Дерево мало не убило робітника на трасі. Що сказав суд

Дерево мало не убило робітника на трасі. Що сказав суд

Як дізнались «20 хвилин», працівник прийшов на роботу 1 грудня, а вже 12 серйозно травмувався, спилюючи ясен. Каски на голові не було…

За каліцтво працівника суд покарав майстра підприємства. Чоловік відбувся умовним терміном, бо потерпілий до нього не мав жодних претензій і вказував, що всю шкоду йому відшкодували. Як з’ясували «20 хвилин», Ігор влаштувався на роботу дорожнім робітником 1 грудня, не минуло й двох тижнів, як опинився у лікарні. Майстер підприємства, Назар З., який вже має судимість в біографії, працював із червня 2021 року. 5 червня 2024 року Теребовлянський районний суд проголосив йому вирок.

 

Каски не було

Як дізнаємось з матеріалів справи у Судовому реєстрі, обоє чоловіків працювали у ТОВ «Спец-буд Стандарт». Фірма була підрядником у ТОВ «Глобал Бідл Інжинірінг». І 12 грудня 2022 року підрядники прибули на трасу Сатанів- Підгайці-Галич, де мали обрізати дерева. Ці роботи належать до робіт з підвищеною небезпекою.

Відео дня

Майстер без наряду-допуску на виконання робіт з підвищеною небезпекою та без технологічної карти на видалення дерев провів цільовий інструктаж працівникам, після якого вони зайнялися підготовкою інвентарю, необхідного для виконання завдання, разом з тим працівникам не були видані засоби індивідуального захисту — каски, — йдеться у матеріалах справи.

За версією слідства, Ігор підійшов до ясена, і почав спилювати здорове дерево, на яке була оперта верхівка частини стовбура дерева із пошкодженою кроневою системою, тобто зависле дерево.

— Унаслідок підпилу відбувся рух крони завислого дерева, що призвело до зламу стовбура дерева, яке приземлювалося, а також неконтрольованого падіння завислої частини деревини, яка впала в місце безпосереднього перебування потерпілого, — йдеться в матеріалах справи. — Внаслідок цього потерпілому причинено тяжкі тілесні ушкодження.

Назара звинуватили у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 272 КК України — тобто в порушенні правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою на підприємстві особою, яка зобов'язана їх дотримувати, що спричинило тяжкі наслідки.

 

Рік умовно

У судовому засіданні обвинувачений свою вину в інкримінованому йому кримінальному правопорушенні визнав повністю. Вказав, що дійсно вчинив кримінальне правопорушення за обставин, зазначених у обвинувальному акті, не оспорюючи доказів по даній справі, здобутих під час досудового розслідування, при цьому показав, що щиро розкаюється у вчиненому кримінальному правопорушенні і просив його суворо не карати.

Потерпілий надав заяву про розгляд кримінального провадження без його участі. Зазначив, що претензій матеріального характеру до обвинуваченого не має. Збитки, завдані на лікування, йому відшкодовані в повному обсязі. Просив не застосовувати до майстра покарання, що пов`язане з позбавленням волі.

— Визнати винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.272 КК України та призначити йому покарання у виді обмеження волі на строк два роки з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-розпорядчих функцій щодо робіт з підвищеною небезпекою на строк один рік, — таким був вирок Теребовлянського райсуду.

На підставі ст.75 КК України, майстра звільнили від відбування покарання з випробуванням, встановивши йому один рік іспитового строку. З нього стягнули витрати за проведені у справі експертизи, майже 20 тис. грн. — в дохід держави.

На вирок може бути подано апеляцію до Тернопільського апеляційного суду протягом 30 днів з моменту його проголошення.

 

Довідка

Вирок у Судовому реєстрі — https://reyestr.court.gov.ua/Review/119553971

 

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України

Стаття 272. Порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою

Порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою на виробництві або будь-якому підприємстві особою, яка зобов'язана їх дотримувати, якщо воно спричинило загибель людей або інші тяжкі наслідки, — карається обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на строк до восьми років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up