Раніше ухилянтам на Тернопільщині давали «умовно», тепер відправляють в тюрму

Раніше ухилянтам на Тернопільщині давали «умовно», тепер відправляють в тюрму

Якщо раніше суди в переважній більшості випадків призначали ухилянтам умовні терміни, зараз як мінімум половина засуджених отримує реальні роки тюрми. «20 хвилин» проаналізували вироки. А що кажуть у прокуратурі?

За половиною вироків за ухилення від мобілізації на Тернопільщині призначають реальні строки позбавлення волі, повідомив начальник Тернопільської обласної прокуратури Андрій Миколайчук.

— У 2022 році прокурори скерували до суду 24 кримінальні провадження за статтею 336 КК України, а у 2023 році  таких проваджень вже 66, — повідомив обласний прокурор. — Щодо вироків, то з 25 винесених судами цього року у 12 з них військозобов’язані особи, які знехтували обов‘язком захищати Батьківщину у період воєнного стану, сидітимуть за ґратами.

Раніше умовно, тепер тюрма

«20 хвилин» й раніше аналізувала вироки ухилянтам за час повномасштабного вторгнення. Детальніше читайте:

Відео дня

Кому умовний термін, а кому — три роки тюрми. Як суди на Тернопільщині карають ухилянтів

І якщо раніше майже кожен ухилянт на Тернопільщині отримував умований термін покарання, зараз мінімум половина сидітиме три роки у в’язниці. Якщо навіть ухилянтам вдалось у суді першої інстанції отримати випробувальний термін, прокуратура зазвичай такі вироки оскаржує в апеляції. Які терміни отримують ухилянти, з’ясовували «20 хвилин».

ДО трьох років тюрми відправив 1 грудня Гусятинський райсуд уродження Хоросткова. Батька малої дитини звинуватили за ст. 226 Кримінального кодексу України.

Ще у липні 2023 р. чоловік прибув за повісткою до військкомату, пройшов медкомісію і визнаний придатним до військової служби. Через два дні мав прибути до територіального центру комплектації (далі ТЦК — прим. авт) для призову на військову службу за мобілізацією. Але за викликом не з’явився.

У суді чоловік вину визнав повністю та пояснив, що повістку йому вручили, коли святкував Петра. Пояснив і чому не пішов у військкомат.

— Причиною його неявки було те, що він має страх, оскільки служив в пожежному взводі в військовій частині та жодних навичок володіння зброєю та бойового досвіду не має, — пояснював чоловік у суді. — Окрім того, дружина влаштувала скандал, щоб він нікуди не йшов. Вважає, що вказані причини його неявки до ТЦК  є поважними. Має на утриманні малолітню дитину. На даний час також не бажає служити.

Врешті отримав три роки тюрми.

Пояснив, що боїться

До такого ж терміну ув’язнення засудили його земляка із Городниці. Вирок Гусятинський райсуд проголосив 24 листопада. У цього чоловіка ані роботи, ані дітей. Повістку він отримав ще у травні 2022-го і тоді ж рішенням військово-лікарської комісії визнаний придатним до проходження військової служби у військовий час.

Повістку про прибуття до військкомату отримав вже у лютому 2023-го, але за викликом не з’явився. А в суді вину визнав частково.  

— В судовому засіданні пояснив, що після оголошення воєнного стану в Україні він в травні 2022 року отримав повістку, після чого його було направлено м. Бережани для проходження військової служби, звідки його завернули через фізичні якості, — йдеться у матеріалах справи. — Приблизно через два місяці його направили для проходження військової служби, про те за станом здоров`я він знову повернувся додому. За результатами проходження військово-лікарської комісії (далі ВЛК - прим. авт) в травні 2022 року його визнали придатним до військової служби. Висновок ВЛК він не оскаржував, про те з ним не погоджується, оскільки за станом здоров`я він не може довго сидіти, ходити. 13 лютого 2023 року до військкомату не прибув, оскільки побоявся.

Ці вироки можуть бути оскаржені до Тернопільського апеляційного суду протягом 30 днів з часу оголошення.

А колегія суддів Тернопільського апеляційного суду 9 листопада скасувала вирок Борщівського райсуду, який засудив чоловіка до умовного терміну.

Скасували умовно і відправили в тюрму

Чоловіка у червні 2022 року визнали придатним до військової служби і вже в липні мали відправити до навчального центру. Але до призовного пункту він не з’явився. Слідство кваліфікувало його дії за ст. 336 КК України, тобто — ухилення від призову на військову службу під час мобілізації.

До апеляції скаргу подав прокурор, бо вважав, що вирок зам’який. Посилався на те, що під час судового розгляду обвинувачений спочатку визнавав свою вину частково, вказував, що особисто не проходив військово-лікарську комісію, а у подальшому неодноразово змінював свою позицію.

— Обвинувачений відкрито зробив свій вибір нести покарання за ухилення від проходження військової служби, навіть якщо це пов`язане із подальшим його позбавленням волі, — зазначив прокурор в апеляційній скарзі. — Звертаю увагу на те, що звільнення обвинуваченого від реального відбування покарання негативно вплине на сприйняття суспільством необхідності дотримуватися норм закону і обов`язку із захисту незалежності та територіальної цілісності України.

В запереченнях на апеляційну скаргу адвокат засудженого посилається на те, що вирок суду першої інстанції є законним і обґрунтованим, а призначене покарання є достатнім для виправлення обвинуваченого.

— Апеляційну скаргу прокурора у кримінальному провадженні задовольнити частково, — вирішила колегія апеляційного суду. — Вирок Борщівського райсуду від 1 серпня 2023 року в частині звільнення від відбування призначеного покарання на підставі ст. 75 КК України скасувати. Постановити в цій частині новий вирок, яким вважати засудженим за ст. 336 КК України на три роки позбавлення волі.

В решті вирок суду залишили без змін.
Вирок набирає законної сили з моменту проголошення і може бути оскаржений шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до суду касаційної інстанції протягом трьох місяців.

 

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України

Стаття 336. Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період

Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період — карається позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.

 

Довідка

Вироки у Судовому реєстрі — https://reyestr.court.gov.ua/Review/115335372

https://reyestr.court.gov.ua/Review/115202624

https://reyestr.court.gov.ua/Review/114775991

 

Читайте також: 

Дезертира суд відправив до тюрми на шість років, а ухилянт отримав вдвічі менше

Засуджений за ухилення від мобілізації з Чортківщини отримав термін

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Олена Кравець

    Місця у в'язницях не вистачить)))
  • Віка Віка

    Цікаво скільки дадуть синам Петра Порошенка чи мера Львова Садового ?! А може вони уже служать?!

keyboard_arrow_up