Дружили десять років, але затовк до смерті... за мішок цукру

Дружили десять років, але затовк до смерті... за мішок цукру
  • Микола на ранок сходив до товариша додому, кликав його і штурхав, але той не реагував. Тоді злякався, втік і переховувався на горищі. Про смерть колеги дізнався від працівників поліції.
  • Суд першої інстанції засудив чоловіка до 4 років колонії. Але прокурор подав апеляцію. Апеляційний суд скасував вирок, призначивши новий.

Разом пиячили, допомагав товаришу дійти додому, а дорогою пригадав про борг і поцікавився, коли той віддасть. Товариш мовчав. Удар, ще один, ще і ще, — і всі в голову. Врятувати чоловіка не вдалось…

Суд першої інстанції відправив чоловіка на чотири роки за грати, але прокурор, не погодившись із надто м’яким покаранням, подав апеляційну скаргу. Якого покарання просив для чоловіка і що вирішив суд, дізнавались «20 хвилин».

Кілька днів переховувався на горищі

Конфлікт між давніми друзями, в результаті якого Іван загинув, а Микола (імена чоловіків змінені — прим. авт.) надовго сяде за грати, відбувся, нагадаємо, ще в ніч на 10 серпня 2021 року у с. Більче-Золоте, колишнього Борщівського району.

Відео дня

Чоловіки випивали, а потім Микола повів товариша додому. Дорогою пригадав про борг. Удари в обличчя і голову, ще і ще. У суді зізнався, що всього  вдарив разів три і, коли Іван впав, підняв і продовжив бити. Згодом намагався дотягнути його додому, але залишив його біля входу у двір. Наступного дня зранку прийшов до колеги, але побачив, що він лежить на підлозі. Пробував поговорити, — Іван не реагує. Штурхнув, — той не рухався. Злякався та побіг додому, де кілька днів переховувався на горищі, йдеться в матеріалах справи. Про те, що товариш мертвий, йому повідомили працівники поліції, яких викликали його рідні. Почувши це, відразу зізнався у тому, що бив друга, але наміру вбивати не мав, хотів тільки примусити його віддав борг. У суді розповів, що товаришували років десять, і щиро каявся, бо забрав його життя.

Староста Більче-Золотого свідчила у суді, що загиблий з дня народження та до смерті проживав у їхньому селищі. Останні роки проживав один, рідних не мав, зловживав спиртними напоями, вів бродячий спосіб життя. Будинок, в якому проживав, належно не утримував, але скарг на його поведінку від жителів громади не надходило. Микола теж фактично проживає один, його мати та сестра перебувають на заробітках.

Розлади психіки через алкоголь

А от односельці розповіли про чоловіків, що напередодні вони обидва допомагали вантажити тюки. Часто наймались на підсобні роботи у місцевих. І, закінчивши роботи, часто разом пиячили. Зі слів місцевих, нібито загиблий вкрав в обвинуваченого мішок цукру.

Про Миколу люди говорили неохоче, більше шкодували матір та сестер, 2004 і 2006 р. н.  У селі згадували, що мати неодноразово скаржилась куди тільки могла на сина. На обліку у нарколога чи психіатра він не перебував. Але, згідно з актом огляду спеціальної медичної комісії КНП «Тернопільський обласний медичний центр соціально-небезпечних захворювань» від 23 вересня 2021 року, а обвинуваченого встановлено розлади психіки та поведінки внаслідок вживання алкоголю, у зв`язку з чим рекомендовано пройти добровільне лікування.

За даними судмедексперта, смерть Іван настала внаслідок закритої черепно-мозкової равми з переломом кісток черепа, крововиливами над- і під мозкові оболонки та речовину головного мозку, з послідуючим вклиненням стовбурових структур у великий потиличний отвір. Суд першої інстанції відправив Миколу за грати на чотири роки.

Не погодившись із надто м’яким вироком, прокурор подав апеляцію.

— Просить вирок Борщівського районного суду від 21 червня 2023 року скасувати у зв`язку із невідповідністю призначеного обвинуваченому покарання ступеню тяжкості кримінального правопорушення та особі обвинуваченого, яке є занадто м`яким і ухвалити новий вирок, згідно з  яким призначити покарання за вчинення злочину, передбаченого за ч.2 ст.121 КК України у вигляді семи років позбавлення волі, — йдеться у матеріалах справи.

Що вирішив суд

На апеляційну скаргу прокурора від захисника обвинуваченого надійшло заперечення, за змістом якого, сторона захисту вважає апеляційну скаргу прокурора безпідставною та необґрунтованою, а вирок Борщівського районного суду законним, обґрунтованим та вмотивованим. Стверджував, що суд обґрунтовано визнав пом`якшуючими покарання обставинами щире каяття та активне сприяння у розкритті злочину, а також врахував особу винного, який є людиною молодого віку, із погашеною судимістю. І допомагав поліції та суду у встановленні істини, з`ясуванні тих фактичних обставин, які мають істотне значення для кримінального провадження.

— Вирок Борщівського районного суду Тернопільської області від 21 червня 2023 р. відносно засудженого, в частині призначеного покарання, скасувати, — таким було рішення Тернопільського апеляційного суду. —Ухвалити новий вирок, яким визнати винним за ч.2 ст.121 КК України і призначити йому покарання у виді семи років позбавлення волі.

В решті вирок Борщівського райсуду залишити без змін.

На вирок може бути подана касаційна скарга до суду касаційної інстанції протягом трьох місяців з дня його проголошення.

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України

Стаття 121. Умисне тяжке тілесне ушкодження

Ч. 2. Умисне тяжке тілесне ушкодження, вчинене способом, що має характер особливого мучення, або вчинене групою осіб, а також з метою залякування потерпілого або інших осіб, чи з мотивів расової, національної або релігійної нетерпимості, або вчинене на замовлення, або таке, що спричинило смерть потерпілого, - карається позбавленням волі на строк від семи до десяти років.

Довідка

Вирок першої інстанції https://reyestr.court.gov.ua/Review/111667549

Рішення апеляційного суду https://reyestr.court.gov.ua/Review/112988531

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Myroslav Syvak

    Пиятика і примітивні форми поведінки і розуміння,до добра не доводять!

keyboard_arrow_up