Хто і як вимагає гроші у тернополян, коли пропонує "звільнити сина з поліції"

Хто і як вимагає гроші у тернополян, коли пропонує "звільнити сина з поліції"

Десятки дзвінків щоденно отримують жителі області від невідомих осіб, котрі пропонують за гроші вирішити проблему з їхніми рідними. Мова - про так звану шахрайську схему «ваш син у поліції».

І хоча щоразу менше людей ведуться на обман, проте проблема актуальна, зазначають у відділі комунікації поліції Тернопільської області.

Злочинці діють групою

Фактично всі додзвонювачі – «жителі» зони, їхня діяльність – групова, майже всі дзвінки – на стаціонарні телефони, головна ціль – не дати жертві оговтатися і за максимально короткий час забрати гроші.

Оперативники, котрі ретельно вивчають цю сферу діяльності аферистів, однозначні: фактично всі дзвінки, що надходять жертвам, - із місць позбавлення волі. І не лише з непідконтрольних територій. Зловмисник, голос котрого ви чуєте у слухавці, працює не сам. У той час другий уже на зв’язку з третім -  особою, котра до вас найближчим часом прийде і забере гроші. Але з розвитком технологій шахраї інколи просять жертв про поповнення банківських карток чи мобільних рахунків.

Відео дня

Ваше переконання: гроші ви віддаєте за визволення сина, дочки, онука чи іншого родича з поліції, або за те, щоб його туди не забрали, бо він когось збив автомобілем, когось до пів смерті побив, або ще якась слізлива історія, пов’язана з вашими близькими.  Насправді, пройдисвітам байдуже, чим розчулити жертву, їхня ціль - у найкоротші терміни «обробити» вас до стану, коли ви готові віддати все, що маєте.

Не дати жертві оговтатися – це те, що принесе аферистам прибуток. Тому, зателефонувавши, вони вже «не відпустять» : постійно будуть на зв’язку з безкінечними розмовами,  залякуваннями. Категорія жертв- переважно люди похилого віку.

Як вберегтися від подібного роду шахрайств?

Головна порада – не вірте тому, про що вам розповідають незнайомці по телефону.

Найпростіший вихід – покласти слухавку і перетелефонувати тій близькій людині, котра начебто  потребує вашої допомоги.

Якщо ж  розмова зав’язалася, уточніть у додзвонювача   деяку особисту інформацію про вашого родича, наприклад, дату народження, місце проживання, тощо.

І пам’ятайте: ні поліцейські, ні інші правоохоронці, ні адвокати – ніхто не буде телефонувати вам з вимогою комусь за щось платити. Цим промишляють шахраї!

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Анонім

    Питання ,а ,що зекам положено мати телефон . 21 століття ,що проблема заглушити сигнал від телефона по території зони щоб вони не дурили народ, чи проблема постійно шмон робити в камері . Куда той Аваков дивиться це ж його парафія . А тим більше якщо знають звідки дзвонять значить їм ще накидати термін за шахрайство і переводити на зону з суворим режимом .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:00 «На одну сироту у світі менше»: Олексій Філюк взяв опіку над 14-річним хлопцем 15:39 Редакція «20 хвилин» долучилася до мережі «Вікно Відновлення». Відбудовуємо країну разом! photo_camera 15:20 Усе для ванної кімнати: огляд магазинів сантехніки Тернополя (партнерський проєкт) 15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція play_circle_filled 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up