Мама померла, батько сильно побив. Історія 9-річного Михайлика з Тернопільщини: чи в безпеці зараз дитина

Мама померла, батько сильно побив. Історія 9-річного Михайлика з Тернопільщини: чи в безпеці зараз дитина
  • Гематома правого ока, забої обличчя та спини. З таким травмами швидка госпіталізувала 9-річного Михайлика із села Шпиколоси, що на Кременеччині. З'ясувалось, що так дитину побив рідний батько.
  • У хлопчика кілька років тому померла мама, а батька позбавили батьківських прав щодо старших брата та сестри Михайлика.
  • Чи в безпеці дитина зараз та як відповідатиме кривдник, читайте у матеріалі.

 

—  Інцидент трапився у селі Шпиколоси Кременецького району 31 січня. Медики о 21:30 год. виїхали, щоб надати допомогу 9-річній дитині, — таке повідомлення опублікували на сторінці "Типовий Кременець" на початку лютого. 

Як розповідає генеральний директор Центру екстреної медичної допомоги Михайло Джус, хлопчика жорстоко побив батько. Що стало причиною такої агресії дорослого чоловіка щодо школяра невідомо, але дитину довелось госпіталізувати в медзаклад.

3 лютого журналістка "20 хвилин" зателефонувала до головного лікаря Кременецької районної лікарні, аби дізнатись як почувається дитина. 

Відео дня

— Можу лише сказати, що стан дитини задовільний. Більше інформації надати не можу, бо це медична таємниця. Краще звернутись до соціальних служб, — сказав керівник медзакладу Павло Кісіль. 

"Мама Михайлика померла ще кілька років тому"

У коментарях до допису про побиття дитини місцеві написали ім'я дитини. Батька звати Андрій. Його прізвище відоме редакції, але вказати його ми не можемо з етичних міркувань.

Також ті, хто знає сім'ю, розповідають, що у Михайлика є старші брати та сестри.

Як з'ясувалось згодом, батька позбавили батьківських прав щодо старших дітей ще кілька років тому. 

У селі Шпиколоси, де живе Михайлик, розповідають, що пан Андрій виховує дитину сам після смерті дружини. З ними ще живе старенька бабуся. 

— Мама Міші померла два чи три роки тому, здається, у неї був рак. Батько служив в АТО. Був контужений, — каже житель села пан Олег. — Сусіди розповідали, що зразу після повернення з війни чоловік зривався посеред ночі, вигукував щось. Загалом був неспокійний. Можливо, він не зміг адаптуватись після повернення зі Сходу. Але це було ще три роки тому. 

Місцеві додають, мама Міші померла незадовго після того, як батько приїхав з АТО. Це теж могло стати ударом для чоловіка. Крім того із сім'єю проживає один із старших братів Михайлика, який, як повідомили місцеві, ніде не працює. Інші брати та сестри дитини вже мають свої сім'ї.

Пані Ольга, яка також мешкає у Шпиколосах каже, що батько Михайлика зловживав спиртним. Раніше працював у лісі, заготовлював людям дрова на зиму. Але зв'язатись із ним неможливо, бо він часто змінює номери телефонів.

 — Там біда в сім'ї. Ще коли дружина Андрія жила, їх позбавили піклування над старшими дітьми. Коли Михайлик народився, і його теж мали забирати, але потім жінка захворіла, і на колінах молила лишити їй дитину. Чому було таке рішення не забирати його, то вже вирішували соціальні служби. У них кілька років тому пожежа була в хаті. Багато що згоріло. Кажуть, що то малий міг підпалити. Але допомагали їм всім селом, — розповіла жінка.

"Раніше такого не траплялось"

За коментарем щодо ситуації ми звернулись до директора гімназії села Шпиколоси, де навчається побита дитина, Павла Пташнюка. 

— Михайлик — дитина з особливими освітніми потребами. Він навчається в інклюзивному класі. Я не можу давати характеристику, але дитина непроста, — каже керівник школи. — До цього випадку у нас не було жодних звернень про такі випадки. Класний керівник також не помічала синців у дитини чи чогось схожого. Відвідував школу систематично, був забезпечений усім необхідним: одягом, навчальними предметами. Звичайно, цей факт не може пройти безслідно. Ми також будемо співпрацювати з соціальними службами. Також класний керівник вже провідувала хлопчика в лікарні. Ми хвилюємось за його здоров'я.

Директор додає, що сім'я перебувала на обліку в соціальних службах. Батько — учасник АТО, а хлопчик — напівсирота та має особливі освітні потреби.  

Що кажуть в службі у справах дітей? 

Зв'язатись із соціальними службами зараз — також проблема. Оскільки Михайлик перебував на обліку в районній службі, але ця структура перебуває на стадії реформування. Не має змоги поспілкуватись і з сільським головою Шпиколосів, оскільки попередній склав свої обов'язки, а наступного обиратимуть лише за кілька днів. Таку інформацію нам надали у приймальні міського голови Кременецької міськради. 

Зараз долю Михайлика вирішуватимуть у кременецькій міській службі в справах дітей. Тут терміново скликали засідання виконкому, аби вирішити, що буде з дитиною. Відбулось засідання 3 лютого. 

— На розгляд виконкому винесли лише одне питання – про негайне відібрання малолітньої дитини. 9-річний Михайлик, якого кілька днів тому побив рідний батько, після того, як його випишуть з лікарні, житиме в сестри,  — повідомляє видання "Терен".

Чи в безпеці дитина? 

 Як розповіла начальниця Кременецької міської служби в справах дітей Наталія Бесяда, саме старша сестра повідомила службу та швидку про побиття.

  — Дитину госпіталізували. Ми відвідали хлопчика в лікарні, потім поїхали в село, де він проживає. Міськвиконком прийняв рішення про негайне відібрання дитини від батька, — говорить пані Бесяда.  — Чи перебувала сім`я на обліку, сказати не можу. Напевно, ними опікувались районні служби, але, як знаєте, зараз йде реорганізація. Відомо також, що старші діти були вилучені з сім'ї. Зараз вони вже повнолітні та живуть окремо. От одна із сестер вирішила, що наразі брат перебуватиме із нею.

Також в службі кажуть, що надалі діятимуть в інтересах дитини, будуть також подавати позов у суд щодо позбавлення батьківських прав тата.

Справу розслідує поліція

За коментарем про те, чи покарають чоловіка за насильство над дитиною, ми звернулись у пресслужбу ГУНП в Тернопільській області.

Як повідомив начальник відділу комунікації головного управління Нацполіції в області Сергій Крета, справу вже розслідують правоохоронці.

  — Це сім'я, яка перебуває в складних життєвих обставинах. Є п'ятеро дітей, але усі вони не проживали з татом. Чоловік вже притягувався до відповідальності, зловживав алкоголем. До слова, вже найближчим часом суд вирішуватиме, чи позбавляти його батьківських прав, щодо наймолодшої дитини,   — коментують в поліції.

За даним фактом порушено кримінальне провадження за частиною 1 статті 121 ККУ "Нанесення легких тілесних ушкоджень".

Редакція "20 хвилин" готова опублікувати позицію пана Андрія щодо даної ситуації. Ми знайшли два його номери телефону, але обидва були за межами дони доступу. Також ми намагались через соцмережі розшукати старшу сестру Михайлика, у якої він житиме. Тож якщо вона може поспілкуватись — просимо зателефонувати журналістці (097161450 Ольга Турчак).

"Людям, які повернулись з АТО необхідна підтримка"

Про те, чи отримують люди, які пережили війну, належну реабілітацію, говоримо із керівником районної ГО "Спілка учасників бойових дій Кременеччини" Іваном Білосевичем.

 — Я знаю ситуацію в сім'ї Андрія. І вона справді є непростою, і якщо розглядати це через призму того, що людям, які повернулись з війни, адаптуватись до нормального життя важко, то це не проблема однієї сім'ї.  У нашій країні реабілітації військових нема. На словах, звісно, існує психологічна реабілітація учасників АТО та ООС,  але насправді психологічної реабілітації немає. Психологів, які б могли поспілкуватись і допомогти людині, немає. Коли людина сама знає, що це потрібно — так, це добре, але насправді, коли люди в селах, то вони не будуть нікого шукати. Треба, щоб займались кожним, вивчали його, відстежували їхній стан,   — каже пан Білосевич. — Може, і не зі зла він міг таке вчинити, бо психіка не витримує, але виправдань такому вчинкові немає.

Детальніше про проблеми реабілітації учасників АТО читайте згодом."

"Насильство над слабшим  — наслідок нереалізованості"

Михайло Козюк, юридичний психолог

 — Причин насильства в сім'ях може бути чимало: неблагополуччя сімейних стосунків у дорослих, може бути наслідування агресивної поведінки, яке людина сама скопіювала у когось з батьків, коли була дитиною.  Також така агресія може стати наслідком алкогольної, наркологічної залежності, залежності від азартних ігор та інше. Внаслідок нереалізації потреб батьків, внаслідок того, що люди не здатні налагоджувати соціальні зв'язки між собою, виникає насильство над слабшим. 

Важливим фактором насильства є нехтування дорослими дитячих проблем, навіть елементарних. Люди не реагують на проблеми, запити дітей. Особливо на первинні потреби: їжа, сон, можливість відпочинку, потреба в одязі, у навчанні. Якщо дорослі нехтують цими потребами  — це вже насильство над дитиною. 

Насильство у сім'ях часто ігнорують. Мовляв, це справа сім'ї, але я, як психолог, з цим категорично не згоден. Реагування на будь-які прояви, які на вашу думку, є насильством, має відбуватись обов'язково різними способами. Як? Найперше  — це звернення в поліцію. Друге  — це привернення уваги до насильства інших осіб: сусідів, знайомих, людей, які поряд. Крім того, якщо вам відомо про такі сім'ї, де вчиняється насильство  — ви маєте рекомендувати людям звертатись за допомогою. 

Важливим фактором є навчання дітей, як поводити себе в разі, якщо над нею вчиняють насильство. Діти мають знати, куди їм звертатись та як діяти, звісно, це стосується дітей шкільного віку, адже малюки зовсім беззахисні. Насильство може стати підставою для позбавлення батьківських прав.

Куди звертатись за допомогою? 

Куди можна звертатись людям, які потрапили в складні життєві обставини?

 

  •  Тернопільський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молодіРозташування: м.Тернопіль. Вул. Медова,3
    Тел./факс  (0352) 23 – 55 - 92, 
  •  Тернопільський обласний центр соціально-психологічної допомоги "Родина"
    Розташування: вул. Коновальця, 18. м. Тернопіль Електронна адреса: [email protected]
    Телефон: 0 (352) 28-79-29 
  •  "Дім захисту життя" центр матері і дитини" (для матерів з дітьми до 3 років)
    Розташування: с. Тисарівка, Волочиський район, Хмельницька область. 
    Телефон: 097-79-96-081, 067-30-83-382, 068-64-77-448.
  •  "Дім життя" - монастир францисканок, притулок для жінок, які опинились в складних обставинах. 
    Розташування: с. Драганівка, Тернопільський район.
    Телефон: 097-30-71-296, 096-82-84-713.
  • БО "Відкрите серце" - для батьків з дітьми, які перебувають в складних життєвих обставинах. 
    Розташування: смт. Озерна, Зборівський район. 
    Телефон: 096-84-79-21.


 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Alina Voitko

    Виродок а не "батько". Так палкою добре дати щоб в туалет не міг сходити
  • Людмила Гарбузняк

    Повідривати руки . Скотина
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up