Що відомо про тих, хто торгував бронежилетами для військових, які везли із США?

Що відомо про тих, хто торгував бронежилетами для військових, які везли із США?
  • У суді обрали міру запобіжного заходу чоловіку, якого викрили, коли продавав 49 бронежилетів. Чи фігуруватиме у справі його брат, і яким чином він причетний до схеми?

  • Подробиці із зали суду і що відомо про підозрюваного?

Застосувати до підозрюваного міру запобіжного заходу у вигляді застави – 781 тис 515 грн просив прокурор. Адвокати наполягали на особистому зобов’язані.

Чоловік, якого звинувачують у продажі бронежилетів, не затриманий. Він вільно, без охорони і конвоїв, прийшов в суд, і так само вільно вийшов із зали судового засідання, коли суд обрав для нього міру запобіжного заходу. То хто ж цей чоловік?

Продавав 49 «броників» за 620 тис грн

Нагадаємо, у Тернополі затримали псевдоволонтера, який торгував бронежилетами, отриманими як гуманітарна допомога. Чоловіка викрили, коли продавав 49 «броників» за 620 тис грн.

Відео дня

— За процесуального керівництва Тернопільської обласної прокуратури викрили тернополянина, який продавав військову амуніцію, ввезену в Україну як гуманітарну допомогу (ч. 3 ст. 201- 2 КК України), — повідомила речниця Тернопільської обласної прокуратури Леся Гурецька. — За версією слідства, тернополянин спільно з іншими особами  ввозив в Україну бронежилети, кошти на які збирали у США.

Амуніцію на пожертви з-за кордону купував брат організатора схеми. Її доправляли зі США до Польщі літаком, а далі переправляли в Україну як гуманітарну допомогу місцевому благодійному фонду. Проте потрапляла вона на склади організатора схеми. А той її вже продавав. Вилучену військову амуніцію передадуть на потреби  ЗСУ, повідомили у прокуратурі.

12 серпня у міськрайсуді підозрюваному обрали міру запобіжного заходу. 

Міськрайсуд задовольнив клопотання прокурора та відхилив клопотання адвокатів підозрюваного щодо обрання міри запобіжного заходу. Врешті підозрюваний має протягом 5 діб внести на казначейський рахунок 781 тис. 515 грн застави. А також зобов’язаний прибувати за першим викликом до слідчого, прокурора або суду, не відлучатись за межі Тернопільської області без їхнього дозволу, повідомляти про зміну місць проживання чи роботи та здати закордонний паспорт. Також йому заборонено спілкуватись зі свідками у справі.

Чому застава, а не арешт?

— Саме міру запобіжного заходу у вигляді застави просив прокурор у справі, — прокоментувала спікер-суддя міськрайонного суду Анна Мостецька. — Тому суд не міг обрати суворішу міру, скажімо, у вигляді тримання під вартою чи домашнього арешту. Також суд не міг визначити заставу більшого розміру, аніж просив прокурор.

Цю міру запобіжного заходу можна оскаржити протягом 5 днів до Тернопільського апеляційного суду. Чи планують оскаржувати її, журналістка поцікавилась в адвокатів. Ті ухилились від прямої відповіді, пославшись на те, що це, ймовірно, буде сюрпризом. До речі, називати їхні прізвища захисники чоловіка в контексті цієї справи теж не зажадали. І хоча вони нам відомі, адже фігурували у матеріалах справи, що проголошувались під час засідання, бо слухання відбувались у відкритому режимі, і жоден Закон нам не забороняє це робити, ми пішли назустріч захисникам. Що ж – це їхнє право.

Захисники під час засідання називали ситуацію з продажем бронежилетів для військових нічим іншим, аніж «це якась помилка, або прикре непорозуміння». Такої ж позиції дотримувався і підозрюваний у продажі військової амуніції. То ж що про нього відомо?

Нам стали відомі всі персональні дані чоловіка, однак в матеріалі ми називатимемо лише ім’я. Принаймні поки що – до вироку, яким би він не був. Чи то виправдальним, а на це сподіваються адвокати та їхній клієнт. Чи то обвинувальним, на чому наполягають слідчі та прокурор у справі.  

Це помилка і прикре непорозуміння, твердить Ігор

Чоловіка звуть Ігорем Г., він уродженець одного з сіл колишнього Теребовлянського району. За місяць йому виповниться 35 років. Він одружений і має на утриманні чотирьох неповнолітніх дітей, молодший з яких народився у травні цього року. Чоловік очолює ТОВ, фактичною адресою якого, за даними «Юконтрол», є м. Зборів, вул. Хмельницького.

До речі, ми поцікавились, чи знайомі зборівчани, в тому числі й відомі місцеві волонтери, із Ігорем. Подивившись на фото і почувши деякі дані, ті відповіли, що вперше його бачать чи чують про нього.

Адвокати стверджували у суді, що родина є не надто заможною, прибуток фірми за останні півроку склав всього 50 тис грн., а ще потрібно платити зарплату 6 працівникам. І що проживає багатодітна родина в двокімнатній квартирі у Тернополі, тому сума застави, яку просили призначити прокурор і слідчий, є не підйомною для підозрюваного. Натомість останні стверджували, що у Ігоря значно більше майна, серед яких будинок, квартира, щонайменше два авто та чимало іншого. Адвокат наголошував, що надприбутків немає, а все вище перелічене – подарунок батьків.

Окрім того, адвокати наполягали, що визначення застави передбачає завдання збитків. Але кому Ігор їх завдав? Мовляв, збитків немає. А всі бронежилети придбав брат чоловіка. Ігор їх тільки привіз на Україну. Нам відома й назва благодійного фонду, до якого «не доїхали» вищезазначені бронежилети. Поки що, в інтересах слідства, ми її також не називаємо, скоротивши до однієї букви назви — «Ф». Фонд також зареєстрований в одному із сіл колишнього Теребовлянського району.

— Це помилка і прикре непорозуміння, — в унісон своїм захисникам говорив Ігор Г. на суді.

Журналістка пробувала поговорити із чоловіком під час перерви в судовому засіданні. Пропонувала сказати будь-що на свій захист чи пояснити, в чому саме помилка. Бронежилетів не продавав? Вони не мали потрапити до благодійного фонду? Це все підстава? Чоловік лишень знітився. І, послухавши своїх адвокатів, відмовився будь-що коментувати у цій справі. Принаймні поки що...

«20 хвилин» й надалі стежитиме за розвитком ситуації у цій справі та повідомлятиме про все читачів.

 

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України

Стаття 201-2. Незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги

Ч. 3 Продаж товарів (предметів) гуманітарної допомоги або використання благодійних пожертв, безоплатної допомоги або укладання інших правочинів щодо розпорядження таким майном, з метою отримання прибутку, вчинені організованою групою або в особливо великому розмірі, або під час надзвичайного або воєнного стану, —  караються позбавленням волі на строк від п’яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (39)
  • Alina Pavlik

    На передову і без бронижилета відправити!
  • Оля Яблонська

    'Про яку порядність ви говорите Я б вас дусила своїми руками
  • Оля Яблонська

    Про що ви думаєте Пулю в лоб без суду  Твк це жорстоко але інакше не можливо Людині Бог дав розум але якощо немає то не купиш ні за які гроші Знищуйтей покидків
  • Maria Klymochko

    Всі, хто пише негативні коментарі, ви зовсім незнаючи реальних фактів даної ситуації, тільки прочитавши заголовок брехливоподаної статті вирішили, що маєте право проклинати і вирішувати подальшу долю людини, вину якої ще навіть не доказали!  Хоч один з вас всіх реально помагав ЗСУ хоч якось,  а не тільки своїми "диванноекспертними" коментарями в соціальних мережах?!

keyboard_arrow_up