Директора диспансеру підозрюють у «продажі» довідок: деталі «20 хвилин»

Директора диспансеру підозрюють у «продажі» довідок: деталі «20 хвилин»

Затримали директора комунального лікарського закладу, який нібито вимагав кошти за довідки для дітей-інвалідів та внутрішньо переміщених осіб. Журналісти «20 хвилин» дізналися, що посадовцю вже оголосили підозру. За нашою інформацією, суд відправив його під домашній арешт.

Спочатку інформація про затримання директора комунального лікарського закладу  з’явилася у соцмережах. «20 хвилин» намагались отримати офіційне підтвердження або спростування фактів у силових структурах Тернопільщини, однак всюди, куди ми звертались від 14 червня справу не коментували. У прокуратурі та поліції області нас тоді запевнили, що не мають інформації про затримання посадовця. У СБУ подію також не коментували. Ми також пробували зв’язатися із директором диспансеру Ігорем К. та дізнатися його позицію. Однак безрезультатно. 

 

Під домашній арешт

17 червня у поліції підтвердили, що є справа про вимагання коштів за довідки. Проте офіційно погодились коментувати лише після того, як посадовцю оголосять підозру. А після цього суд обере йому міру запобіжного заходу. Як вдалось дізнатися редакції від власних джерел в правоохоронних органах, факт вимагання грошей за довідки справді є, і розслідуванням справи займатимуться поліцейські. Проте там, запевняє наше джерело, ще й справді 14 червня не було матеріалів. 

Відео дня

Зранку 18 червня в прокуратурі області підтвердили: 10 500 грн за довідки про медогляд – в отриманні неправомірної вигоди підозрюють директора диспансеру. І йому вже повідомили про підозру. 

— Під процесуальним керівництвом прокурорів Тернопільської обласної прокуратури повідомили про підозру директору медичного закладу в одержанні службовою особою неправомірної вигоди для себе за вчинення в інтересах третьої особи дій з використанням наданого їй службового становища (ч. 1 ст. 368 КК України), — повідомила речниця обласної прокуратури Леся Гурецька. 

За даними слідства, до посадовця звернувся тренер комплексної дитячо-юнацької спортивної школи з іншого міста з проханням отримати медичні довідки для 21 спортсмена зі статусом ВПО для допуску до змагань. Директор пообіцяв виготовити такі документи лише за умови оплати його «послуг» у розмірі 10 500 грн, при цьому жодного огляду учасників змагань лікарі не проводили.

— Розуміючи неправомірність дій керівника медзакладу, тренер написав заяву до правоохоронців, — повідомили у прокуратурі. — Вони задокументували факт одержання посадовцем спочатку 3000 грн, а далі – 7500 грн неправомірної вигоди й затримали в порядку ст. 208 КПК України.

Триває розслідування, що здійснюють слідчі СУ ГУНП в області, за оперативного супроводу УСБУ в Тернопільській області.

За інформацією «20 хвилин», посадовцю вже обрали міру запобіжного заходу у виді домашнього арешту. 

 

На дзвінки не реагує

Оскільки після багаторазових спроб почути самого Ігоря К. не вдалося, журналісти «20 хвилин» звернулися за коментарем до Олега Сиротюка, головного свободівця Тернопільщини і керуючого справами виконавчого апарату облради. 

Якщо говорити про саму установу, Олег Сиротюк зазначив, ключовим напрямом їхньої діяльності є надання послуг медичного огляду спортсменів, які беруть участь у тренуваннях і змаганнях.

— Звичайно, що довідки не продаються, — наголошує Олег Сиротюк. — І є певна складність в діяльності установи через політику Національної служби здоров’я — такі заклади не можуть законтрактуватися для забезпечення своєї діяльності, так само в них немає повного обсягу фінансування за рахунок коштів місцевого бюджету. І єдиними джерелами фінансування організації є бюджетні кошти, а також благодійні внески, як це було і є в інших лікувальних установах.

 

Тисячу км за довідкою

— Але мені видається дуже дивним, коли тренер, який працює в Костянтинівській ДЮСШ Донецької області, їде в Тернопіль за довідками для дітей, які фізично живуть в Києві або Одесі, — каже Олег Сиротюк. — Тому я думаю, що коли справу розглядатимуть відповідні органи, і якщо розглядатимуть, ми дізнаємось, що це тренери, які проїхали під тисячу кілометрів, щоб в Тернополі купити якусь довідку. Це зважаючи на ту інформацію, яку вже оприлюднили.

Олег Сиротюк додав, що не так давно, коли стояло питання і були певні ініціативи з ліквідації диспансеру, багато тренерів виступили на підтримку як закладу, так і його керівника. Ці заяви є в обласній раді. І ні в кого ніколи ніяких питань не виникало. Тому, припускає Олег Сиротюк, тут мова може йти про штучно створену ситуацію.

Крім основної діяльності, на базі закладу 10 років функціонує  волонтерський штаб, який відправив на фронт тонни продуктів харчування і допомоги, говорить свободівець.

— Там працюють десятки волонтерів, і ні в кого не виникало питань, що в даному закладі хтось займається якимись незаконними речами, — зазначає Олег Сиротюк.

Волонтери, із якими ми поспілкувалися, розповіли, що знають Ігоря К. ще від 2014 року, тоді він часто приходив і допомагав. Від початку повномасштабного  вторгнення спілкувались рідко, хіба у нагальних справах. Напередодні, коли могло бути затримання посадовця, теж нічого не бачили, адже зазвичай бувають у штабі зранку, а потім на деякий час розходяться, бо вимикають електрику. Кажуть, про ймовірне затримання дізнались з мережі.

 

Це — провокація

Ігор К. був депутатом облради від ВО «Свобода», за даними платформи https://www.chesno.org, у 2007 році балотувався до Верховної ради України, але не пройшов. У 2009 році став депутатом облради 6 скликання. У 2015 р. намагався стати депутатом-мажоритарником у міськраді Тернополя, але не був обраний. 

Ігор К. був членом ВО «Свобода» понад 15 років і депутатом в місцевих радах, зазначив Олег Сиротюк. Але написав заяву про вихід з партії ще до вступу на посаду директора диспансеру. Саме для того, аби політичні погляди чи вподобання не заважали здійснювати діяльність на новому місці, зазначив Олег Сиротюк.  

— Стосовно оголошеної підозри, ми бачимо, що змінилась кваліфікація, самі правоохоронці в оголошеній підозрі не побачили того, в чому його (Ігоря К. – прим. авт.) початково звинуватили, — прокоментував Олег Сиротюк 18 червня, вже після оголошення підозри прихильнику політсили і екс-однопартійцю. — Ми так само це кваліфікуємо як провокацію з боку тренера ДЮСШ. Чому провокація? Дана установа здійснює безкоштовні медичні огляди лише за направленням сімейних лікарів. Вихованці, тренер яких звернувся до тернопільської комунальної установи, такого направлення не мали. Тому їм могли надати послуги на комерційній установі, є тарифи і калькуляція кожної з послуг у комунальному підприємстві облради.

Якщо садитимуть за платні довідки медиків, то за цим принципом потрібно арештовувати всіх медиків Тернополя, які надають платні послуги офіційно, вважає пан Сиротюк. 

— Тому суспільство має визначитись: або установа надає послуги на платній основі, або якщо безкоштовно – її фінансує держава, а як держава не дає коштів — значить заклад треба закривати, — додав Олег Сиротюк. — Тому ми констатуємо і вважаємо, що злочину немає. Дану позицію буде доводити керівник комунальної установи і його законний представник. 

 

«20 хвилин» й надалі стежитимуть за розвитком у цій справі та повідомлятимуть про зміни читачів. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (15)
  • Михайло Черхавський

    слідство в першу чергу повинно взяти за ср..ку тих  хто організував підставу!!!!....особисто знаючи ІГОРА... повірити в те що він великий хабарник!!.....даю руку на відсіченння... що цей факт-----ЧИСТІСІНЬКА   ПІДСТАВА!!!....  всі хто хоч якимсь чином причетні до функціонування  профілакторію знають    скільки  організаційних зусиль доклав ІГОР   до функціонування  "Бункера"  і   виживання самого закладу  попри тотальне недофінансування....В ЙОГО ХАБАРНИЦТВО НЕ ПОВІРЮ НІЗАЩО!!!...ЦЕ 100 ВІДСОТКОВА ПІДСТАВА... якась ПАДЛЮКА!!!...це  замовила....настане час і все узнаєм...
  • Микола Шкарупа

    Як  свободівець  то зразу попадаються на взятках.Ви що там зовсім?І знову підставили...
  • вася бик

    Хто такий Ігор К.? Хто знає?
  • Люба Петрова

    Повинні будти такі обряди , щоб навчили умуразуму ,таких падлюк

keyboard_arrow_up