Тернопільського чиновника гучно затримували з хабарем в тисячу доларів, а він вже на роботі

Тернопільського чиновника гучно затримували з хабарем в тисячу доларів, а він вже на роботі
  • Начальника відділу Держпродспоживслужби, який, за версією слідства, вимагав 1000 доларів США  за «кришування» бізнесу без відповідних дозволів, вже засудили – і він повернувся на робоче місце.
  • Щоправда, коли включилась у справу адвокатка, докази винуватості «посипались», і справу перекваліфікували. Більше того, заявником виявився колишній працівник поліції.

 

Остапа Г., начальника відділу Держпродспоживслужби, якого гучно затримували у травні цього року за отримання тисячі доларів хабара, вже засудили. І, як вдалось дізнатись «20 хвилин», за зовсім іншою статтею Кримінального кодексу. Більше того, чоловік вже повернувся на роботу. У суді навіть не йшлось про те, що він не має права займатись певною діяльністю. 

Версія слідства: вимагав і отримав хабар

Нагадаємо, на початку травня у прокуратурі та СБУ повідомили, що викрито начальника одного з відділів Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби в Тернопільській області під час одержання 1000 доларів США неправомірної вигоди (ч. 3 ст. 368 КК України). За версією слідства, до посадовця звернувся житель області з проханням посприяти у видачі дозвільних документів на роботу підприємства з випалювання деревного вугілля, повідомляла пресслужба Тернопільської обласної прокуратури. Керівник відділу вимагав 1000 доларів США  за «кришування» господарської діяльності підприємства без відповідних дозволів. Під час отримання неправомірної вигоди посадовця затримали правоохоронці в порядку ст. 208 КПК. Злочин викрили спільно з слідчими третього слідчого відділу ТУ  Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Львові за оперативного супроводу працівників управління стратегічних розслідувань в Тернопільській області.

  • На жаль, отака в нас боротьба з корупцією, яка є тільки в гучних заголовках про затримання, – каже адвокатка обвинуваченого Ірина Худа. – Після роботи адвоката, прокуратура пропонує укладання угоди про визнання винуватості. Вчора він ще був великий корупціонер. А сьогодні він вже людина, яка повернулась на роботу і продовжує виконувати свої посадові обов’язки. Моя думка, «боротьба» з корупцією не вигідна ні стороні обвинувачення, ні самому обвинуваченому.

    Відео дня
    /li>

Справу перекваліфікували

Спочатку Остапові Г. інкримінували вимагання хабара. Його обвинуватили за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України. Коли в роботу включилась адвокатка і подала ряд клопотань, в тому числі і щодо допитів свідків, справа «посипалась». Більше того, викрили заявника, що він був «засланим козачком» поліції і колишнім працівником цього ж органу.  І невдовзі її перекваліфікували на ч.2 ст.369-2 КК України – а це вже зловживання впливом.

28 липня Тернопільський міськрайонний суд оголосив вирок у цій справі. Високопосадовець відбувся штрафом.

  • На початку березня 2021 року заявник звернувся до начальника відділу безпеки середовища життєдіяльності Управління державного нагляду за дотримання санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області з метою оформлення дозвільних документів на зайняття господарською діяльністю, пов`язаною з випалюванням дерев`яного вугілля, – йдеться у матеріалах справи. – В цей час в обвинуваченого виник умисел на одержання неправомірної вигоди у заявника.

27 квітня близько 15:00 год. вони зустрілись поряд з адміністративним приміщення Держспоживслужби в Тернопільській області, що на вул. Текстильна, 6, на АЗС «Маркет».

Під час розмови заявник повідомив Остапові Г, що він знайшов земельну ділянку в с. Новосілка Підволочиського району, на якій розміщено п`ять стаціонарних бочок для випалювання та має намір почати виготовлення необхідних дозвільних документів для здійснення господарської діяльності, пов`язаної з випалювання дерев`яного вугілля. Далі йшла мова за потрібні документи та зокрема дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, який видається Управлінням екології та природних ресурсів Тернопільської ОДА. Після чого Остап Г. нібито повідомив, що зможе вплинути на посадовців для сприяння у видачі дозволу, однак для цього йому необхідно надати 1000 доларів США для вирішення даного питання. Заявник погодився.

Затримали, коли взяв гроші

5 травня вони зустрілись знову. Остап підтвердив: потрібно дати гроші, а він допоможе отримати дозвіл. Цього ж дня близько 18:00 год. в автомобілі Volkswagen Golf, який стояв на вул. Липова у Тернополі, отримав 1000 доларів США. За мить його затримали силовики.

30 червня 2021 року між прокурором Тернопільської обласної прокуратури та обвинуваченим за участі захисника - адвоката Ірини Худої укладено угоду про визнання винуватості. Згідно з цією угодою, обвинувачений під час досудового розслідування повністю визнав свою винуватість. Сторони погоджуються на призначення йому покарання за ч. 2 ст. 369-2 КК України та покарання у виді штрафу.

  • Затвердити укладену між прокурором Тернопільської обласної прокуратури та обвинуваченим угоду про визнання винуватості, – так вирішив Тернопільський міськрайонний суд. – Визнати винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.369-2 КК України, та призначити йому за даним кримінальним правопорушенням узгоджене сторонами покарання у виді штрафу в дохід держави у розмірі 2 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 42 500  гривень.

90 тис. 800 грн застави, яку внесли за Остапа, повернуть заставодавцю після набрання вироком законної сили.

Вирок може бути оскаржений до Тернопільського апеляційного суду через Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області протягом 30 днів з дня його проголошення.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Читач72

    По цьому ж підприємству затримували і арештовували на отриманні хабара працівника Державної екологічної інспекції Галицького Святослава. Задокументували правоохоронці але відпустили після втручання долярів. Одних судять а інших відпускають по договорняку?????
  • Oksana Stakhlv

    Аж 1000зелених..-оце замахнувся😆😂

keyboard_arrow_up