Голова лікарської комісії з Бережан відбувся штрафом, а його дружина опинилась під слідством

Голова лікарської комісії з Бережан відбувся штрафом, а його дружина опинилась під слідством
Фото прокуратури

А.Я. затримали на отриманні хабаря 1,5 тисячі доларів у вересні 2023 року. Днями суд проголосив йому вирок. Як дізнались «20 хвилин», чоловік в останній день зими звільнився з лікарні, а от його дружині оголосили підозру. В обох випадках фігурують фіктивні документи для  військовозобов’язаних. 

Голові лікарської комісії з Бережан, якого гучно затримували за півтора тисячі доларів хабаря у вересні 2023 року, уже проголосили вирок. 

Ще тоді місцеві чимало говорили, що до оборудок з фіктивними документами про тимчасову непридатність до служби військовозобов’язаним причетна і його дружина М. Я., керівниця терапевтичного відділення лікарні. Однак підозру восени 2023-го оголосили тільки чоловіку, а після завершення слідства справа пішла до суду. Нещодавно, як з’ясували «20 хвилин», і дружині оголосили підозру. 

Відео дня

Чому справу щодо голови комісії перекваліфікували, хоча, як повідомляли тоді у силових структурах, йому загрожувало від 8 до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна та позбавленням права обіймати посади, хто ще фігурує у справі і чи залишається подружжя на своїх посадах і лікарні, дізнавались «20 хвилин». 

 

Взяли на хабарі 

За інформацією «20 хвилин», йдеться про А. Я., — заступника медичного директора з експертизи тимчасової непрацездатності КПН «Бережанська центральна міська лікарня». У той самий день, як його заскочили на отриманні хабаря, стан його здоров’я різко погіршав, і медик раптово опинився на лікарняному ліжку, став пацієнтом відділення, який очолює його дружина М. Я. Але жінка зараз, як запевнила «20 хвилин» тодішня в.о. директора КПН «Бережанська центральна міська лікарня» Галина Єдинак, перебувала на курсах у Львові.  

До 13 вересня чоловік перебував під конвоєм у лікарні, а після цього — під цілодобовим домашнім арештом, продовжував лікування вдома, — запевнила речниця Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону Юлія Шевченко.  

А. Я. повідомили про підозру за фактом отримання неправомірної вигоди службовою особою (ч.3 ст.368 КК України) — за процесуального керівництва Тернопільської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону. 

— За даними слідства, 42-річний підозрюваний вимагав та отримав 1500 доларів США неправомірної вигоди за прийняття військово-лікарською комісією рішення про тимчасову непридатність до військової служби військовозобов’язаного, — повідомила Юлія Шевченко. — Це б стало підставою для відтермінування призову на кілька місяців та подальшого можливого виїзду за кордон.

Заступника медичного директора з експертизи тимчасової непрацездатності КПН «Бережанська центральна міська лікарня» затримали в порядку під час отримання всієї суми хабаря, запевняли у спецпрокуратурі.  

— Встановлюється причетність до вчиненого інших осіб, — повідомила Юля Шевченко. 

 

Коли і чому перекваліфікували

Як дізнались із Судового реєстру «20 хвилин», до суду справа пішла не за хабар, а за зловживання впливом. І санкція суттєво менша. Врятувала посадовця від серйознішого покарання і угода про визнання винуватості із прокуратурою. А. Я. вся штрафом. Вирок проголосив Бережанський райсуд 22 лютого. 

— Затвердити угоду про визнання винуватості, укладену 30 січня 2024 року між прокурором Тернопільської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону та обвинуваченим, — йдеться у вироку Бережанського райсуду. — Визнати винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 369-2 КК України та призначити йому узгоджене сторонами  покарання у виді штрафу в розмірі  5500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 93 500 гривень, із застосуванням додаткового покарання у виді позбавлення права обіймати посади на підприємствах, установах, організаціях усіх форм власності, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, строком на три роки.

«20 хвилин» поцікавились у спецпрокуратурі, коли і чому змінили правову кваліфікацію. 

— На стадії досудового розслідування встановлено, що у повноваження тодішнього заступника медичного директора, який одержав 1500 доларів США за рішення про тимчасову непридатність військовозобов’язаного, не входило надання цьому чоловіку відстрочки, оскільки він не мав таких повноважень та не входив у склад військово-лікарської комісії, — повідомила Юлія Шевченко. — Натомість він вплинув на прийняття такого рішення членами ВЛК. 

Враховуючи це, повідомили у спецпрокуратурі, на етапі досудового розслідування прийняли рішення про зміну правової кваліфікації із ч.3 ст.368 (одержання неправомірної вигоди службовою особою) на ч.2 ст.369-2 КК України (зловживання впливом).

Щодо укладеної угоди про визнання винуватості, у спецпрокуратурі також надали відповідь журналістам. 

— Медик раніше не судимий, позитивно характеризується, має на утриманні двох неповнолітніх дітей, щиро розкаявся у вчиненому та активно сприяв розкриттю злочину. Водночас відсутні обставини, що обтяжують покарання. Також враховуючи положення Кримінального кодексу України, визначено, що це покарання буде достатнім для виправлення засудженого і упередить вчинення ним нових злочинів. Відтак, сторони дійшли згоди про можливість укладення угоди про визнання винуватості. Суд перевірив цю угоду на відповідність вимогам законодавству, затвердив її та призначив узгоджену міру покарання. 

 

У чому підозрюють дружину?

«Так, до засудженого застосовано найбільший штраф, передбачений інкримінованою статтею, який він сплатить до держбюджету, а саме – майже 94 тисячі гривень, — повідомила Юлія Шевченко. — Крім цього, до нього застосовано додаткове покарання – трирічне позбавлення права обіймати керівні посади». 

У цій справі, як підтвердили у прокуратурі на звернення «20 хвилин», справді є інші фігуранти кримінального провадження. 

— У ході досудового розслідування встановлено причетність до протиправної схеми ще двох лікарів – членів ВЛК, — повідомила Юлія Шевченко. — Їх підозрюють у внесенні недостовірних відомостей у медичну документацію з метою встановлення фіктивного діагнозу та надання відстрочки на місяць військовозобов’язаному. Медикам інкримінують ч.2 ст.28 ч.1 ст.366 КК України (службове підроблення вчинене групою осіб). Наразі розслідування триває.

29 лютого у поліції повідомили, що двом медикам вже оголосили підозру. 

— В ході досудового розслідування поліцейські встановили, що члени військово-лікарської комісії Тернопільського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки створили злочинний «дует», — повідомили у поліції. — Завідувач терапевтичного відділу внесла неправдиві відомості у картку обстеження військовозобов’язаного за відстрочку від призову. Лікар-терапевт допоміг оформити документи про тимчасову непридатність до військової служби, де у медичному висновку зазначався неправдивий діагноз.

Власні джерела «20 хвилин» у силових структурах підтвердили, що завідувачка відділення — це справді дружина А. Я. — М. 

На офіційному сайті Бережанської лікарні посади збігались, а і чоловік, і дружина зазначені як чинні працівники лікарні — кожен на своїй посаді. Чоловік ще 29 лютого там був у розділі «адміністрація закладу) https://bercml.itmed.org/

«20 хвилин» зв’язались з директором КНП «БЕРЕЖАНСЬКА ЦМЛ», аби уточнити інформацію, чи перебуває подружжя на роботі та досі працює у лікарні. Адже, за рішенням суду, А. Я. заборонено обіймати певні посади, серед яких і головування у комісії. Щоправда, цей вирок ще можна протягом місяця оскаржити в апеляції. 

— А. 29 лютого офіційно розрахувався із лікарні, — повідомив «20 хвилин» Олексій Гетун. І, пославшись на зайнятість, перед тим, як покласти слухавку, додав, — М. працює. 

Санкція статті, яку інкримінують М. Я. теж передбачає покарання у вигляді штрафу з позбавленням права обіймати певні посади 

 

Довідка

Вирок у Судовому реєстрі — https://reyestr.court.gov.ua/Review/117175235

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України

Стаття 368. Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою
Ч. 3. Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання службовою особою неправомірної вигоди, предметом якого була неправомірна вигода у великому розмірі або вчинене службовою особою, яка займає відповідальне становище, або за попередньою змовою групою осіб, або повторно, або поєднане з вимаганням неправомірної вигоди, — карається позбавленням волі на строк від восьми до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Стаття 369-2. Зловживання впливом

2. Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди для себе чи третьої особи за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, або пропозиція чи обіцянка здійснити вплив за надання такої вигоди —караються штрафом від двох тисяч до п’яти тисяч п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк від двох до п’яти років.

Стаття 366. Службове підроблення

1. Складання, видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, інше підроблення офіційних документів — караються штрафом від двох тисяч до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.


 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Марі

    Штраф 300 грн?
  • Вадим

    Вони перші зустрічатимуть кацапів
  • Зоряна Гевко

    Такі суми вже давно не ходять,мінімум 10000 доларів.
  • Читач12

    Тепер вони двоє сміються над тим штрафом. Вони до цього, як попастися брали тисячі взяток.

keyboard_arrow_up