Діаночко, легеньких тобі хмаринок. Хто винен у смерті 14-річної дівчинки на санній трасі: подробиці

Діаночко, легеньких тобі хмаринок. Хто винен у смерті 14-річної дівчинки на санній трасі: подробиці
  • У Кременці не можуть дійти до тями, бо, кажуть місцеві, мозок відмовляється в це вірити: на санній трасі під час тренування 24 травня загинула юна спортсменка, 14-річна Діана Новосад. 
  • Рідні не звинувачують тренерів, але вимагають, аби винних у смерті їхньої дитини встановили і покарали. 
  • Школа належить облраді. Що кажуть посадовці? «20 хвилин» зібрала коментарі дотичних до трагедії структур і людей. 

На сторінці дівчинки у соцмережах чимало дописів, фото і відео про улюблений спорт та другу сім’ю, якою вона вважала тренерок і свою команду. 

Нагадаємо, що нещастя трапилося на Кременеччині 24 травня. Повідомлення про це надійшло на лінію 102 о 16.40 від лікаря бригади екстреної медичної допомоги. 

— Усе трапилося під час тренувань в селі Млинівці на території Кременецької обласної дитячої спортивної школи із санного спорту, які проходили під наглядом тренера закладу, — повідомили у поліції.  — Під час спуску по санній трасі відламався фрагмент дерев'яної дошки і травмував 14-річну спортсменку. Ушкодження виявилися несумісними із життям. Дев'ятикласниця загинула на місці події. 

Відео дня

Даний факт слідчі внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань, відповідно до частини 2 статті 275 (Порушення правил, що стосуються безпечного використання промислової продукції або безпечної експлуатації будівель і споруд, що спричинило загибель людей) Кримінального кодексу. Триває слідство.

Всіх дітей, які були того дня на тренуванні, викликали до поліції давати свідчення, а малі  навіть добре не зрозуміли, що сталось.

Дівчинка жила спортом

Після інциденту поліція розпочала розслідування. Тернопільська обласна дитячо-юнацька спортивна школа із зимових видів спорту є комунальною установою Тернопільської облради. Але сама траса, як запевняють в облраді, перебуває у власності  Всеукраїнського фізкультурно-спортивного товариства «Колос». 

Місцеві з розпачем згадують, якою була Діана та як сильно вона любила спорт.

— Господи... Господи... Як??? Люди, рідні Діани Новосад, кременчани, друзі мої, біда. Чорна... Ридаю, — наша колега, журналістка Кременеччини та депутатка міськради Зоя Карпюк не може стримати сліз. Внучка колеги разом з Діанкою відвідувала тренування, і малеча питає у рідних, що з дівчинкою. Чи можна її відвідати у лікарні. А дорослі досі не можуть наважитись сказати малій, що Діанки більше немає… — Така трагедія — слів немає. 

Діти обожнювали своїх тренерок — Анжелу Майбороду і її сестру-близнючку Світлану Кравчук, продовжує пані Зоя. За її словами, команда для кожного юного спортсмена перетворилась на другу сім’ю — не лише під час тренувань, а й поза ними. Покійну Діанку тренувала Анжела Майборода. Її дочка теж займається санним спортом, доки тато на фронті, поділилась журналістка. І перед очима, поділилась наша колега, у неї досі картинка, як минулого тижня під час змагань діти не вибороли нагород і плакали. А Анжела обіймала їх, пригортала кожного до себе, переконуючи, що не завжди будуть нагороди — бо у вас все попереду…

Слова співчуття з приводу загибелі юної спортсментки висловлюють і в закладі, де вона навчалася. 

— Друзі, однокласники, колектив гімназії та батьки висловлюють щирі співчуття з приводу передчасної смерті учениці 9 класу Новосад Діани — мамі, родині та близьким, — йдеться у повідомленні Жолобівської гімназії. — Неможливо словами передати весь біль від втрати, для кожного, хто знав Діаночку, вона була хорошою подругою, ввічливою, доброю та привітною дівчинкою. Ми щиро співчуваємо родині та рідним, адже здавалося б життя попереду, та Бог забрав до себе янгола. Молимося за вічний спокій її душі. Хай спочиває з миром.

Рідні хочуть знати правду

Як дізналася журналістка редакції, Діанці у жовті могло б виповнитись 15 років… Рідна тітка дівчинки звертається до всіх у соцмережах з проханням розповісти правду та знайти винних у смерті племінниці і покарати їх. Бо це було не випадково, переконана вона! Дитина загинула через несправну санну трасу, наполягає жінка. 

Рідні потерпілої хочуть почути і тренерок. Зокрема, з якої висоти їхала Діана? Чи мали право тренери  пустити її на таку висоту? Чи вчасно викликали швидку? Скільки їхала швидка? Чому допустили Діану на поламанну трасу? Про це дізнаємось із допису тітки в соцмережах. 

— Анжела, Світлана, чому мовчите? У вас також є діти. Хто має за це відповідати, якщо винним вдасться вийти чистими з води? — запитує на власній сторінці тітка загиблої дівчинки. — Вам цього ніхто не пробачить... Я не сказала, що винні тренери, хочу почути відповідь.
Як уже дізналися «20 хвилин», швидка приїхала на місце за 7 хвилин. У цьому нас запевнив керівник Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Олександр Ріпка. Медики намагались дістатись до місця трагедії якомога швидше, каже він. Проте, коли прибули, лише констатували смерть дитини. 

Що кажуть очевидці і тренерка

Ми додзвонилися і до тренерки Діани — Анжели Майбороди. Вона розповідає, як усе було.

—  Допускає на тренування директор бази Анатолій Малищик. Перед тренуванням ми, як завжди, приїхали, взяли санки, — згадує тренерка Анжела Майборода. —  Я пішла готувати спортсменів у вагончик — роздала шоломи, комбінезони, маски, рукавиці, провела інструктаж — все, що необхідно. 

Після того, як перевірили санки, а діти одягнулись, тренерки пішли обходити трасу. Візуально все було добре, каже пані Анжела. За її словами, вона пішла перевіряти в одну сторону, її сестра Світлана — в іншу. 

—  До тренування все було добре, та й під час... Спілкувались, я запускала спортсменів, — каже вона. — Діана стартувала з точки, де стартують діти до 10 років і молодші. Ми не піднімаємо вище дітей, якщо у них є помилки, аби тільки піднімати. Спочатку нехай вчаться. Ні — будуть звідти кататись доти, доки ситуація не зміниться. Запустила Діану. Світлана стояла нижче по трасі, я зверху. Я почула, як Діанка з’їхала, і крик від сестри, що траса закрита (ймовірно, що більше дітям спускатись не можна - прим. авт). 

Тренерка каже, побігла до того місця, зрозуміла, щось сталось і дорогою викликала швидку.

—  Це просто реально нещасний випадок. Ми, як тренери, робили все, що від нас залежить, — запевняє Анжела Майборода. — Щоразу інструктаж, перевірка санок, проходили трасу, виконували. Що саме сталось – не знаю. Цьому має розбиратись слідство. Ми більше нічого не можемо зробити… З родиною вчора спілкувались. А слідство зробить висновки. 

А що влада? Мовчить

Два-три тижні тому, розповідають місцеві, до Кременця приїжджали з олімпійського комітету,  переймались трасою та запевняли, що будуть ремонтувати. Тепер, певно, її закриють, припускають кременчани. 

Сама Тернопільська обласна дитячо-юнацька спортивна школа з зимових видів спорту належить облраді. Саме туди ми звернулись із питаннями, кому належить траса. В якому вона стані і хто відповідає за справність? Хто відповідає за техніку безпеки і несе відповідальність за дітей, які там займаються? 

— У Тернопільській обласній дитячо-юнацькій спортивній школі із зимових видів спорту, що використовує санну трасу «Колосу» на Кременеччині, розпочали службове розслідування щодо трагічної загибелі вихованки, — запевнили в облраді. — Про його хід та результати інформуватимуть громадськість. Додамо, що дана санна траса перебуває у власності  Всеукраїнського фізкультурно-спортивного товариства «Колос».

Після трагедії, що сталась на Кременеччині, в усіх комунальних установах області, де тренуються спортсмени, проведуть позапланові перевірки з дотримання техніки безпеки, запевнили в облраді.
 

Журналісти «20 хвилин» також побували на місці трагедії більше дізнаються про санну трасу. Згодом читайте продовження. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (28)
  • Ірина Мальчевська

    Вічна пам'ять і царство небесне
  • Maha Nowakivska

    Закрити зовсім сану трасу поки ще діточки не постраждали ,ця траса давно в аварійному стані ,незнаю як можна було  б зовсім дітям там тринуватися
  • Maha Nowakivska

    Вічна память
  • Ярослав Моздір

    😥🕯️🙏💐

keyboard_arrow_up