Чортківська газета опублікувала статтю "Жиди чи євреї". Прокуратура відкрила кримінальне провадження

Чортківська газета опублікувала статтю "Жиди чи євреї". Прокуратура відкрила кримінальне провадження
  • Газета "Чортківський вісник", що виходить у Чорткові Тернопільської області, 2 лютого вийшла з редакційною статтею під назвою "Жиди чи євреї?".
  • У прокуратурі з цього приводу триває розслідування у кримінальному провадження за фактом розпалювання міжнаціональної ворожнечі.

Прокуратура Тернопільської області здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні, розпочатому слідчими поліції за ч. 2 ст. 161 КК України (розпалювання міжнаціональної ворожнечі, вчинене службовою особою).

Розслідуванням встановлено, що публікація у газеті «Чортківський Вісник» від 2 лютого 2018 року « Жиди чи євреї»», автором якої є редактор видання, містить ознаки порушення рівноправності громадян залежно від їх національної належності.

Слідство триває, повідомляє прес-служба прокуратури Тернопільської області.

Відео дня

 
Позиція Чортківської міської ради:

"Шановні жителі міста Чорткова!

Міська рада на чолі з міським головою Володимиром Шматьком висловлюють своє обурення та незгоду з приводу публікації у газеті «Чортківський вісник» від 02 лютого 2018 року № 3 (503) «Жиди чи євреї», автор котрої є редактор Мар’яна Полянська.

Вважаємо, що у такий складний для країни час, коли на сході України триває агресія з боку Росії, статті такого роду ще більше розпалюють міжнаціональну ворожнечу.

Наша країна багатонаціональна, в ній проживають люди різних національностей і віросповідань. І нині, як ніколи нам потрібно єднання, взаєморозуміння і злагода. Бо лише разом можемо здолати будь-якого ворога.

Нам не зрозуміла позиція Мар’яни Полянської і мета такої публікації.

Разом з тим повідомляємо, що згідно з Законом України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» та відповідно до рішення Чортківської міської ради від 30 березня 2016 р. № 181 «Про реформування друкованого засобу масової інформації та редакції «Чортківський вісник, засновником якого є Чортківська міська рада» (рішення міської ради за посиланням:http://chortkiv.org.ua/index.php?name=Pages&op=view&id=1311) Чортківська міська рада вийшла зі складу засновників цього друкованого засобу масової інформації.

Після необхідних правових процедур 08 червня 2017 року редакція газети «Чортківський вісник» набула статусу приватного підприємства.

Цей факт дозволяє редакції газети самостійно приймати рішення щодо тематики статей, викладення матеріалів, підбору кадрів.

Тому, на жаль, Чортківська міська рада ніяким чином не може впливати на позицію автора статті чи корегувати інші матеріали, які виходять на шпальтах газети «Чортківський вісник». Це суперечить і Закону України «Про друковані засоби масової інформації".

Директор Українського єврейського комітету Едуард Долінський написав про цю ситуацію у Facebook:

"У Чорткові євреїв немає – їх усіх, більше ніж 6 тис., убили нацисти і місцеві жителі під час Голокосту. Автор статті, вона ж редактор газети, навряд чи у своєму житті зустрічала живого єврея. Я також сумніваюся, що вона читала місцеву пресу часів нацистської окупації. Однак вона слово в слово повторює те, що говорили і писали її колеги з ОУН, коли знищували євреїв", – зазначив Долінський.

Він розповів, що в статті Полянська ставить запитання: "Чому у нас при владі так багато жидів?" А потім сама на нього відповідає, розповідаючи про спогади своєї бабусі, яку "жид виганяв із хати із трьома дітьми на Різдво, тому що чоловік програв і пропив йому цю хату".

Потім Полянська висловлює сумніви щодо кількості жертв Голокосту, переживає за долю палестинців, яких вигнали євреї, і обурюється стосовно невизнання Ізраїлем Голодомору в Україні (наразі Голодомор визнали геноцидом українського народу 24 країни світу. До Кнесету Ізраїлю подали законопроект про визнання Голодомору в Україні актом геноциду 7 лютого 2018 року. – "ГОРДОН").

"Мар'яна вважає, що Голокост і Холокост – це різні поняття. Голокост – це про євреїв, а Холокост – про всіх: "Українців і білорусів у цій світовій різанині загинуло удвічі більше, ніж євреїв. Можливо, варто все-таки пам'ятати про Холокост", – процитував Долінський матеріал Полянської.

Він додав, що Полянську також хвилює міжнародна ситуація: "І тепер можемо спостерігати, як жиди активно вкорінюються серед усіх гілок влади багатьох країн світу. Трамп, Меркель, Саакашвілі, Ширак, Саркозі, Берлусконі, Трумен, Лінкольн і ще багато президентів – усі вони євреї" (невідомо, на якій підставі Полянська робить висновок про єврейське походження цих політиків. При владі з вищеперелічених наразі перебувають президент США Дональд Трамп і канцлер Німеччини Ангела Меркель. Екс-президент Грузії Михайло Саакашвілі, екс-голова ради Міністрів Італії Сільвіо Берлусконі, екс-президенти Франції Ніколя Саркозі і Жак Ширак не обіймають державних посад, а президенти США Гаррі Трумен і Авраам Лінкольн померли. – "ГОРДОН").

Головний редактор "Чортківського вісника" також назвала "яскравими представниками єврейської національності" президента України Петра Порошенка, голову "Батьківщини" Юлію Тимошенко та екс-прем'єра Арсенія Яценюка.

"Мар'яна робить висновок, що євреї у проблемах країни не винні, а винні українці, які "дозволяють різним євреям, румунам, полякам, американцям "заправляти парадом". Вихід один: "Україні потрібен керівник-українець – справжній господар, націоналіст, носій чистої української мови, колишній військовослужбовець, чесний і відповідальний українець", – наголосив Долінський.

Він зазначив, що завершує статтю Полянська смішним, на її думку, анекдотом, як німецький нацист убиває українця, який відмовився закопувати єврея, а "жид" в аналогічній ситуації закопує українця.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Serge

    Весь текст статті, будь-ласка.
  • Діонісій

    а чого текст статті так погано видно?
  • Герасимчук Ростислав

    Якби не розголос, то хер би вони щось відкрили. Ніби інших справ немає, цирк, чесне слово.

    Петро Білецький reply Герасимчук Ростислав

    Проти людей які говорять правду легше відкривати кримінальні справи.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:01 На Тернопільщині в останню путь провели 50-річного священника 17:01 Під час гасіння пожежі у свинокомплексі в Тернопільськомцу районі врятували 650 свиней 16:00 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають? (ФОТО ДНЯ) photo_camera 15:00 Зеленський увів в дію рішення РНБО щодо обмеження роботи онлайн-казино Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up