Дзвонив з Польщі побитий і знесилений, а потім зник: шукають 45-річного тернополянина Івана Сороку

Дзвонив з Польщі побитий і знесилений, а потім зник: шукають 45-річного тернополянина Івана Сороку
  • Рідні та друзі просять відгукнутися усіх, хто бодай щось знає про перебування безвісти зниклого Сороку Івана Васильовича. Інформацію можна повідомити племінницям:  097 101 33 42, Марія, + 48 518 21 85 56, Наталя. Або набирайте 102.
  • Останньою була звістка 25 грудня, коли чоловік зателефонував і розповів, що він на автовокзалі у Варшаві. Далі планував йти до поліції. Відтоді про нього ні слуху ні духу.
  • Як діяти і куди звертатись, коли зникли ваші родичі за кордоном, пояснили у поліції.

Понад два тижні рідні та друзі розшукують безвісти зниклого уродженця Бережанщини, 45-річного Івана Сороку.

Чоловік востаннє вийшов на зв’язок з племінницею 25 грудня. Дзвонив з чужого номеру. Був дуже знесиленим та просив допомоги. Не мав при собі ані грошей, ані документів, ані речей. Повідомив, що йде до поліції – відтоді зник.

Іван Сорока – уродженець с. Стриганці Бережанського району Тернопільської області. До Польщі на заробітки їздив не часто. Чоловік розлучений, має двох дітей. Але проживав останнім часом з мамою. 

Відео дня
  • У нього є сестра з інвалідністю і мама, якій 82 роки, тому просити про допомогу та шукати його мусимо ми, племінниці – я проживаю в Україні, моя рідна сестра Наталя у Польщі, - розповіла племінниця зниклого чоловіка Марія Петрушевська. – Переживаємо сильно. Вже куди тільки не звертались. Ніде його і сліду немає.  

Востаннє дзвонив 25 грудня. Казав, що збила машина

Востаннє в Польщу чоловік поїхав у листопаді. Працював в Познані на цементному заводі. Потім повідомив, що шукатиме іншу роботу, тому ніхто з українців, що з ним працювали, навіть не здивувались, коли чоловік зібрав речі і фактично зник. Три тижні про нього нічого не чули – були впевнені, що приступив до іншої праці. Окрім того, Іван не є багатослівним і тісно ні з ким не спілкувався.

  • Він подзвонив мені 24 грудня з чужого телефону, - розповіла Марія Петрушевська. – Був дуже виснаженим і наляканим. Розповів, що зараз є на автовокзалі у Варшаві і просив допомоги. Бо не має ні документів, ні речей, ні грошей.   

Українець, чиїм телефоном скористався Іван, підтвердив племінниці, що дядько побитий, його голова набрякла. Пояснював, що ніби той потрапив в ДТП, його збила машина. Принаймні так свій стан пояснив йому Іван. Пробував звернутись до поліції, але там відмовили, мовляв, не розуміємо, про що ти говориш.  

Невдовзі племінниці зв’язались з українським перевізником, яким скинули гроші на картку та попросили доправити дядька до кордону. Ті все виконали і під ранок 25 грудня написали племінниці, що вже на місці. Всю дорогу дядька болів зуб, таблеток ні в кого не було, але той запевняв, що біль терпимий.  

Шукали і в поліції, і в консульстві. Але чоловіка там не було

На кордоні чоловіка забрали прикордонники, бо в того не було документів, розповіла пані Марія. Потім повезли його до консульства України в Польщі, що у Люблині. Там було зачинено, бо на дворі Різдво. І… чоловіка відпустили.

Іван подзвонив до племінниці, що він знову на автовокзалі. Це було у п’ятницю, попереду вихідні. Тому Іван вирішив, що піде до поліції. Відтоді за ним наче слід простиг.

  • Моя сестра, яка проживає у Варшаві, зверталась і до поліції, і до консульства. Але всюди їй відповідали, що такий чоловік до них не звертався, - каже пані Марія. – Відтоді дядько зник. Не дзвонить ні мені, ні колишній дружині, номер телефону якої знає напам’ять. Що з ним – невідомо. Дуже бабуся, його мама, переживає. Надіялись, на свята дасть про себе знати. Ні. Ані слова.

Родичі припускають, що Іван зараз перебуває на території Польщі. Мав би через відсутність документів звернутись в консульство, аби там зробили «білий паспорт» і відправили на батьківщину. Але…

Марія намагалась звернутись до поліції у Бережанах. Оперуповноваженого не було на місці, потім він був зайнятий. Претензій до правоохоронців родичі не мають жодних. І запевняють, що звертатимуться таки знову, аби допомогли знайти дядька.

Наталя, яка перебуває у Польщі, шукала чоловіка, поширюючи інформацію на місцевих сайтах. На жаль, позитивного результату це не дало.

Що робити, якщо зникли ваші родичі за кордоном?

Прикмети зниклого: чорні очі, обличчя овальне, русе волосся, ріст 1, 78, середньої тілобудови. Однак родичі припускають, що чоловік зараз сильно схуд. Після перенесеної операції має вставні зуби – всю верхню щелепу. Родичам Іван повідомляв, що був чи то в чорній куртці, чи в чорній кофті.

Якщо на території іншої країни зникли ваші родичі, треба звертатись і до поліції України, запевнив Дмитро Шворніков, начальник сектору управління карного розшуку ГУ Нацполіції в області.

  • Це можна зробити за місцем проживання чи реєстрації зниклого, - пояснив Сергій Шворніков. – Родичі мають написати заяву. Далі слідчий оголошує його в державний розшук – в Україні.

Особу зниклого перевірять, чи має паспорти, коли і куди виїжджав.

Паралельно родичам варто писати листа до консульства чи посольства країни, де зник чоловік. І вказати, що в поліцію в Україні вже звернулись.

Поліція після перевірки вносить відомості про подію до Єдиного реєстру досудових розслідувань про безвісти відсутнього громадянина. Далі оформляють документи на оголошення його в міжнародний розшук, надаючи всю інформацію про зниклого Інтерполу.

Довідка

Рідні та друзі просять відгукнутися усіх, хто бодай щось знає про перебування безвісти зниклого Сороку Івана Васильовича. Інформацію можна повідомити за номерами телефонів: + 38 097 101 33 42, Марія та +48 518 21 85 56, Наталя. Або телефонуйте до поліції за номером 102.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (159)
  • Сергій Резніков

    Зустрічав я двох хлопців в варшаві на автовогзалі які підійшли випивші і попросили щоб я взяв їм білет в тім розказували що  випивали ще з одним чоловіком пізніше щось там штурхались і він впав і помер так мені розказували хлопці білет брали на Борщів 10- Березня було
  • Гриша Кропивко

    этого не может быть-это же не какие-то москали а самые лучшие наши друзья-чуть ли не братья молочные
  • Надя Ярема

    І ЗНОВУ ПОЗНАНЬ . МІЙ СИНУЛЬКА РОМАСИК БУДЕ ДВА РОКИ ЯК ПОЇХАВ У ПОЗНАНЬ І ЗБИЛА МАШИНА І ЛЕЖАВ В ЛІКАРНІ ТИЖДЕНЬ І Я ВТРАТИЛА СВОЮ ДИТИНУ СИНУЛЬКУ І БУЛИ БІЛЯ НЬОГО ПАСПОРТ І ТЕЛЕФОН НІХТО ЧУЄТЕ НІХТО НЕ ПОДЗВОНИВ ДО НАС . ЧОМУ В ЛІКАРНІ БУЛИ ВСІ БЕЗ СЕРДЕЦЬ !!!!!!!!!!????????
  • Анна Хруленко

    Господи, дай Боже повернення людину додому. Як він у лікарні, дай Боже йому  здоров'я🙏

keyboard_arrow_up