Кому умовний термін, а кому — три роки тюрми. Як суди на Тернопільщині карають ухилянтів

Кому умовний термін, а кому — три роки тюрми. Як суди на Тернопільщині карають ухилянтів

За тиждень різні суди області проголосили чотири вироки. Покарання різняться, а мешканець Збаражчини таки піде до в’язниці. Такі вироки — рідкість. Зазвичай ухилянти відбуваються «умовним» терміном.

«20 хвилин» проаналізували вироки, які проголошують ухилянтам суди на Тернопільщині. Як правило, всі відбуваються умовними термінами. Потрапив нам на очі вирок, коли засудили чоловіка з групою інвалідності. Загалом суди Тернопільської області за тиждень винесли чотири вироки.  

Пояснював, що жінка хворіла

— Збаразьким районним судом Тернопільської області до 3 років позбавлення волі засуджено військовозобов’язаного, 31-річного мешканця місцевої громади, за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації на особливий період — за ст. 336 КК України, — повідомили у пресслужбі Тернопільської обласної прокуратури.

Прокурор Теребовлянської окружної прокуратури довів у суді, що чоловік перебував на обліку в територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки як військовозобов’язаний.

Відео дня

— Після оголошення та проведення загальної мобілізації у зв’язку з військовою агресією проти України обвинувачений пройшов медичний огляд та був визнаний військово-лікарською комісією здоровим та придатним до проходження військової служби у Збройних Силах України, — повідомили у прокуратурі області. — Отримавши повістку для відправлення до військової частини, з метою ухилення від проходження військової служби під час мобілізації, він без поважних причин, не маючи підстав для відстрочки від призову на військову службу, у грудні 2022 року не прибув до районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Відтак, за вироком суду від 23 травня, військовозобов’язаний проведе 3 роки за ґратами. Вирок ще не набрав законної сили і може бути оскаржений в апеляційному суді протягом 30 діб.

Андрій (ім’я змінене, адже рішення суду ще не набрало законної сили — прим. авт.) — уродженець одного з сіл колишнього Збаразького району. Він має середню освіту та офіційно не одружений. Але в суді він пояснював, що протягом 10 років проживає у цивільному шлюбі з жінкою, яка хворіє і потребує лікування. Окрім того, у 2022 році його кохана перебувала в стаціонарі протягом місяця — від листопада 2022 р. Це ще більше позначилось на стані жінки, зокрема й психологічному, тому він просто не може залишити її одну, а також відлучатись на тривалий період часу, аби проходити військову службу у ЗСУ. Але — суд відправив його за ґрати на три роки.

Злякався, що відправлять на передову

Інші три фігуранти схожих проваджень відбулись умовними термінами. І такі вироки для ухилянтів проголошують на Тернопільщині майже у всіх випадках.

Скажімо, 16 травня Тернопільський міськрайсуд засудив до умовного терміну тернополянина, який перебував на військовому обліку і, згідно з висновком ВЛК, був придатним до служби.У березні від отримав повістку, а наступного дня з речами мав прибути до військкомату, проте не з’явився. У суді він провину визнав і пояснив, що злякався, що його одразу ж відправлять на передову. Просив повірити, зрозуміти і не позбавляти волі.

Врешті суд покарав його трьома роками тюрми, але тим же вироком звільнив від відбування основного покарання зі встановленням іспитового строку на 1, 5 року.

17 травня у Бучачі проголосили вирок батькові двох малих дітей, який працює оператором у ТЗоВ «Гадз-Агро».

5 квітня 2022 року він пройшов медкомісію — чоловіка визнали придатним до служби. Але 23 лютого 2023 року йому додому у с. Звенигород Чортківського району принесли повістку, яку він брати відмовився. І до частини, відповідно, не прибув.

В судовому засіданні вину свою визнав повністю, погодився з усіма доказами, зібраними в справі в ході досудового слідства і відмовився від їх дослідження в суді. Пояснив, що не прибув до військкомату, бо у нього хворіє дружина і батько.

Вирок — три роки позбавлення волі, але на підставіст. 75 КК України чоловіка звільнили від відбування покарання з випробуванням строком на один рік.

З інвалідністю — у війську

22 травня вирок проголосили уродженцю Бережанщини, який є солдатом резерву 204 запасної батареї військової частини та має ІІІ групу інвалідності. Його обвинуватили за ч. 5 ст. 407 КК України. Згідно з обвинуваченням, він мав ще в червні минулого року з’явитись до військової частини, але побачили його там аж у вересні. У суді пояснив, що протягом вказаного часу перебував вдома, хворів, однак за лікуванням нікуди не звертався. Просив суд суворо не карати та взяти до уваги стан його здоров`я.

При призначенні покарання суд врахував, що солдат добровільно пішов на військову службу, є учасником бойових дій, відзначався військовим командуванням за сумлінне виконання службових обов`язків, а також те, що має інвалідність.

Його засудили до 5 років тюрми і тим же вироком звільнили від відбування основного покарання, встановивши іспитовий строк три роки.

Всі ці вироки ще не набрали законної сили і можуть бути оскажені в апеляції протягом 30 днів з дати проголошення.

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України

Стаття 336. Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період

Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період - карається позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.

Стаття 407. Самовільне залишення військової частини або місця служби

ч. 5. Самовільне залишення військової частини або місця служби, а також нез’явлення вчасно на службу без поважних причин, вчинені в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці, вчинене особами, зазначеними в частинах першій або другій цієї статті, - караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

Довідка

Справи в судовому реєстрі: 

https://reyestr.court.gov.ua/Review/110897762

https://reyestr.court.gov.ua/Review/110915793

https://reyestr.court.gov.ua/Review/111041408

https://reyestr.court.gov.ua/Review/111041246

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ростислав Гарасимчук

    Кримський суддя Чорнобук, який підтримав окупантів та агітував приймати російське громадянство, тепер працює в ТЦК і СП Дніпра



    Повістки роздає на вулицях.

keyboard_arrow_up