Підробили підписи членів ДВК і «виписали» собі матеріальну допомогу

Підробили підписи членів ДВК і «виписали» собі матеріальну допомогу

Заробили не так багато – по 432 грн 99 копійок кожна. Штрафу заплатять вчетверо більше, а до нього додали в біографію «кримінал» і славу на все село

Листоношу «Укрпошти» та робітницю Заривинецької школи засудили за махінації з грошима та документами під час парламентських виборів 2019 року.  Перша - була секретарем дільничної виборчої комісії, її звинуватили за ч.3 ст. 358 КК України - підроблення офіційного документа особою, яка має право видавати чи посвідчувати такий документ, і який надає права, з метою використання його підроблювачем, вчинене за попередньою змовою групою осіб, ч. 4 ст. 358 КК України - використання завідомо підробленого документа та ч.2 ст. 190 КК України - заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство), вчинене за попередньою змовою групою осіб.

Провернули нехитру схему з «виплатами» матеріальної допомоги удвох з головою дільничної виборчої комісії (далі - ДВК) №610153 одномандатного виборчого округу №166 з позачергових виборів народних депутатів України, які відбувалися 21 липня 2019 року.

Відео дня

-       22 липня у секретаря ДВК, яка перебувала в адміністративному приміщенні Заривинецького будинку культури Бучацького району, виник злочинний намір на підроблення спільно з головою ДВК офіційного документу - постанови ДВК №7 від 22.07.2019 року «Про виплату одноразової грошової винагороди членам дільничної виборчої комісії» та подальше її використання з метою отримання одноразової грошової винагороди, - йдеться у матеріалах справи.

Певно знаючи, що засідання ДВК 22 липня 2019 року стосовно виплати одноразової грошової винагороди членам виборчої комісії не проводилось та рішення дільничної виборчої комісії з цього питання не приймалось, умисно підробили офіційний документ. Тобто, без скликання та проведення відповідного засідання комісії, розгляду, голосування на її засідання та прийняття нею рішення про виплату одноразової грошової винагороди, поставила свій підпис у рядку секретар, затвердила документ печаткою ДВК та передала на підпис голові комісії. Остання теж розписалась у документі, надавши йому статусу офіційного.

Того ж дня, перебуваючи в приміщенні за адресою вул.22 січня, 17 м.Теребовля,  листоноша подала до бухгалтерії окружної виборчої комісії завідомо підроблений офіційний документ - постанову ДВК №7. Аби нарахували та виплатили їй та спільниці одноразову грошову винагороду. Після цього з Державного бюджету України нарахували допомогу на картки трьох осіб. Заробили не так багато – по 432 грн 99 копійок.

Голову комісії звинуватили за ч.3 ст. 358 КК України - підроблення офіційного документа особою, яка має право видавати чи посвідчувати такий документ, і який надає права, з метою використання його підроблювачем, вчинене за попередньою змовою групою осіб, та ч. 2 ст. 190 КК України - заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство), вчинене за попередньою змовою групою осіб.

30 червня 2020 року укладено угоди про визнання винуватості між прокурором Бучацького відділу Теребовлянської місцевої прокуратури та обвинуваченими.

-       Судом встановлено, що за умовами даної угоди міра покарання визначена, відповідно до вимог ст.ст.65,69 КК України, враховано ступінь тяжкості вчинених кримінальних правопорушень, особу винних, обставини, які пом`якшують покарання, а саме, щире каяття та активне сприяння розкриттю кримінального правопорушення, обставину, яка обтяжує покарання, а саме вчинення кримінального правопорушення групою осіб за попередньою змовою, - йдеться у матеріалах.

Визнати винною секретаря ДВК та визначити остаточне покарання у виді штрафу розміром 90 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 1530 гривень, - таким є вирок Бучацького райсуду. Голова комісії отримала таке ж покарання.

На вирок може бути подана апеляційна скарга до судової палати в кримінальних справах Тернопільського апеляційного суду через Бучацький районний суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up