«Халява вічною не буває»: судили посадовця за хабар 500 доларів. За що вимагав і як покарали?

«Халява вічною не буває»: судили посадовця за хабар 500 доларів. За що вимагав і як покарали?
Фото прокуратури
  • У суді посадовець провину визнав і відмовився від дачі показів. Врешті отримав трохи більший штраф за саму суму хабаря і позбувся посади принаймні на рік.
  • Як повідомив «20 хвилин» адвокат засудженого Назарій Данильчук, ані він, ані його клієнт цього вироку не оскаржуватимуть. І від коментарів вони утримались.

 

Суд проголосив вирок керівнику відділу Нацпарку «Дністровський каньйон», якого восени 2023 року впіймали на хабарі 500 доларів США. Їх чоловік вимагав і отримав за… організацію екскурсії із перекладачем для студентів-іноземців — як Дністром, так і парком.  

У суді чоловік провину визнав повністю і отримав штраф трохи більший за саму суму хабаря.

 

500$ за сплави Дністром

Правоохоронці, нагадаємо, затримали на Тернопільщині керівника відділу Національного парку. Він планував незаконно виготовити дозвільні документи на сплав по Дністру. Про це розповіли у Тернопільській обласній прокуратурі.

Відео дня

— Викрили начальника відділу Національного природного парку Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, який вимагав і отримав 500 доларів США неправомірної вигоди за сприяння у виготовленні дозволів на сплави по Дністру, — йдеться у повідомленні.

Відомо, що до посадовця звернулась місцева мешканка з проханням посприяти у проведенні екскурсій та сплавів по водоймі та видати їй дозвіл на це.

Начальник відділу Національного природного парку за 500 доларів США пообіцяв надати ці послуги. При отриманні вищевказаної суми його в порядку ст. 208 КПК України затримали правоохоронці.

Тоді підтвердив затримання також очільник поліції Тернопільщини Сергій Зюбаненко.

— Ну не можуть зрозуміти деякі посадовці, що халява вічною не буває і нелегальні заробітки рано чи пізно закінчуються, — повідомив він. — На хабарі слідчі ГУНП та оперативники Управління стратегічних розслідувань прикрили діяльність ще одного недобросовісного службовця. Чоловік вимагав 20 000 гривень за дозволи для проведення сплавів Дністром та туризму на території природно-заповідного фонду.

25 квітня Заліщицький райсуд проголосив посадовцеві вирок, позбавивши його прав принаймні на рік обіймати посади.

Як дізнаємось з вироку у Судовому реєстрі, чоловік вимагав та отримав 500 доларів за «сприяння у організації екскурсії на території природного парку, за надання необхідних технічних та транспортних засобів для екскурсії по річці Дністер, та організацію присутність перекладача для іноземних студентів».

 

Штраф 25 тис. грн

Його дії слідство кваліфікувало за ч.1 ст. 368 Кримінального кодексу України — прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою. Санкція статті передбачає покарання штрафом від однієї тисячі до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або пробаційним наглядом на строк до трьох років, або позбавленням волі на строк від двох до чотирьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Як дізнались «20 хвилин», посадовця звуть Аркадієм С., і працював на тій посаді він вже тривалий час. У суді він свою вину визнав, щиро розкаївся і погодився зі всіма

доказами, що були зібрані під час досудового розслідування. Але відмовився від їхнього дослідження під час судового розгляду.

— Визнати винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.368 КК України та призначити йому покарання у виді штрафу розміром 1 500  неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, грошова сума якого становить 25 500 гривень з позбавленням права  обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю строком на один рік, — так вирішив Заліщицький райсуд.

Вирок може бути оскаржений до Тернопільського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення. Але, як повідомив «20 хвилин» адвокат засудженого Назарій Данильчук, ані він, ані його клієнт цього вироку не оскаржуватимуть. І від коментарів вони утримались.

 

Довідка

Вирок у Судовому реєстрі https://reyestr.court.gov.ua/Review/118624503

 

Юридична довідка

Стаття 368. Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою

1. Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання службовою особою неправомірної вигоди, а так само прохання надати таку вигоду для себе чи третьої особи за вчинення чи невчинення такою службовою особою в інтересах того, хто пропонує, обіцяє чи надає неправомірну вигоду, чи в інтересах третьої особи будь-якої дії з використанням наданої їй влади чи службового становища — карається штрафом від однієї тисячі до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або пробаційним наглядом на строк до трьох років, або позбавленням волі на строк від двох до чотирьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up