Підрізав сусіда ввечері у парку, але запевняв, що то не він. Чи повірив суд кременчанину?

Підрізав сусіда ввечері у парку, але запевняв, що то не він. Чи повірив суд кременчанину?
  • Спочатку вдарив у спину кухонним ножем, який витягнув з кишені, а коли Андрій повернувся і запитав, що він робить, вдарив ще ножем у живіт справа. 30-річного чоловіка, який стікав кров’ю, попід руки привели додому, а звідти доправили до лікарні.
  • У суді його 34-річний сусід і товариш Сергій запевняв, що бив ножем не він. А на нього наговорюють і сусід, і свідки. Що встановило слідство і суд? І чи пробачив травмований чоловік свого кривдника?

Визнати винуватим і призначити покарання у вигляді тримання під вартою — у лютому Кременецький райсуд відправив за грати 34-річного кременечанина, якого звинуватили у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень колезі. Чоловік запевняв: він того не робив. Але і постраждалий товариш, і слідство, і суд були іншої думки. 7 березня вирок набув чинності.

Поліцію повідомили медики 

Як вдалось нам дізнатись, 34-річний Сергій принаймні донедавна перебував у Чортківській установі виконання покарань №26. І вже після проголошення вироку звертався з клопотанням з проханням доправити його до Кременецького суду, аби ознайомився до матеріалами справи. Проте апеляції на вирок суду не подавав.

Нагадаємо, наприкінці травня 2022 року у поліції повідомили, що слідчі оголосили підозру зловмиснику за вчинення злочину, передбаченого частиною 1 статті 121 Кримінального кодексу України — умисне тяжке тілесне ушкодження. 

Відео дня

— До співробітників Кременецького районного відділу поліції надійшло повідомлення від лікарів про те, що до них з ножовим проникаючим пораненням живота доправили 30-річного жителя райцентру, — повідомляли тоді у поліції.  

Правоохоронці почали встановлювати обставини травмування пацієнта. З’ясувалося, що поранення потерпілому спричинив його знайомий – 34-річний житель Кременця.

Правопорушника поліцейські виявили за місцем його проживання та затримали. Як повідомляли тоді в поліції, чоловіки разом були на вулиці, коли раптово зловмисник витягнув ніж та завдав ним удари в живіт та спину своєму знайомому.

Як вдалось з’ясувати «20 хвилин», обвинуватили у злочині 34-річного Сергія К. Його жертвою став 30-річний Андрій М.

Ввечері 29 травня чоловіки були в Андрія вдома, а потім пішли в напрямку парку, що на вул. Дубенській у Кременці. Слово за слово — Сергій витягає ножа і б’є ним товариша спочатку у спину, а потім у живіт справа.

Запевняв, що розвернувся і пішов в бік вокзалу

У суді Сергій винним у злочині себе не визнав, запевняв, що давно з Андрієм товаришує. Обоє того дня випивали. Коли прийшли до парку, де мав зустрітись ще з одним товаришем, побачили знайомих, які сиділи на лавці. І, мовляв, з одним з них Сергій ніяк не хотів зустрічатись, тому розвернувся і пішов в бік залізничного вокзалу. Прогулявся по місту, а під ранок заснув. Вже від працівників поліції дізнався, що Андрія хтось підрізав. Та переконував, що постраждалий колега і свідки його обмовляють.

В Андрія була своя правда. Як розповів у суді, що 29 травня 2022 року ввечері до нього прийшов Сергій, який був «чи то п`яний,  чи то обкурений» і запропонував піти у парк на зустріч з колегою. Вони й пішли. Йшли поряд, курили і розмовляли. Вхід у парк вузький, тому коли увійшли у парк, він йшов першим, а обвинувачений позаду нього. На відстані 15-20 метрів побачив знайомих, які сиділи на лавці у парку. В цей час відчув удар в спину і біль, а тому розвернувся. Побачив колегу, який у правій руці тримав кухонний ніж. На його запитання, що він робить, Сергій ножем наніс йому другий удар у живіт з правого боку. Від болю закричав, впав на землю, знайомі кинулись до нього. Один з них вибив кулаком ніж із рук Сергія. А той тим часом справді побіг у бік залізниці. А знайомі привели попід руки його додому. Там викликали швидку, а коли його доправили до лікарні — прооперували.

Бив ножем через смерть друга?

Андрій у суді припускав, що Сергій вдарив його ножем, бо звинувачує його у смерті друга, який помер напередодні. Щодо покарання, то вказав, що просить суворо обвинуваченого не карати, однак зазначив, що його боїться…

Мати Андрія згадує, як того вечора до них додому прийшов Сергій. Він був веселим і співав. Потім вони разом із сином пішли в парк. Невдовзі жінці подзвонив син і сказав, що йому погано. Жінка побігла в бік парку і побачила, як їй назустріч попід руки ведуть сина. Хтось з хлопців сказав, що його підрізали і хто це зробив. В хаті сина роздягнули, його речі були у крові. Андрій не розмовляв. Жінка викликала швидку.

Показання у судовому засіданні потерпілого про те, що тілесні ушкодження йому ножем спричинив саме обвинувачений, суд вважає правдивими, оскільки дані показання є послідовними і узгоджуються з показаннями свідків, протоколами проведення слідчого експерименту зі свідками і потерпілим, висновками експертиз. А от слова Сергія суд піддав сумніву.

— Визнати винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1ст.121 КК України та призначити йому покарання у виді п`яти років позбавлення волі, — таким був вирок Кременецького райсуду. — Строк відбування покарання відраховувати з часу затримання — з 30 травня 2022 року.

З Сергія також стягнуть майже 17 тисяч матеріальної та 150 тисяч моральної шкоди постраждалому сусіду. Має він відшкодувати і майже 40 тисяч, які Кременецька лікарня витратила на лікування пацієнта.

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України

Стаття 121. Умисне тяжке тілесне ушкодження

1. Умисне тяжке тілесне ушкодження, тобто умисне тілесне ушкодження, небезпечне для життя в момент заподіяння, чи таке, що спричинило втрату будь-якого органу або його функцій, каліцтво статевих органів, психічну хворобу або інший розлад здоров’я, поєднаний зі стійкою втратою працездатності не менш як на одну третину, або переривання вагітності чи непоправне знівечення обличчя, - карається позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Любов Григорчук

    Боже що робиться
  • Вова Бурка

    Тому що Тернопільська обл заповнена наркоманами пияками і без робіттям най нищі зарплати най вищі ціни
  • Оля Паніна

    Що це за підрізав?
  • Galina Klimchuk

    Все робить горівка!

keyboard_arrow_up