"Перед допитом хочу ознайомитися із матеріалами справи": обвинувачений Терендех

"Перед допитом хочу ознайомитися із матеріалами справи": обвинувачений Терендех
  • Допиту обвинувачених у справі вбивства 20-річного Віталія Гнатишина - Володимира Біляшевича та Сергія Терендеха на засіданні у міськрайонному суді 27 вересня не було. 
  • Засідання знову перенесли, бо Терендех попросив ознайомитись із матеріалами справи перед допитом. 
  • Було клопотання захисту того ж Терендеха, які хотіли призначення судово-медичної експретизи, щоб встановити "істинну" причину смерті хлопця. Суд його відхилив. 

 

Нагадаємо, мали допитувати обвинувачених у справі вбивства Гнатишина ще минулого засідання, 19 вересня, але засідання перенесли через те, що один із адвокатів заявив, що може і не буде більше захищати інтереси Сергія Терендеха. 

На це засідання Терендеха привезли із СІЗО.  Також на слуханні сьогодні, 27 вересня, були присутні батьки Віталія Гнатишина та його друзі, які також виступають потерпілими у справі.

Сторона захисту Терендеха підготувала клопотання про проведення судово-медичної експертизи, щоб з'ясувати причину смерті Віталія Гнатишина. Бо уже наявному висновку експерта вони не довіряють. Про це неодноразово йшлося під час попередніх засідань. 

Відео дня

- Після завданих ударів Гнатишин впав на землю в кущах, я хочу звернути на це увагу. Падіння на землю в кущах експертами до уваги не бралось і не досліджувалось в наявних висновках експертиз. Не виключено падіння із висоти власного росту. Висновок експерта є неповним, помилковим і не об’єктивним. На відео видно, що Гнатишин після удару спотикається за виступаючий край бордюра і падає вниз. Але у протоколі відсутні відомості про встановлення точного місця падіння Гнатишина, - каже адвокат Юрій Демкович. - Як вбачається у відео, від першого удару Гнатишин відхиляється, а після інших ударів потерпілий спотикається і падає у темноту. Це відбувається із висоти більше двох метрів униз в сторону будівлі поштового зв’язку, що на Злуки 45 у Тернополі. Досудовим слідством не задокументовано із якої висоти падав потерпілий після удару і експертами не досліджено обставини падіння. Звертаю увагу, що експертом не досліджується, що Гнатишин падає вниз та не дає оцінки того, що контактуючи поверхні із головою можливо міг отримати забіг голови та черепно-мозкову травму. 

Сторона захисту Терендеха просила прийняти це до уваги. Проте суд клопотання не задовільнив. 

Але засідання таки перенесли на 4 листопада. Бо обвинувачений Терендех захотів ознайомитись із матеріалами справи. Каже, що швидше він цього не робив. 

- Я хочу скористатись своїм законним правом, бо тут є багато правопорушень. Мені не хочуть надавати ні додаткових експертиз, ні нічого, - сказав Сергій Терендех. 

Як зазначили зі сторони захисту того ж обвинуваченого, підпис його стоїть при виконанні ст. 290 (“Відкриття матеріалів іншій стороні”, - прим. ред.), але кажуть, що матеріали зібрані по-новому і копії справи йому ніхто не надавав. Суддя задовільнив це клопотання, допит перенесли.

Батьки ж Віталія Гнатишина обручені тим, що допит знову перенесли. 

- У нас просто немає слів, але ми стоїмо на своєму і все переможемо, - каже мати хлопця Галина Гнатишин. - Володимира Твердохліба, адвоката Терендеха, не було, коли заслуховували всіх свідків та експертів. А всі свідки точно вказували місце падіння, їм задавали запитання. І ще один адвокат обвинуваченого, Демкович, мав право задати будь-яке запитання у той момент, коли були ці всі експерти на допиті. Чому не давали відразу питань? А тут, після того, коли допитані всі свідки і вже приходить час допитувати обвинувачуваних, вони вирішили, що його потрібно ознайомитись із матеріалами справи. Ми як батьки хочемо знати причину: за що вбита наша дитина? А вони не хочуть розказувати, викручуються, придумають різні способи, аби затягнути це все. І тому з’являють ці різні клопотання. 

До слова, батьки Віталія помітили зміну в поведінці обвинуваченого Терендеха. 

- Якщо до цього часу він мовчав і сидів тихо, то зараз у нього з’явилась впевненість, у тому, що йому допоможуть, - каже Галина Гнатишин. - Наскільки нам відомо, впливові люди Тернополя зацікавлені у цій справі. 

Нагадаємо, Віталій Гнатишин був студентом ТНТУ ім. І. Пулюя факультету економіки і менеджменту. Своє 20-річчя з друзями він святкував у нічному клубі. Коли вони стояли біля закладу, до них підійшло двоє хлопців, які не були відвідувачами того закладу. Віталія кілька разів вдарили в голову. Нападників затримали, їм оголосили підозру одразу за трьома статтями Кримінального кодексу. За життя хлопця боролися у Тернопільській міській лікарні №2. Друзі та рідні збирали кошти на лікування, та, на жаль, життя хлопця врятувати не вдалося. Віталій помер ввечері, 8 липня. Обвинувачені - Сергій Терендех та Володимир Біляшевич. На судовому засіданні 22 листопада зачитали обвинувальний акт. Сергію Терендеху інкримінують ч. 2 статті 296 КК України - хуліганство, скоєне групою осіб та ч 2. статті 121  - умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть. Володимиру Біляшевичу - ч.1 статті 129 - погроза вбивством, ч. 4 статті 296 - хуліганство із застосуванням вогнепальної або холодної зброї та ч. 1 статті 263 - носіння вогнепальної зброї без передбаченого законом дозволу.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Галя

    усе роблять для того, що якщо і отримає хтось термін, то мінімальний, а там і по УДО вийде
  • саша

    на суддів тоже треба відкрити діло
  • саша

    на суддів тоже треба відкрити діло
  • саша

    на суддів тоже треба відкрити діло
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up