"Діанко, вже рік тебе немає": чи покарали залицяльника, якого підозрюють у вбивстві 18-річної студентки

"Діанко, вже рік тебе немає": чи покарали залицяльника, якого підозрюють  у вбивстві 18-річної студентки
  • Вбивство Діани Муринки із села Воля на Теребовлянщині, що сталось 14 вересня 2019-го року, сколихнуло Тернопільщину. 
  • У злочині підозрюють 34-річного чоловіка із того ж села, з яким загибла була в близьких стосунках. Зараз він у слідчому ізоляторі, а справу розглядають у Теребовлянському районному суді. 
  • Друзі дівчини згадують її теплими словами у річницю з дня смерті.

Трагедія сталась у селі Воля Теребовлянського району 14 вересня минулого року. 

— Вона була звичайною дитиною. Завжди була оточена друзями, непогано вчилася, мала лідерські здібності, — так про Діану розповідали її односельці — Дуже шкода юного життя. Велика трагедія.  

У день смерті дівчини її близька подруга опублікувала в соцмережі світлину Діани зі зворушливим віршем-прощанням. 

Відео дня

"Спочивай з Богом, Діанко", - пише її подруга. 

Із скорботою про Діану згадують і її вчителі зі школи, де вона навчалась.

— Діана завжди була в оточенні друзів. Уміла комунікувати з людьми, завжди була готова прийти на допомогу. Була надзвичайно красивою, — розповідає вчителька Микулинецької школи пані Марія. — Вона росла у звичайній сім`ї. Батьки виховували трьох доньок. Дуже працьовиті люди. Дуже шкода юного життя.  

"10 ножових поранень"

Як розповідали раніше наші журналісти, у день вбивства дівчина відпочивала на місцевому фестивалі у сусідньому селі Микулинці. Потім вона повернулась додому із друзями. Колишній залицяльник Володимир (прізвище відомо ред), якому 34 роки,  зустрів компанію дорогою. 

Чоловік наніс дівчині кілька ножових поранень і втік. Дівчину врятувати не змогли. Вона померла дорогою до лікарні. Чоловіка правоохоронці затримали під ранок у смт. Микулинці.  Як повідомляє відділ комунікації поліції Тернопільської області, близько десяти ножових поранень в руки та область грудної клітки наніс 34-річний чоловік своїй знайомій. 18-річна дівчина від отриманих травм померла дорогою до лікарні. 

"Таємно зустрічалась із вбивцею"

За словами начальника Теребовлянського відділу поліції Сергія Осадци, потерпіла впродовж кількох років зустрічалася зі своїм вбивцею. 

Друзі Діани розповіли, що стосунків пара не афішувала. Про те, що вони були разом, не знали навіть батьки. — Вони зустрічались таємно. Багато хто про це підозрював, але разом їх не бачили, — розповідає односельчанка загиблої пані Ірина. – Вдома вона говорила, що це неправда. Дідусь Діани пан Дмитро розповів, що про стосунки онучки з вбивцею також не знає нічого.

У поліції кажуть, що пара не спілкувалася приблизно три тижні, оскільки дівчина поїхала на навчання до Тернополя.

У скоєному зізнався

Після того, як нападник наніс дівчині близько десяти ударів, він подався тікати. Знайшли його над ранок 15 вересня. Він переховувався у лісі, неподалік власного помешкання.

Чоловіка затримали відповідно до статті 208 КПК. Йому повідомили про підозру за статтею 115 частина 1 ККУ — умисне вбивство. Одна з версій вбивства, яку розглядають слідчі — ревнощі. Міру запобіжного заходу йому обрали 16 вересня у Тернопільському міськрайонному суді - 60 діб під вартою. 

Чоловік одразу зізнався у вбивстві.

Справа - у суді

Під вартою підозрюваний Володимир знаходиться і досі. Він перебуває у Чортківському слідчому ізоляторі.

Як розповіли у Теребовлянському районному суді, зараз тривають засідання у даній справі під головуванням судді Володимира Малярчука. 

- Стаття, за якою кваліфікують дане вбивство, передбачає від 10 до 15 років позбавлення волі, або навіть довічне ув'язнення, - коментує заступник керівника апарату районного суду Оксана Хома . - Згідно з кримінально-процесуального законодавством, такі слухання здійснюються колегіально. Тобто справу розглядає колегія суддів.

За словами пані Хоми, зараз судовий процес на стадії судового розгляду. 

- Судові розгляди тривають. І наразі невідомо, коли ця стадія закінчиться, адже є багато свідків, яких поступово допитують під час засідань, - продовжує співрозмовниця. - Наступне засідання відбудеться наприкінці вересня. 

Яка позиція підсудного, чи не відмовився він від свого зізнання наразі невідомо, адже його думку запитуватимуть наприкінці розгляду справи. 

Як закінчити стосунки, щоб не спровокувати агресію

Ми запитали у психолога, як уникнути агресії, якщо ви вирішили закінчити довготривалі стосунки.  

Як закінчити довготривалі стосунки, щоб не спровокувати агресію

Анастасія Сухорукова, лікар-психолог, психотерапевт:

Почати варто з того, що не будь-які довготривалі стосунки несуть в собі ризик агресії з протилежного боку, тим більше насильства. Така ситуація можлива в тому випадку, якщо люди знаходяться в нездорових стосунках. Найчастіші варіанти таких стосунків - це за типом «жертва - тиран», або симбіоз. І розірвання стосунків з такими людьми - справа дійсно непроста. 

Якщо ми говоримо про вихід з ситуації насильства в стосунках (емоційного, фізичного, сексуального) - значення має бути попередня підготовка процесу. Це не може бути різко і несподівано. Попередньо важливо мати кошти, місце куди піти, надійну людину. Якщо ми говоримо про помірну ситуацію - то важливо уникати сильних емоцій та звинувачень в адресу партнера. Переконати його у власній правоті не вийде, а спровокувати агресію - запросто. Важливо спиратися на власну відповідальність і власне рішення, не звинувачуючи ні партнера, ні себе.

"Рішення має бути озвучено чітко":

Рішення має бути озвучено чітко і виконане одразу. Тому важливий «шлях відступу». У ситуації радикального насильства, я з таким стикалася, буває необхідна присутність десь поруч іншої людини. Іноді необхідно залучення правоохоронних органів.  Інші правила лишаються незмінними.  Якщо ми говоримо про симбіотичні стосунки - дестабілізуючим фактором тут виступає не гнів, як в першому випадку, а біль.

Розірвання симбіозу - це боляче. В принципі, певний біль нормальний при розірванні будь-яких важливих стосунків. Та якщо симбіоз (емоційне злиття)  дійсно сильний - біль може викликати агресію на партнера, або щодо себе. Щоб цього уникнути треба спиратися на аргументи, уникати агресії зі свого боку і зупиняти яскраві емоційні прояви. Найкраще - це поступове обговорення необхідності розірвання стосунків. Чесна розмова. Болю не уникнути, але можна уникнути його надмірної інтенсивності.

"Звертайтесь за допомогою"

Важливо пам’ятати - власна безпека перш за все.  Іноді люди, яких кидають, вдаються до погроз і шантажу. Сильні емоції здаються нам не переносними. Тому ми захищаємося через агресію. Тут важливо витримувати спокійний тон, доки це можливо. А якщо стає неможливо - фізично іти із ситуації. Важливо пам’ятати - кожен сам несе відповідальність за своє життя. І навіть, коли людина погрожує вбивством або самогубством - не варто брати відповідальність за її стан на себе. Найкращий варіант - залучити спеціалістів. Це поліція, швидка допомога, МНС. Саме вони знають правильні алгоритми поведінки. 

У більшості же випадків обидва партнери можуть витримати емоційний біль від розірвання довготривалих стосунків. І більшість не спричинить шкоди ані собі, ані іншим.  Людину ж, яка на таке здатна, помітно задовго до розірвання стосунків. Це людина, яка або занадто турбується, або занадто контролює. Людина, яка часто маніпулює висловлюваннями типу «я без тебе не зможу» і почуттям провини.
 
 

Редакція "20 хвилин" співчуває рідним, близьким та друзям Діани Муринки. Спочивай з миром.  Ми продовжуємо стежити за судовим розглядом справи. Про усі деталі читайте згодом. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Остап Ступка

    як можна карати підозрюваного? читайте Конституцію
  • Oksana Rose

    😢
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up