"Їх було троє, а я один": на Тернопільщині жорстоко побили поліцейського. Як нападник уникнув тюрми?

"Їх було троє, а я один": на Тернопільщині жорстоко побили поліцейського. Як нападник уникнув тюрми?
  • Того дня пан Олег, якого звинуватили у побитті тернопільського поліцейського, мав їхати в рейс. Але за кілька хвилин приїхав на допомогу татові, який поскаржився, що до нього чіпаються і ображають. 
  • За побиття поліцейського при виконанні чоловікові «світило» обмеження чи позбавлення волі на термін до п'яти років. Що допомогло уникнути тюрми?

– Ні-ні, не подумайте, після цього всього я й не думав йти з поліції, – сміється 21-річний поліцейський Віктор Стефанів. Кілька місяців тому, 25 жовтня, йому було не до сміху. Спочатку поліцейський викликав слідчо-оперативну групу, бо на виборчій дільниці, де він чергував, планували фальсифікації. Доки колеги з райвідділу їхали до місця ймовірного скоєння злочину, його побив син місцевого. – Може, цього всього і не сталося б, але чоловіків було троє. А я один. Я не хотів, аби Олег сів до тюрми, а далі вже вирішував суд…

Віктору Стефаніву — 21 рік. Понад три роки він вже є поліцейським, за цей час не раз доводилось спілкуватись з вокзальними хуліганами та ризикувати. Ніхто й не думав-не гадав, що рядове відрядження – чергування на дільниці у сільському клубі, закінчиться бійкою, травмами, допитами, кримінальним провадженням та судами.

25 жовтня 2020 р. під виборчою дільницею у сільському клубі в Н. Нижбірок Гусятинського району місцевий житель завдав тілесні ушкодження поліцейському, який чергував на виборчій дільниці. Про це повідомляли тоді у відділі комунікації головного управління Нацполіції в області. А «виборча подія», що трапилась на Тернопільщині, стала резонансною. Про це писало й чимало всеукраїнських ЗМІ.

Відео дня
  •  — За попередніми даними, чоловік у стані алкогольного сп’яніння зайшов на дільницю після її закриття, а правоохоронець попросив його покинути приміщення, – розповіли тоді у поліції. — Чоловік поводився агресивно, по телефону покликав на допомогу сина з товаришем. Родич напав на  працівника поліції. Після нанесення тілесних ушкоджень зловмисники втекли з місця злочину. Поліцейському надали меддопомогу.

Нападнику світило до 5 років тюрми

33-річного пана Олега, який бив поліцейського, тоді затримали. Невдовзі йому оголосили підозру у скоєнні злочину, передбаченого частиною 2 статті 345 Кримінального кодексу України. Йдеться про умисне заподіяння працівникові правоохоронного органу тілесних ушкоджень у зв'язку з виконанням цим працівником службових обов'язків. Санкція статті передбачає обмеження волі або позбавлення волі на строк від 5 років.

21-ічний Віктор Стефанів чергував тоді на дільниці. Позаду в поліцейського було вже три роки служби – одразу після завершення навчання він працював водієм, згодом на прохідній у поліції, а потім у відділі превентивної діяльності в Тернопільському відділі поліції. Зараз він заступає у наряди у складі групи швидкого реагування.

– Часто доводилось воювати з хуліганами на залізничному вокзалі, у тому числі і тими, які  добряче були напідпитку. Я не надто кремезний, але раду давав, – жартує Віктор Стефанів. – І тут з одним-двома дав би собі раду. Але їх було троє. А я один. І зброю застосувати не міг, хоча вона була при мені.

Намагався спровадити нетверезого додому

Близько 19.35 до поліцейського підійшла одна з членів виборчої комісії. Розповіла, що в приміщенні коїться щось недобре – один з членів комісії повідомляє комусь телефоном списки осіб, які не прийшли голосувати. Жінка боялась, аби за пів години до закриття дільниці їхніми голосами не скористались би незаконно, влаштувавши «каруселі».

– Я подзвонив до начальника Гусятинського відділу поліції, він вислухав та сказав зателефонувати на 102 й зареєструвати повідомлення про порушення, - пригадує Віктор. – Я так і зробив. Чекав на приїзд солідно-оперативної групи під будинком культури. В цей час до мене підійшов тодішній сільський голова.

Доки чоловіки чекали приїзду опергрупи і балакали, до них підійшов місцевий чоловік. Він був добряче напідпитку, нецензурно лаявся та кричав до голови, що його ніхто вже не вибере. Поліцейський намагався втихомирити чоловіка та спровадити його додому. Той щораз поводився агресивніше.

Він дуже близько підійшов – я виставив руку, ніби заслон, - пригадує Віктор Стефанів, як відбувались події. – Просив, шановний, заспокойтесь. Коли він дужче кричав, я попередив, що в мене зброя. А той подзвонив до сина.

Не минуло й 4 хвилин, а біля клубу загальмував червоний мікроавтобус Opel. Приїхали син з колегою. Батько показав пальцем в бік поліцейського. Син, Олег, кинувся до нього з кулаками.

  • Близько 20:05 год., обвинувачений, маючи злочинний умисел з мотиву помсти за образу свого батька на спричинення поліцейському побоїв та тілесних ушкоджень, умисно, усвідомлюючи протиправність своїх дій, наніс два удари кулаком в область передньої частини лівого плеча, завдавши останньому фізичного болю та спричинивши тілесні ушкодження у вигляді синця із саднами у ділянці лівого плечового суглоба, що за ступенем тяжкості належать до легких тілесних ушкоджень, - йдеться у матеріалах справи.

З поліцейським намагались "порішати"

В судовому засіданні обвинувачений вину визнав повністю, суду пояснив, що він дійсно бив чоловіка. Та зазначив, що під час нанесення ударів він усвідомлював, що потерпілий є працівником правоохоронного органу та виконує службові обов`язки. Пояснив, що до конфлікту він вживав алкогольні напої, а саме вжив три пляшки пива.

Коли чоловіки примчали на місце, поліціянт, каже, намагався їх заспокоїти. Товариш сина, пригадує, в бійку не втручався. Їх було троє – він один. Тому намагався подовше тягнути час, бо знав, що скоро на місце прибуде опер група.

  • Він спочатку бив кулаками в обличчя – мені вдавалось ухилятись, а потім два удари в плече пропустив, - пригадує Віктор. – В мене не було дуже серйозних ушкоджень. Згодом, під час слідства, він казав, ніби не бачив, що я поліцейський. Але як не бачив, якщо там, одразу на місці і бачив, і зрозумів, що накоїв. Та намагався «домовитись». Я категорично відмовився, тоді вони вскочили в машину і тікали.

Поліцейський повідомив колегам марку та номер машини – бус невдовзі перехопили й зупинили, чоловіків затримали.  

  • Я на лікарняному довго не сидів – скучно було, - пригадує Віктор. - Рука боліла, покололи уколи, масажі. І пішов на роботу.

Далі були місяці слідства, потім суди. Найбільше, зізнається молодий поліцейський, він хвилювався, аби саме його не зробили винним. Бо спроби перекрутити факти були. Й після інциденту з ним через колег намагались «порішати» та зам’яти справу. Навіть пропонували гроші – той відмовився.

– Так, в суді я йому пробачив і, сподіваюсь, це буде наукою на все життя, – каже Віктор Стефанів. – Коли все сталось, Олегова жінка була на 9 місяці вагітності, невдовзі народила сина. Я ж вирішив – не буду наполягати на ув’язненні. Нехай краще дитину годує, а не в тюрмі сидить.

Олег є водієм фури. Того вечора, коли сталась бійка, мав їхати в рейс. Але щось помінялось, чоловік залишився вдома. Потім до нього подзвонив батько, що до нього чіпляються і ображають, – Олег все кинув і помчав, аби захистити батька.

Чи подаватиме поліцейський апеляцію?

— Наступного разу ми зустрілись на допиті, – пригадує Віктор. – Тоді вперше нормально поговорили. Я його пожалів, бо дитина маленька. Вони, до речі, ще в день бійки хотіли на мене заяву написати, що я батькові руку зламав. Але правомірність моїх дій і слів була підтверджена під час слідства.

«Визнати винним за ч.2 ст. 345 Кримінального кодексу України і призначити йому покарання у виді одного року обмеження волі, – таким був вирок суду для 33-річного Олега. – Згідно зі ст. 75 КК України, звільнити від відбування покарання, якщо він протягом одного року іспитового строку не вчинить нового злочину і виконає покладені на нього обов`язки».

– Ні, апеляції я не подавав і не подаватиму. Для мене було головним, щоб він визнав, що накоїв. Бо спочатку пан Олег все заперечував, – каже Віктор. – Покарання умовним терміном – суд вважав за потрібне призначити йому саме таку міру покарання. Цивільного позову на відшкодування коштів я не подавав і не подаватиму. Нехай на ці гроші краще дитині щось купить.

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України

Стаття 345. Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу

Ч. 2. Умисне заподіяння працівникові правоохоронного органу чи його близьким родичам побоїв, легких або середньої тяжкості тілесних ушкоджень у зв'язку з виконанням цим працівником службових обов'язків - карається обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (128)
  • Андрей Бочкарев

    Мало дали: выебать надо было ещё...
  • Свєта Настюк

    добавкою😜
  • Свєта Настюк

    а наслідуючий день неміг прийти за
  • Валера Билоножко

    Мало дали.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up