У біографії чимало криміналу і тюремних строків: засудили чоловіка, який облив фарбою пам’ятник Бандері

У біографії чимало криміналу і тюремних строків: засудили чоловіка, який облив фарбою пам’ятник Бандері
  • Чоловік із Житомирщини. Він вже перебуває в місцях позбавлення волі за вироком суду за грабіж, за який його засудили наприкінці березня 2023 року.
  • За 1 600 гривень, які йому кинули на картку, коли перебував у рідному місті, погодився облити фарбою пам’ятник у Тернополі. Це був аванс. Коли виконав роботу, прислали решту — близько 3,5 тисячі.  

Чоловіка, який облив червоною фарбою пам’ятник Степану Бандері, засудили у Тернополі.

З моменту самої наруги минуло майже два роки.

Вже лікується у колонії

Як дізнались «20 хвилин», чоловік вже перебуває у місцях позбавлення волі. У його біографії чимало криміналу і тюремних строків.

Відео дня

14 грудня 2021 року, нагадаємо, о 12.11 чоловік пошкодив пам’ятник Степану Бандері у Тернополі. Монумент було облито червоною фарбою, повідомили тоді у відділі комунікації поліції Тернопільської області.

Згодом деякі подробиці розслідування хуліганства на сесії обласної ради повідомив тодішній головний поліцейський Тернопільщини Олександр Богомол.

— Злочинець на автомобілі, ми вже знаємо автомобіль і зараз його шукаємо, заїхав в паркову зону, вийшов, кинув дві банки з фарбою, втік, — зазначив Олександр Богомол. — Ми маємо його одяг, приблизне обличчя. Якраз завдяки спільним проєктам по відеоспостереженню «Гарпун» і «Безпечне місто» нам вдається встановити його маршрут, трафік. Надіємося, що найближчим часом в нас буде достатньо доказової бази, щоб його ідентифікувати. І це вже виклик, як і для поліції, як і для нашого краю. Попередньо ми бачимо інформацію, що злочинець приїхав з іншої області.

Також читайте:

Поліцейські встановлюють зловмисника, котрий пошкодив пам’ятник Степану Бандері у Тернополі

Монумент Степану Бандері у Тернополі розташований перед обласною державною адміністрацією на площі при вході у парк Тараса Шевченка. Встановлений 2008 року та урочисто відкритий 26 грудня з нагоди 100-річчя від дня народження Степана Бандери.

Висота гранітного постаменту — 2,5 м, висота бронзової фігури в повний зріст — 4 м. Автор – народний художник України, тернопільський скульптор Роман Вільгушинський.

Старший у багатодітній родині

30 листопада Тернопівльський міськрайсуд проголосив вирок чоловікові, який облив пам’ятник червоною фарбою. Його звинуватили у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.297 КК України. Йдеться про наругу над могилою, іншим місцем поховання або над тілом померлого. Санкція статті передбачає обмеження волі на строк від чотирьох до п’яти років або позбавлення волі від чотирьох до семи років.

За матеріалами справи, Іван (нам відомі всі дані чоловіка, проте в цій публікації ми їх змінюємо — прим. ред.), дізнавшись від знайомого про намір облити пам’ятник у Тернополі фарбою, сам запропонував свої послуги. Напередодні вночі він отримав завдаток — 1600 грн. у поплічники взяли ще одного. Разом на авто Opel Askonaприїхали в м.Тернопіль, де інша особа, за отримані гроші придбали червону рідку речовину та розлили її у пляшки.

На авто під`їхали на вул. Михайла Грушевського у м. Тернополі, спільник залишився в машині, а Іван підбіг до пам`ятника кинув пляшки, від чого утворились плями, розміром близько 50x50 см, після чого повернувся до авто і те рвонуло з місця. За це Іван отримав на картку ще 3 695 грн. А комунальному підприємству «Об`єднання парків культури і відпочинку м. Тернополя» завдали матеріальну шкоду на суму 2 323, 07 грн, йдеться у матеріалах справи.

У суді Іван вину визнав, а розповідати подробиці не забажав.

Ухвалою слідчого судді Тернопільського міськрайонного суду від 22 березня 2022 року до нього застосували запобіжний у вигляді тримання під вартою та одночасно визначено розмір застави в сумі 74 430 грн., яка в повному розмірі була внесена заставодавцем 20 червня 2022 року.

Як стало відомо «20 хвилин», Іван — уродженець одного з сіл Радомишльського району Житомирської області. Власної родини і дітей на утриманні не має. Але має і біографії чимало судимостей. У квітні 2021 року його вже судили за грабіж. Покарання — два роки позбавлення волі з іспитовим строком на один рік. У січні 2023 року його судили за хуліганство і грабіж — отримав термін ув’язнення три роки. У березні 2023 року ще один вирок і термін чотири роки тюрми.

За матеріалами кримінального провадження, вночі 1 жовтня 2022 року він, застосовуючи фізичну силу рук, шляхом ривку, зняв з пальця чоловіка срібний перстень вагою 5,70 г. Через два тижні потягнув два пристрої зарядних літій-полімерний 5000 mAh, які належать ТОВ «Вигідна покупка». Це помітила продавчиня і намагалась повернути викрадене, але чоловік втік.

Що вирішив суд?

Коли дійшло до суду, Іван і цю провину визнав. Пояснював, що одну із зарядок повернув, за іншу компенсував кошти. Що все чинив через важке фінансове становище. Зазначав, що виховувався та проживає у багатодітній родині, яка є малозабезпеченою, має троє молодших братів та сестру, батько помер в 2020 році. У вчиненому щиро розкаювався, просив суворо не карати.

Суд врахував, що Іван вже раніше судимий, за місцем проживання характеризується посередньо, є особою молодого віку, виховувався у багатодітній родині, є найстаршим з неповнолітніх братів та сестер, батько помер в 2020 році, на обліку у спеціалізованих медичних установах не перебуває, має серйозні проблеми із легенями, а потерпілі до нього претензій не мають.

Як дізнались «20 хвилин», від 28 жовтня 2022 року чоловік проходить стаціонарне лікування в умовах Житомирської міської медичної частини при ДУ «Житомирська установа виконання покарань (№8)», тому суд призначив покарання у виді чотирьох років позбавлення волі, нижче від найнижчої межі, встановленої в санкції ч.4 ст.186 КК України.

За облитий пам’ятник Бандері Тернопільський суд призначив покарання чотири роки обмеження волі.

— На підставі ч.4 ст.70 КК України, шляхом поглинення менш суворого покарання, призначеного цим вироком, більш суворим покаранням, призначеним вироком Богунського районного суду м.Житомира від 28 березня 2023 року, остаточно призначити основне покарання у виді позбавлення волі на строк чотири роки та зарахувати частково відбуте покарання за вироком Богунського районного суду м.Житомира від 28 березня 2023 року, — таким був вирок суду.

Вирок може бути оскаржений до Тернопільського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Довідка

Вироки в Судовому реєстрі:

За наругу над пам’ятником — https://reyestr.court.gov.ua/Review/115509566

За грабіж — https://reyestr.court.gov.ua/Review/109841566

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Aleksandr Deineka

    Лише фарбою облив. Просто показав скільки крові українців пролив кому поставили пам'ятник. От за то і посадили. Негоже нагадувати що вартують такі "герої".

    Petro Vivsiannyk reply Aleksandr Deineka

    Aleksandr Deineka  він просидів в констаборах майже всю війну знаток хренов історіїї

    Олександр Лисенко reply Aleksandr Deineka

    Aleksandr Deineka О - супер - знавець і біограф С. Бандери знайшовся.
    Можна конкретніше - коли і кому саме він пролив крові?

keyboard_arrow_up