Близько тисячі військовозобов’язаних з Тернопільщини утекли за кордон за допомогою системи «Шлях» — прокурор

Близько тисячі військовозобов’язаних з Тернопільщини утекли за кордон за допомогою системи «Шлях» — прокурор
  • На розгляді у суді зараз справа заступника Микулинецької ОТГ, якого підозрюють у внесенні до системи «Шлях» даних про місцевого мешканця за 22 тис. грн.
  • У суді справа працівника банку, послугами якого для перетину кордону скористались 83 військовозобов’язаних, що виїхали за кордон і не повернулись в Україну.
  • За 6-7 тис. доларів чоловіків оформляли водіями міжнародних перевезень. Деякі з них навіть не мали водійського посвідчення.

Близько тисячі військовозобов'язаних чоловіків з Тернопільщини за допомогою системи «Шлях» незаконно виїхали за кордон, повідомив очільник Тернопільської прокуратури  Андрій Миколайчук.

— Щодо незаконного переправлення осіб через державний кордон України, впродовж поточного року за ст. 332 КК України до суду скеровано 12 обвинувальних актів, у тому числі два — стосовно учасників злочинних угруповань, — повідомив Андрій Миколайчук. — У 45 провадженнях триває досудове розслідування.

За гроші — липові свідоцтва дітей

У суді справа заступника Микулинецької громади, якого звинувачують у незаконному переправленні осіб через державний кордон та в отриманні хабаря. Теребовлянська окружна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт за ч. 3 ст. 332, ч. 2 ст. 369-2 Кримінального кодексу України.

Відео дня

— Досудове розслідування встановило, що чоловік отримав від місцевого мешканця 22 000 грн неправомірної вигоди, за яку обіцяв посприяти внесенню про нього відомостей до інформаційної системи «Шлях» задля подальшого його тимчасового виїзду у республіку Польща в особистих справах, — повідомив Андрій Миколайчук.

До суду пішли справи семи осіб, яких звинуватили у незаконному переправлені за кордон. Прокурори Чортківської окружної прокуратури у травні-червні 2023-го надіслали до суду кримінальні провадження за ч. 2 ст. 332 КК України.

Досудове розслідування встановило, що обвинувачений був приватним підприємцем та, маючи ліцензію на право провадження господарської діяльності з міжнародних перевезень вантажів та пасажирів автомобільним транспортом, за попередньою змовою з шести особами, які не перебували з ним у трудових відносинах, з липня по жовтень 2022 року вносив відомості до електронної системи Державної служби з безпеки на транспорті «Шлях» про низку осіб в якості водіїв міжнародних перевезень, чим забезпечив їх безперешкодний виїзд з території України.  

У суді справа двох ділків, які надали чоловікові два підроблених свідоцтва про народження дітей, аби чоловік, як багатодітний батько, виїхав за кордон.

— Обласна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні стосовно двох осіб за ч. 3 ст. 332, ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 358, ч. 3 ст. 15 ч. 3 ст. 332 КК України, які 24 жовтня 2022 р. за грошову винагороду у сумі 5000 доларів США надали підроблені свідоцтва про народження двох дітей з метою незаконного перетину ним державного кордону як батьку, що має троє дітей, — повідомив Андрій Миколайчук. — А також отримали грошові кошти в сумі 5500 доларів США за організацію незаконного перетину ним державного кордону шляхом пішого переходу через пункт пропуску.

Водії-міжнародники та непридатні — за гроші

За 6, 5 тисяч доларів США став водієм міжнародних перевезень — ця справа вже пішла до суду, повідомив Андрій Миколайчук.

— Скеровано до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні  стосовно тернополянина за ч. 3 ст. 332 КК України, який був суб’єктом господарювання, що має ліцензію на право провадження господарської діяльності з міжнародних перевезень пасажирів та вантажів, не перебуваючи у трудових відносинах з військовозобов’язаним, отримав від нього 6 500 доларів США за внесення недостовірної інформації до інформаційної системи «Шлях» про те, що він є водієм транспортного засобу, на підставі чого він міг виїхати за межі України, — повідомив обласний прокурор.  

П'ять тисяч доларів США за вплив на членів військово-лікарської комісії, аби прийняли рішення про визнання військовозобов'язаного тимчасово непридатним до служби. І щоб чоловік міг отримати документ, який надаватиме змогу незаконно перетнути кордон України. Ця справа вже пішла до суду. Обвинувальний акт за ч. 3 ст. 369-2, ч. 1 ст. 332   КК України вже у суді.

— Прокурори обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно особи, обвинуваченої  у сприянні в незаконному переправленні осіб через державний кордон України, вчиненому повторно, з корисливих мотивів, та у несанкціонованому втручанні в роботу інформаційних (автоматизованих) систем, що призвело до підробки інформації, під час дії воєнного стану (ч. ч. 2, 3 ст. 332, ч. 5 ст. 361 КК України), — повідомив Андрій Миколайчук.

Слідство встановило, що обвинувачений, був працівником банку та, маючи доступ до електронного цифрового підпису фізичної особи – підприємця М., який здійснював міжнародні перевезення, без його відома вносив дані військовозобов’язаних до інформаційної системи «Шлях» як водіїв транспортних засобів.

— Три водії автобусів та вантажівок, які їздили в країни Євросоюзу та повертались в Україну, платили обвинуваченому по 2 тис. грн за кожну поїздку, — повідомив обласний прокурор. — Використовуючи вищевказану схему з втручанням у систему «Шлях», банкір сприяв у перетині держкордону ухилянтам, які виїжджали з України водіями транспортних засобів, але не повертались назад. Своїх клієнтів він знаходив, даючи оголошення в Інтернеті про можливість влаштувати легальний виїзд за кордон.

Послугами чоловіка скористались 83 військовозобов’язаних, які не повернулись в Україну, повідомили у Тернопільській обласній прокуратурі.

«Взяли» цілі групи

Групу з чотирьох осіб, які організували незаконне переправлення за кордон військовозобов’язаних, зупинили силовики. Ділків звинувачують за ч. 3 ст. 332 КК України.

— За даними слідства, працівники приватного підприємства, спеціально створеного з можливістю виїздити за кордон, підшуковували на території трьох областей військовозобов’язаних чоловіків, які бажають уникнути призову на військову службу, та внесли їх дані у систему «Шлях» як водіїв транспортних засобів, — повідомив Андрій Миколайчук. — Надалі чоловіки змогли безперешкодно виїхати за межі України.

Упродовж 2023 року такою схемою виїзду скористались 18 осіб. Грошова винагорода за цю послугу становила 8 000 доларів США з однієї людини. Організатору злочинної групи та двом виконавцям повідомили про підозру.

— Прокурори Тернопільської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт щодо одного із учасників злочинної групи, обвинувачених в організації незаконного переправляння осіб через державний кордон України, вчиненому організованою групою з корисливих мотивів — ч. 3 ст. 332 КК України, — повідомив Андрій Миколайчук.

За даними слідства, місцевий підприємець зареєстрував на підставну особу транспортне підприємство та отримав ліцензію для міжнародних перевезень вантажів та пасажирів.

Разом із двома спільниками за 6-7 тисяч доларів США переправляв військовозобов’язаних чоловіків через кордон України, реєструвавши їх у системі «Шлях» як водіїв підприємства. Деякі з переправлених «водіїв» навіть не мали водійського посвідчення. Зараз справа стосовно одного з учасників групи слухається в суді, двоє перебувають у розшуку, повідомив очільник Тернопільської обласної прокуратури.  

 

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України

Стаття 332. Незаконне переправлення осіб через державний кордон України

1. Незаконне переправлення осіб через державний кордон України, організація незаконного переправлення осіб через державний кордон України, керівництво такими діями або сприяння їх вчиненню порадами, вказівками, наданням засобів або усуненням перешкод — караються позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років.

2. Ті самі дії, вчинені способом, небезпечним для життя чи здоров'я особи, яку незаконно переправляли через державний кордон України, чи вчинені щодо кількох осіб, або повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням службового становища, — караються позбавленням волі на строк від п'яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

3. Дії, передбачені частиною першою або другою цієї статті, вчинені організованою групою або вчинені з корисливих мотивів, — караються позбавленням волі на строк від семи до дев'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

 

 

Читайте також:

Вносили у систему «Шлях»: на Тернопільщині викрили схему незаконного переправлення за кордон чоловіків

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Галина Подюк

    А чому??придумали це?!"" Шлях""-- спеціально?  Щоб була можливість  комусь втекти ? А комусь заробити грошиська?!

    А ЗАХИЩАТИ ,,ХТО БУДЕ?!  НЕГРИ?!

    ДЕ ВАШІ МОЗГИ?! ТО НАЩО ПРАПОР СИНЬО ЖОВТИЙ БУЛО ВІШАТИ??

    НАВІЩО НА СЕБЕ ТЯГНУТИ   ВИШИВАНКИ??  А ТЕПЕР  ТІКАТИ...

keyboard_arrow_up