На хабарі спіймали посадовця Держпродспоживслужби. Як кажуть у ДБР, «данину» збирав щомісяця

На хабарі спіймали посадовця Держпродспоживслужби. Як кажуть у ДБР, «данину» збирав щомісяця
Фото прокуратури
  • Наразі вирішують питання про обрання запобіжного заходу і відсторонення його від посади заступника керівника управління Держпродспоживслужби. Як ми дізналися, чиновник встановив таксу «прайс» у 5 тисяч гривень за пришвидшення проведення фітосанітарної експертизи. 
  • За нашою інформацію, підозрюють у вчиненні протиправних дій Ігоря Павлишина, який прийшов на посаду два роки тому, і хоч був переможцем конкурсу і пройшов офіційно, але подейкують, що лобіював його інтереси один з тернопільських нардепів, у якого до цього був помічником.
  • Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» у рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

 

На хабарі спіймали заступника начальника управління Держпрожспоживслужби Тернопільщини Ігоря Павлишина, — таку інформацію «20 хвилин» отримали від власних джерел.

— Він до призначення на цю посаду був помічником нардепа, а також місцевого аграрія, — повідомило джерело «20 хвилин».  

Ціна питання — 38 тис.грн

Офіційне підтвердження про затримання на хабарі журналісти «20 хвилин» отримали лише по обіді 1 вересня.

Відео дня

— Одержав 13 тис грн хабаря за безперешкодний імпорт квітів підприємством —  підозрюють посадовця Держпродспоживслужби в Тернопільській області, — повідомила речниця Тернопільської обласної прокуратури Леся Гурецька. — Під процесуальним керівництвом прокурорів Тернопільської обласної прокуратури йому повідомлено про підозру в одержанні неправомірної вигоди від тернополянина (ч. 3 ст. 368 КК України).

За даними слідства, посадовець пообіцяв місцевому жителю, який діяв в інтересах товариства, що за 38 тис. грн неправомірної вигоди він не створюватиме перешкоди у здійсненні господарської діяльності товариства- імпорту рослин на територію України.

— При одержанні 13 тисяч гривень його затримали правоохоронці в порядку ст. 208 КПК України, — повідомила Леся Гурецька. — Вирішується питання про обрання запобіжного заходу і відсторонення його від посади. Розслідування здійснюють слідчі ТУ ДБР у місті Львові.

Встановив таксу

У ДБР кажуть, що хабарі були систематичними.

— Працівники ДБР викрили на систематичних хабарях заступника начальника Державної продовольчої споживчої служби в Тернопільській області, — повідомила речниця Теруправління ДБР у Львові Тетяна Муравель. — Зокрема, він вимагав щомісячну данину від підприємства-імпортера квітів з Нідерландів.

За законодавством, для розмитнення та подальшої реалізації квіти мають проходити фітосанітарний контроль. Чиновник встановив таксу за пришвидшене відібрання зразків у тисячу гривень з кожної вантажівки. Також щомісяця він виставив «прайс» у 5 тисяч гривень за пришвидшення проведення фітосанітарної експертизи, повідомила Тетяна Муравель.

— ДБР затримало посадовця під час передачі 13 тисяч гривень – частини коштів за ввезення квітів у серпні, — повідомили у ДБР. — Під час обшуків за місцем роботи фігуранта та в фітосанітарних лабораторіях правоохоронці вилучили документи, які підтверджують протиправну діяльність посадовця. Йому повідомлено про підозру в одержанні неправомірної вигоди (ч. 3 ст. 368 КК України).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 з конфіскацією майна.

Що відомо про фігуранта?

1 вересня заступника начальника Держпродспоживслужби в області Ігоря Павлишина в робочому кабінеті не було, про це повідомили колеги затриманого. Але й, як запевнили журналістів, обшуків та інших процесуальних дій, які могли бачити працівники, на робочому місці чоловіка теж не було.

Заступником начальника Ігор Павлишин став влітку 2021 року, Його представив на посаді під час наради 23 липня 2021 року Начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області Ігор Рогальський. Призначений на посаду наказом Голови Держпродспоживслужби 22 червня як переможець конкурсу. 

— Ігор Рогальський побажав Ігорю Павлишину нести високе звання та ранг державного службовця, працювати на благо держави та громадян, бути справедливим у своїй роботі та неухильно дотримуватися законодавства та положень у своїй діяльності, чути керівництво та зробити так, щоб і підлеглі його чули, а саме головне – бути здоровим фізично та емоційно, — цитуємо повідомлення пресслужби Держпродспоживслужби з приводу призначення на посаду зама. .

Після призначення місцеві видання повідомляли, що Ігор Павлишин до цього працював в апараті Верховної ради України помічником-консультантом народного депутата України.

Посадовець родом з Бучаччини. Має дружину та сина.

У своїй декларації кандидата на посаду Ігор Павлишин зазначав, що володіє легковим автомобілем Hundai Tucson 2016 року випуску. Серед об’єктів нерухомості – спільна власність житлового будинку площею 120,1 м.кв. у Підзамочку Бучацького району.

З 2017 року має корпоративні права на юридичну особу приватне підприємство «ІП-Консалтинг».

Серед доходів Ігоря Павлишина, отримана заробітна плата в Управлінні справами Апарату Верховної Ради України на суму 255 673 грн., допомога при народженні дитини (оформлена на дружину) в Управлінні праці та соціального захисту населення Бучацької РДА на суму 10 320 грн., дохід від зайняття підприємницькою діяльністю в «ІП-Консалтинг» - 5 грн, повідомляє сайт «Тернополяни». Також новоспечений заступник голови обласної Держпродспоживслужби володіє грошовими активами. Зокрема у його власності задекларовано 3 800 доларів США, 2 500 євро, 35 000 гривень. У власності дружини – 1 500 євро.

Це дані, нагадаємо, за 2020-2021 рр., зараз на час дії воєнного стану декларацій чиновників та посадовців немає у відкритому доступі.

За даними платформи Чесно, Ігор Павлишин був помічником народного депутата Миколи Люшняка.

«20 хвилин» намагаються поспілкуватись із народним депутатом від Тернопільщини, помічником якого був Ігор Павлишин до призначення на посаду у Держпродспоживслужбі. Наразі телефон нардепа вимкнений. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (37)
  • Oleksander Bodnaruk

    Нам би китайську прокуратуру хоча би на місяць, оце би була справжня гуманітарна допомога.
  • Ганна Данищук Петрів

    Бо немає законів,все сходить з рук,рука руку миє.
  • Alexander Shershnev

    Пропоную пощупати його начальника, за які такі гроші він будиночок в селі будує. Чи може його тесть екс зам міністра допомагає? Чи може торгівля посадами нормально поставлена?
  • Неоніла Лисобей

    Не поділився ,та й спіймали...

keyboard_arrow_up