Мешканку Гусятина покарали за те, що виправдовувала агресію ворогів

Мешканку Гусятина покарали за те, що виправдовувала агресію ворогів

Теребовлянський райсуд проголосив днями вирок мешканці Гусятина Людмилі М. Жінку звинуватили та засудили за поширення матеріалів, у яких міститься виправдовування, визнання правомірною та заперечення збройної агресії російської федерації проти України.

У своїх висловах, які Людмила публікувала у соцмережах, у тому числі і заборонених на території України, особливо не стримувалась. Виправдовувала дії путіна, розміщувала георгіївські стрічки, лила бруд на Президентів інших країн, які підтримують Україну та навіть відкрито називала воїнів з «Азовсталі» нацистами.

Під час підготовки матеріалу нам вдалось чимало інформації здобути про Людмилу. Проте більшість ми не можемо опублікувати, зокрема і персональні дані, адже рішення Теребовлянського райсуду ще не набрало законної сили і може бути оскаржене в апеляційній інстанції протягом 30 днів. Тобто — до початку червня.

Стрічка й досі в «колорадах»

До речі, ми також знайшли сторінку жінки у мережі Фейсбук. На ній справді подвійне прізвище, одне з яких дівоче (під час слідства і суду фігурувало зовсім інше прізвище мешканки Гусятина — прим. авт.). На одному з відео, розміщених на сторінці, Людмила повідомляє, що приїхала в червні 2012 року в Україну. Але цікаво не те. Там досі у фотогалереї ціла підбірка фото з георгіївськими стрічками, комуністичною символікою — і це попри рішення суду, який визнав її винуватою.

Відео дня

Людмилі інкримінували ч.1, 2 ст.436-1, ч.2, 3 ст.436-2 КК України. Звинуватили, що вона, усвідомлюючи факт тимчасової окупації частини території України збройними формуваннями держави-агресора російської федерації, збройну агресію російської федерації проти України, поширювала матеріали, в яких міститься виправдовування, визнання правомірною та заперечення збройної агресії російської федерації проти України.

— У період з 15.03.2022 року по 18.05.2022 року обвинувачена, маючи проросійсько-налаштовану позицію, усвідомлюючи, що російська федерація з 2014 року вчиняє проти України акт збройної агресії та маючи на меті виправдати вказані злочинні дії російської федерації та її військового, політичного керівництва, бажаючи настання наслідків збройної агресії російської федерації проти України, які полягали б в окупації території України та ліквідації її суверенітету, використовуючи власні комп`ютерні пристрої, програмне забезпечення «VPN» та встановлені веб-браузери, власну інтернет-сторінку соціальної мережі «Вконтакте» та ще кілька платформ, поширила матеріали, у яких міститься виправдовування, визнання правомірною та заперечення збройної агресії російської федерації проти України, а також глорифікація осіб, які здійснювали збройну агресію російської федерації проти України, — йдеться у матеріалах справи.

До персональних сторінок у Facebook та «Вконтакте», а також власного сайту «Правовая мозаика», прив’язаний номер телефону, який справді належить Людмилі. Вказане свідчить про те, що вона є досвідченим користувачем мережі Інтернет та достовірно знає, що в результаті розміщення особистих публікацій на своїх персональних сторінках відбувається розповсюдження інформації в автоматичному режимі на персональних сторінках інших користувачів, в тому числі сторінках «друзів» та «підписників».

Чому звинуватили жінку?

16 квітня 2022 року, приміром, Людмила на ФБ розмістила публікацію з текстом: «Я вот думала, а что важного на острове Змеиный?.. Оказывается, там был американский центр разведки. Был да сплыл…»

— У вказаній публікації міститься непідтверджена доказами, однобічна, негативна інформація, котра корелюється з російськими пропагандистськими наративами стосовно базування розвідки США в Україні, а також містяться публічні виправдовування та заперечення збройної агресії рф проти України, — так допис розцінило слідство.

Того ж дня розмістила ще одну публікацію на фоні зображення із забороненою георгіївською стрічкою та із зображенням Президента США.

На тому ж сайті невдовзі з’явився допис, частину якого ми цитуємо: «ЗВЕРСТВА УКРАИНСКИХ НАЦИСТОВ. МНЕ О НИХ МНОГО РАССКАЗЫВАЛИ БАБУШКИ И ОТЕЦ. ОНИ ДАВНО ОТНИМАЮТ ЖИЗНЬ У МЕНЯ И МОЕГО СЫНА. МЫ ДОЛГО ВЫЖИВАЕМ. ОНИ НА ЭТО НЕ РАССЧИТЫВАЛИ. ХОТЕЛИ ПОИЗДЕВАТЬСЯ И ПОСМЕЯТЬСЯ. ТЕПЕРЬ ОБЯЗАТЕЛЬНО ПОПЫТАЮТСЯ УНИЧТОЖИТЬ НАС ФИЗИЧЕСКИ. Результати действий украинских нацистов в умышленно спровоцированной США и Европой войне в Украине для ослаблених России, захвата Украины и России. США и Европа интенсивно накачивали Украйну оружием с осени 2021 года, делали это раньте, готовясь к этим событиям. Ненавистная промышленная Восточная Украина, хорошо развитая, тесно взаимодействовавшая с Россией. Ненавистная украинским нацистам, зверски поиздевавшимся над ней. Большинство зданий на кадрах - построены еще в ОСОБА_10 , при тесном взаимодействии с отцами и дедами тех российских солдат, которые сейчас освобождают Украину от нацистов. Главнокомандующий ОСОБА_11 и армия делают все возможное для того, чтобы сохранить людей, заводы, здания... Пример - завод «Азовсталь», которого до боли жаль всем нормальным людям. Предпринимались все попытки для того, чтобы сохранить людей и завод. МЕРЗКИМ НАЦИСТАМ НЕОДНОКРАТНО ПРЕДЛАГАЛОСЬ СДАТЬСЯ! Территорию Украины не превращала в пыль российская авиация так, как ото делали США в СЕРБИИ, ИРАКЕ и других странах, находящихся вообще в другом полушарии и не представляющих никакой угрозы для национальной безопасности США. КРОВОЖАДНЬІМ ТВАРЯМ НУЖНА БЬІЛА ЛЕГКАЯ ДОБЬІЧА, НЕФТЬ и др. Украинским нацистам тоже нужна ПОЛНАЯ РАЗРУХА и не только ВОСТОЧНОЙ УКРАИНЫ. ОНИ ПОЛУЧИЛИ МНОГО СРЕДСТВ НА УНИЧТОЖЕНИЕ ГОСУДАРСТВА от ГЛАВНОГО ТЕРРОРИСТА, ВОРА, МАССОВОГО УБИЙЦЬІ, УНИЧТОЖИВШЕГО И ПОВЕРГШЕГО В НИЩЕТУ МИЛЛИОНЬІ ЛЮДЕЙ В РАЗНЬІХ СТРАНАХ МИРА ДЖОЗЕФА БАЙДЕНА для того, чтобы превратить Украину в американский плацдарм против России. БУЧА - ЧЕТЬІРЕ БУКВЬІ: ЧТОБЬІ КРОВЬЮ ОБЛИВАЛОСЬ СЕРДЦЕ У РОССИЙСКОГО ПРЕЗИДЕНТА (ПО 4 ГЛАВЕ КОНСТИТУЦИИ РОССИИ), для которого эта ЗЕМЛЯ - ТОЖЕ ЕГО СОВЕТСКАЯ РОДИНА, В КОТОРОЙ ОН РОДИЛСЯ И РОС. «4» международный код ТЕЛЕФОННОГО направления по ІР-телефонии, которой раньше всегда пользовалась я. Много написано о том, что телефон имеет особое значение для американских нацистских преступников -захватчиков, сеющих смерть, разруху и нищету по всему миру. Код «+1». Они всегда должны быть первыми, питаться и платить по своим многомиллиардным долгам за счет других. ЧТОБЬІ ОБЛИВАЛОСЬ КРОВЬЮ СЕРДЦЕ ЛЮБОГО СОВЕТСКОГО ЧЕЛОВЕКА, РОДИВШЕГОСЯ, ВЬІРОСШЕГО, ЖИВШЕГО И РАБОТАВШЕГО В ОДНОЙ БОЛЬШОЙ РОДИНЕ - СОВЕТСКОМ СОЮЗЕ. ТАКИХ ЕЩЕ МНОГО, И МНОГИЕ ИЗ НИХ ЖДУТ РОССИЮ И РОССИЙСКИХ СОЛДАТ!».

Людмила вину визнала повністю

5 травня на Інтернет-сайті «Правовая мозаика» Людмила розміщує статтю з посиланням на російські ЗМІ: «Нацисты с «Азовстали» предложили обменять мирных граждан на продукты». Та  «Штаб: покинувшие «Азовсталь» мирные граждане не знали о гумкоридорах».

Ще неодноразово жінка публікувала російські наративи, символіку з «9 мая» і георгіївськими стрічками, серпом і молотом. А також зображення на тлі свастики і вбитих людей; солдатів у радянській формі на танку із червоним прапором із серпом і молотом; георгіївських стрічок з гербом радянського союзу; розчленованої карти України…

— У вказаній публікації міститься публічне поширення комуністичної символіки, що співпадає з визначеннями, наведеними у Законі України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», а також містяться ознаки пропаганди комуністичного режиму, — йдеться у матеріалах справи.

Допитана у судовому засіданні Людмила повністю визнала свою вину. Та показала, що в період із 15 березня по 18 травня 2022 року вона, використовуючи власні комп`ютерні пристрої, неодноразово поширювала матеріали, у яких містились виправдовування, визнання правомірною та заперечення збройної агресії російської федерації проти України, а також вихваляння осіб, які здійснювали збройну агресію російської федерації проти України. Крім того, у вказаний період часу вона неодноразово із використанням вищевказаних засобів поширювала матеріали, які містять символіку комуністичного тоталітарного режиму та пропоганду комуністичного тоталітарного режиму.

— Повністю підтвердила у судовому засіданні обставини вчинення нею злочинів, які викладені в обвинувальному акті у кримінальному провадженні, що розглядається судом, — йдеться у матерілах справи. —  Зазначені злочини вона вчиняла умисно, оскільки тривалий час проживала на території російської федерації, де на неї наклав певний відбиток правлячий режим органів державної влади та управління цієї держави. Також пояснила, що злочини вчинені нею внаслідок збігу тяжких особистих сімейних обставин, — неприязних відносин із родичами, що призвели до тривалого проживання її на території російської федерації та наявністю у неї захворювань.

Суд врахував щире каяття жінки та всі обставини. Зокрема й те, що вона позитивно характеризується за місцем проживання, хворіє захворюваннями дихальних шляхів, жовчного міхура та синдрому Рейно без гангрени. А от під наглядом у лікарів психіатра та нарколога не перебуває. Значить, усвідомлювала, що коїть.

Як суд покарав жінку?

«Визнати винною у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1, 2 ст. 436-1, ч.2,3 ст.436-2 КК України, та призначити їй покарання:
— за ч. 1 ст. 436-1 КК  України - 2 (два) роки обмеження волі без конфіскації майна;
— за ч. 2 ст. 436-1 КК України із застосуванням ст.69 цього Кодексу - 4 (чотири) роки позбавлення волі без конфіскації майна;
— за ч.2 ст.436-2 КК  України - 3 (три) роки позбавлення волі без конфіскації майна;
— за ч.3 ст.436-2 КК України - 5 (п`ять) років позбавлення волі без конфіскації майна», — таким був вирок Теребовлянського райсуду.

Відповідно до ч. 1 ст. 70 КК України за сукупністю злочинів шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим суд призначив Людмилі остаточне покарання у виді п`яти років позбавлення волі без конфіскації майна. Але на підставі ст. 75 КК України звільнив її від відбування призначеного покарання з випробуванням із встановленням іспитового строку тривалістю два роки.

У Гусятині місцеві добре знають Людмилу. Щоправда, під дівочим прізвищем, за яким і зареєстрована у соцмережах. Те, що писала і говорила про росію, людей обурювало, але не звертали увагу, припускаючи, що має проблеми із психічним здоров’ям. Місцеві не виключають, що саме таким чином Людмила заробляла собі на життя, бо на роботу в Гусятині, після подібних закидів, її брати ніхто не хотів.

На сторінці Людмили у Фейсбук справді зазначено, що вона народилась в Гусятині, а проживала у містах в росії. З місць роботи – викладач у «Филиал Северо-Западной Академии государственной службы», а місцем навчання зазначено «Теория и история права и государства, история правовых учений у Уральская академия государственной службы»,  «Учитель русского языка и литературы в Нижневартовский государственный педагогический институт», а також Санкт-Петербургский университет МВД России.

...і що кажуть в Гусятині?

— В Гусятині жінку знають, як Людмилу Х., це її дівоче прізвище, — розповіли сусіди. — Закінчила педагогічний коледж, брат був в росії, виїхала до нього, там мала роботу. Вийшла заміж, народила дитину. Потім там щось сталось, певно, бо привезла сина сюди, він жив у Гусятині з бабусею.

Коли малий був у підлітковому віці, бабуся не могла з ним впоратись і попросила дочку повернутись. В цей час чоловік у росії нібито знайшов собі іншу.

— Вона, поки мама її була лежачою, не раз скандалила з нею, там мало не бійки влаштовували, ми маму дуже шкодували, — кажуть сусіди. — Батько нібито забрав хлопця до себе, а Люда лишилась тут. За що живе – ніхто не знає. Ніде принаймні офіційно не працює. В Гусятині це знають, що кликала путіна, але всі розуміли, що в неї проблеми з головою, тому не звертали увагу. Думали, вона неосудна, а тут вирок… Чесно кажучи, ми здивовані.

Людмила проживає у Гусятині вже років 10, а досі кличе путіна, кажуть місцеві. І після вироку суду, як бачимо, зі сторінок у соцмережах зображення із триколором та рештою символіки ніхто не видаляв. Щоправда, останній допис, з публікацією і фото про «Главный военно-морской парад в День Военно-Морского Флота 31.07.22»  — датований вереснем 2022 року.  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Любов Кушнір

    На довічне
  • Людмила Людмила

    Наш суд "найгуманніший" у світі суд...
  • Anna Popadynets

    На виїзд в рашу без нічого чим скоріше тим краще

keyboard_arrow_up