Народила здорову доньку в туалеті, а потім утопила… Як суд покарав горе-матір?

Народила здорову доньку в туалеті, а потім утопила… Як суд покарав горе-матір?
  • Причина смерті крихітки — утоплення. «Мама» народила її живою і здоровою, вагою  2700 грамів, і зростом 48 см. А згодом просто спустила воду в унітазі…
  • Жінка — тернополянка, їй зараз 21 рік і вона виховувалась в багатодітній родині. На облік умисне не ставала і зберігати життя дитині не планувала.
  • Подібні історії, на жаль, не рідкість. І ми не знайшли жодного вироку, де маму, яка убила своє новонароджене дитя, відправили б за грати.

 

Тернопільський міськрайсуд проголосив вирок тернополянці, яка народила своє дитя в туалеті гуртожитку на «Східному», а потім просто утопила, спустивши воду.

Все це відбувалось під ранок 19 лютого 2022. Юлія (ім’я жінки змінене з етичних міркувань та з причини, що вирок ще не набрав законної сили — прим. авт.) завагітніла в липні 2021 року. Тоді їй було 19 років, і вона була незаміжня. На облік не ставала, а свою вагітність усілякими методами приховувала. Як сама пояснила, боялась осуду знайомих та рідних. А виховувалась вона у багатодітній родині.

Планувала убити дитя, а в суді каялась

Близько 4 ранку 19 лютого 2022 року у жінки почались пологи. Термін був 36-38 тижнів. Жінка вийшла з помешкання і пішла в туалет загального користування, розташований на 5 поверсі. За версією слідства, з яким Юля погодилась, вже тоді вона вирішила: її крихітці не жити.

Відео дня

Дитина невдовзі народилась. Це була дівчинка, жива і здорова. Як згодом зазначили експерти,  вагою 2700 і зростом 48 см. І причиною її смерті стало утоплення.

Юля у суді свою провину визнала. Поділилась, що приблизно з четвертого місяця усвідомлювала, що завагітніла.

— Відразу після пологів, які відбулися у приміщенні вказаного туалету, перебуваючи у стресовому стані та переслідуючи мету позбутись своєї новонародженої дитини, поклала останню в унітаз та натиснула на кнопку зливу води, внаслідок чого новонароджена дитина померла, — зізналась Юлія в суді.

А ще щиро каялась, переконувала, що жалкує про скоєне та просила суворо її не карати.

"Могла усвідомлювати свої дії"

При призначенні покарання обвинуваченій суд врахував, що раніше криміналу в біографії у жінки не було, проживає у багатодітній сім`ї, посередньо характеризується за місцем проживання. На обліку у лікаря-психіатра та лікаря-нарколога не перебуває, а, згідно з висновком судово-психіатричного експерта, «в період інкримінованого їй діяння психічними захворюваннями чи тимчасовими розладами психічної діяльності не страждала, могла усвідомлювати свої дії і керувати ними».

Суд також взяв до уваги, що Юля хворіє на хронічну тромбоцитопенію, бронхіальну астму, герпес-вірусну інфекцію та міопічний астигматизм.

— Вироком Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області засуджено громадянку К. за вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 117 КК України -  умисне вбивство матір’ю своєї новонародженої дитини відразу після пологів. Їй призначено покарання у виді трьох років позбавлення волі та на підставі ст.75 КК України, звільнено від відбування призначеного покарання з випробуванням, встановивши їй один рік шість місяців іспитового строку, — повідомила суддя-спікер міськрайонного суду Анна Мостецька. 
При призначенні покарання, суд врахував щире каяття обвинуваченої,  те, що притягається до кримінальної відповідальності вперше, дані щодо іі стану здоров’я, обставини іі виховання та теперішні характеристики за місцем проживання, кажуть у суді.  
— Метою додержання принципу співмірності та індивідуалізації покарання у даному випадку, на думку суду, можливо досягти мети заходу примусу без ізоляції К. від суспільства, але в умовах здійснення контролю за її поведінкою впродовж іспитового строку, який буде достатнім для того, щоб остання довела своє виправлення, а покладення на неї обов`язків, передбачених ст.76 КК України дозволить здійснювати контроль за поведінкою обвинуваченої, — додала Анна Мостецька. 
На вирок суду може бути подана апеляційна скарга протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Чи оскаржуватиме жінка вирок в апеляції, на що має законне право, поки невідомо. Принаймні адвокат засудженої запевнила, що ще не обговорювала цього зі своєю підзахисною.

Задушила доньку шаликом. Інша – вкинула в туалет

За останні років 10 це не перший випадок в області, коли жінки вбивають своїх новонароджених дітей. Але жодна з них (!) не отримала реального терміну покарання.

Ми згадуємо інші резонансні випадки, які наробили чимало галасу на Тернопільщині.

Влітку 2020 року У селі Розтоки, що на Кременеччині правоохоронці в дворовому туалеті найшли мертву новонароджену дитину. До лікарні жінку, 1986 року народження, якій на роботі стало погано, привіз чоловік. Лікарі діагностували післяродові травми та сильну кровотечу. Потерпілу прооперували. Зі слів, медиків жінка днями народжувала.

— Остання у пологах не зізнавалася і про відсутність дитини медики повідомили на лінію "102", - розповів заступник начальника відділу комунікації головного управління Нацполіції в області Андрій Василик. - Родичі стверджують, що про вагітність не здогадувалися, бо жінка повної тілобудови і вона до останнього працювала в полі.

Тіло немовлятка було у вбиральні, а голову поліцейські нібито знайшли аж наступного дня на городі. Ользі було 34 роки, вона місцева, проживала в селі з чоловіком і двома дітьми, 13-річним сином і 15-річною донькою. Ольга, за словами односельців, тоді працювала на заправці у Почаєві оператором. Її чоловік – на фірмі механізатором. Батьки по черзі їздили до Польщі на заробітки. Сім’я благополучна, люди працьовиті, мали велику господарку жили в достатку. «Мама» до тюрми не потрапила.  

Наприкінці серпня 2017 року ще одна «мама» народила живу і здорову донечку вагою майже 3 кг. Далі накрила її обличчя шаликом, чим перекрила їй доступ повітря до дихальних шляхів. Дитина померла від механічної асфіксії. А мама відбулась трирічним умовним терміном.

Відбуваються умовним терміном

Умовний термін отримала інша мама, яка убила свою дитину. До речі, в цієї жінки вже були четверо дітей. Багатодітній матері призначили покарання у вигляді 4 років позбавлення волі з іспитовим терміном на 2 роки.

Жінка дізналась про свою вагітність на 21 тижні. На облік не стала, а коли приходили до неї з сільської амбулаторії, стверджувала, що не вагітна. Тим часом намагалась спровокувати викидень за допомогою відвару з рослини «Пижма».

Зранку 10 червня 2017 року, коли жінка відчула болі в животі, відправила своїх чотирьох дітей до свекрухи. По обіді пішла в туалет, розташований на дворі, і народила там доношену дівчинку, яка одразу впала в середину наповненого фекаліями туалету. 

«Мама» умисне почекала деякий час, згодом витягла тільце, замотала у шмаття і понесла до підсобного приміщення, переконавшись, що донька не дихає. Поклала тіло до пральної машинки, згодом приєднавши до нього плаценту.

Згідно з висновком судово-медичної експертизи, смерть новонародженої настала внаслідок механічної асфіксії від закриття просвіту дихальних шляхів стороннім тілом, в даному випадку – фекаліями. Наступного дня разом із своїм чоловіком поїхала у ліс неподалік Гусятина, де закопали тіло немовляти. 

Ця «матір» також в суді визнала свою вину. Пояснювала, що про вагітність нікому не повідомила, бо боялась пересудів — перед тим деякий час з чоловіком не проживали разом, з свекрухою в неї були неприязні відносини. Просила її суворо не карати і відпустити до чотирьох дітей.

Позбавити життя чи є альтернатива?

Коли жінка позбавляє дитину життя

Наслідки  

Кримінальна відповідальність за ст. 117 ККУ, за якою загрожує до 5 років ув’язнення
Клеймо «вбивці» на все життя
Фізичне страждання дитини
Осуд знайомих, сусідів, колег
Пологи поза лікарнею можуть коштувати вам життя
Ускладнення після пологів можуть позбавити вас материнства в подальшому
Докори сумління, моральні страждання
Церква пробачає при каятті, але священики вважають, що покарання має бути
Гріх дітовбивства спокутують кілька поколінь

Коли жінка відмовляється від немовляти у пологовому

Наслідки

Кримінального переслідування не буде
Не збережете анонімність, але це не матиме широкого розголосу
Моральна травма в мами і дитини
Якщо не повернетесь за дитиною протягом 3-х місяців, втратите її назавжди
Осуд знайомих, сусідів, колег
Прирікаєте дитину на те, що не знатиме біологічних батьків,

Коли жінка залишає немовля у «Вікні життя» (2 міськлікарня)

Наслідки

Збережете життя своїй дитині
Не буде кримінального переслідування
Анонімність матері: за 4 хв., доки спрацює сигнал, ви можете відійти на безпечну відстань
Персонал пологового після сигналу надасть дитині допомогу
Як залишите з дитиною якусь особисту річ, є шанс довести згодом своє материнство
Моральний аспект: «ВЖ» краще, ніж смерть на смітнику
Прирікаєте дитину на те, що не знатиме біологічних батьків.
За інф. медиків, психологів, БФ «Вікно життя» та власною інф.

Що таке «Вікно життя»

У приймальній пологового відділення міської лікарні №2 з 2010 року облаштоване «Вікно життя». Працює пункт цілодобово. За цей час матері, які опинилися у складних життєвих умовах, залишили там трьох дітей.

«Вікно життя» працює наступним чином: матір відчиняє знадвору спеціальне пластикове вікно і кладе дитину на стіл-нішу, далі автоматично спрацьовує сигналізація, яка повідомляє про це медперсонал. Після чого, працівники закладу одразу забирають немовля. Матір ніхто при цьому побачити не може. Біля вікна встановлений спеціальний пристрій для підтримки стабільної температури та вентиляція.

Впродовж одного тижня дитина перебуватиме у пологовому відділені, потім її направлять в обласну дитячу лікарню у відділ патології для новонароджених.

Згідно із чинним законодавством, матір, яка залишила новонародженого, може забрати своє дитя впродовж двох місяців. Якщо цього не відбудеться, немовля передають у будинок маляти. Там оформлять усі документи та через рішення виконкому дадуть дитині ім’я та прізвище. З будинку маляти дитину можуть віддати на усиновлення.

Коментар

О. Олег КАРАТНЮК, священослужитель Церкви Святого Духа:

 - Виправдань жінкам, які вбивають своїх дітей, немає, бо вони це роблять свідомо. І не важливо, чи це вбивство дитини, яка ще є в лоні, чи вже народженої. Бо дитя від самого зачаття вже має душу. Але є певне покаяння, яке церква приймає. Бог пробачає всім, хто щиро кається. Але відповідальність на законодавчому рівні такі жінки мають нести. Стан афекту лише пом’якшує вирок. Але людина свідомо робить зло, і це розуміє. Не можна сказати, що вона не чує плач дитини і не бачить її. Гріх вимірюється наміром. Матір задумала позбутись свого дитя і 9 місяців роздумує над цим вчинком. Вона носить в собі цей намір. І свідомо обдумує рішення. Немає такого гріха, який Бог не простив би при щирому каятті, але відповідальність людина мусить таки  нести. 

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України.

Стаття 117. Умисне вбивство матір'ю своєї новонародженої дитини Умисне вбивство матір'ю своєї новонародженої дитини під час пологів або відразу після пологів - карається обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (22)
  • Nadia Melnyk

    Як таких земля носить,війна стільки забирає цвіту,а тут Бог дав народити здорову і сама тож як можна таке зробити,носити під серцем і втопити,як після цього жити вона думає...Тож тепер на передову йде скотина...
  • Nataliia Fedyshyn

    Деякі сім'ї хочуть дітей,але через певні причини не можуть мати,а тут народила здорову і втопила. Просто жах.
  • Ольга Шрамко

    Зробить те ж саме з нею
  • Олександра Литвинюк

    Ото скотина...

keyboard_arrow_up