Пік праскою, а потім задушив. Як покарали чоловіка, який жорстоко вбив дружину?

Пік праскою, а потім задушив. Як покарали чоловіка, який жорстоко вбив дружину?
  • Звечора скандал, а зранку йдуть разом, ніби нічого й не було. Василь будівничий справний, Олю часто запрошували допомагати обробляти городи. Жили, як більшість людей у селах живе, кажуть місцеві. І додають: дітей дуже шкода…
  • При попередньому огляді на тілі жінки судово-медичний експерт виявив численні синці та садна, а також термічні опіки, отримані в результаті високої температури. На момент катування потерпіла була живою. Проте причина смерті — удушення.

Пік праскою груди і статеві органи дружини, нещадно товк, а потім задушив. Від подробиць цієї справи волосся стає дибки. На тілі жінки, здавалося, не залишилось жодного живого місця.

Тіло Ольги виявили сусідки. Василь, чоловік, був категоричним: він не убивав. Просто скандалив, що жінки не було напередодні вдома. Прийшла нібито вже побита. Але суд відправив чоловіка надовго за грати.

В момент катування Ольга була живою

Нагадаємо, 26 квітня 2021 року у с. Волиця, що в Кременецькому районі, виявили тіло 55-річної жінки зі слідами насильницької смерті.

Відео дня

— Бив та катував. На Тернопільщині оперативники затримали чоловіка, який вбив свою дружину, — таке повідомлення тоді оприлюднили у відділі комунікації головного управління Нацполіції в області. — Сварка та алкоголь одна з причин смерті жительки Кременеччини. Її понівечене тіло у власному помешканні виявила сусідка. Вона одразу викликала поліцію.

При попередньому огляді на тілі жінки судово-медичний експерт виявив численні синці та садна, а також термічні опіки, отримані в результаті високої температури. На момент катування потерпіла була живою. Проте причина смерті п'ятдесятип'ятирічної жертви - удушення.

— Проведеними слідчо-оперативними заходами правоохоронці встановили особу підозрюваного, — повідомив начальник відділу комунікації головного управління Нацполіції в області Сергій Крета. — Це — чоловік загиблої. Він у скоєному не зізнається, але докази свідчать про його причетність.   

Тоді чоловіка затримали, а суд обрав міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Ольгу проводжали в останню путь всім селом. Було й багато рідні, бо жінка була з багатодітної родини. Василя на похороні не було — він тоді був у СІЗО.  

Двох дітей шкода...

— Оля в могилі, а Василь у тюрмі… Такі люди були роботящі. Дітей шкода, — у с. Волиця Лановецької громади Кременецького району неохоче говорять про родину, звістка про трагедію в якій сколихнула всю місцину. — Василь будівничий справний, Олю часто запрошували допомагати обробляти городи. Жили, як більшість людей у селах живе.

Ольга та Василь Сагайдаки у Волиці жили давно. Оля – місцева, а Василь зі Зборівського району, приїхав за жінкою на Лановеччину. Мали спільного сина – теж Василя. І доньку Олі від першого шлюбу – от про Марту люди говорять охоче, мовляв, розумниця і красуня. І запевняють: розподілу між дітьми ніколи не було. Василь завжди ставився до Марти як до рідної. Любило подружжя і її малого сина-школяра та часто забирали до себе погостювати.

— Щоб сказати, що Оля і Василь погані люди – ні, так сказати не можна, — розповіла місцева мешканка пані Оксана. Вона мешкає неподалік будинку сусідів, де трапилась трагедія. — Їх односельці часто запрошували на роботу – Олю на поле, Василя на будову чи для ремонтів. Працювали добросовісно, дуже роботящі обоє. Бувало так, що випивали, але не були аж такі пияки.

На скандали у родині особливої уваги місцеві не звертали. Хоча Ольга частенько викликала поліцію додому. Бо подружжя звечора свариться, скандалить. А зранку йдуть обоє – ніби нічого й не трапилось. Глянеш – ідеальна родина. Тому втручатись у сімейні розбірки люди не поспішали. Кажуть, вони посварились, до ранку помирились, а хто втрутився, ще й винним буде.

Ольга тримала чималу господарку – у жінки було багато птиці: кури, гуси, індики. Обробляла ще й свої городи. Не раз жінку бачили у селі з чималими синцями на обличчі. Але щоб скаржилась на чоловіка чи комусь біль виливала – такого не було, стверджують односельці.

Того вечора з хати Сагайдаків знову чули крики

— Винна у всьому горілка, — нарікає пані Оксана. — У селі на 60-70 дворів було багато точок продажу. П’ють і старші, і молоді. Всюди звертались вже, це треба припинити.

Того вечора, кажуть місцеві, з хати Сагайдаків знову чули крики. Але Ольгиного голосу чути не було – кричав лише Василь. Потім мертвою жінку знайшла сусідка…

На початку грудня вироком Збаразького райсуду Василя засудили до 14 років ув’язнення. Хоча до останнього чоловік запевняв: жінку не вбивав.

На тілі жінки, за матеріалами справи, живого місця не було. А перелік ушкоджень займає кілька сторінок. За версією слідства, Василь спочатку нещадно бив жінку. А потім, узявши до рук розпечену праску з парогенератором, «став припікати відкриті ділянки тіла потерпілої в області обличчя, грудей та ділянки статевих органів». Внаслідок цього Ольга отримала термічні опіки ІІ-ІІІ ступеня обличчя, підщелепної ділянки, шиї, правих надпліччя і плеча, лівого передпліччя, грудей, живота та статевих органів, а також термічний опік слизової оболонки трахеї. Після цього Василь, за версією слідства, обома руками закрив жінці отвори носа і рота.

Дружину не вбивав, вже прийшла побита

І під час слідства, і на суді Василь заперечував, що убив дружину. Вину не визнавав та запевняв, що Ольги не було вдома цілу ніч, і 24 квітня 2021 року вона прийшла додому. Мовляв, тоді вже мала на тілі тілесні ушкодження, а в лікарню їхати не хотіла і звідки в неї травми — не пояснювала. 26 квітня, коли він прийшов додому, жінка сиділа на подвір`ї на дивані. Він їй сказав, щоб йшла в будинок. Потім в будинку вони почали скандалити, оскільки вона не розповідала, де була, і вона вдарила його чашкою по голові і почала кричати. Він її відштовхнув. Надалі вона залишилась спати в будинку, а він пішов спати в літню кухню. Зранку він прийшов до хати, вдівся, взяв свої документи і пішов в поліцію, щоб працівники поліції з`ясували, що сталось і де вона була. Ольга, мовляв, в цей час лежала на дивані, була накрита ковдрою, і він до неї не підходив.

По дорозі в поліцію він зайшов на роботу до дочки, розповідав Василь на суді. Сказав їй, що з мамою щось сталося, але вона нічого не розповідає. Після чого пішов в поліцію, де хотів зустрітись із начальником, однак черговий сказав йому, що він зайнятий і потрібно почекати. Він не дочекався і пішов, однак по дорозі його забрала патрульна машина і поїхали з ним додому, де поліцейський пішов в будинок і виявив, що дружина померла.

Дочка у суді пригадала, як того ранку Василь прийшов до неї на роботу і розповідав, що маму накачали наркотиками, покрасили волосся, зуби і голу підкинули додому. Однак він був п`яний і Марта його вигнала. Приблизно через пів години подзвонила сусідка і повідомила, що мама мертва.

Що розповіли діти у суді

— Відносини в батьків були погані, — свідчила Марта у суді. — Василь,  коли був п`яний, бив маму і її. З 2002 року вона з ними не проживає. Мама інколи приходила пожити до неї, коли її бив чоловік. Мама з батьком вживали алкоголь, і вона останнім часом лікувала печінку.

Син подружжя також стверджував у суді, що батько ввесь час бив маму, вона втікала з дому до нього. Неодноразово батько бив і його і сестру. Не раз син чув від батька, як він казав, що заб`є, заріже маму. Один раз бив її праскою. Ввечері перед вбивством матері він чув, як батько кричав до неї «йди до хати, бо я тебе заб`ю».

Крики, погрози, скандали — це все роками чули й сусіди. І не раз бачили на тілі жінки синці і садна. Опираючись на свідчення свідків та на зібрані докази, суд засумнівався в правдивості показів обвинуваченого.

Василя засудили до 14 років позбавлення волі, але зарахували у строк покарання період, який він перебував під вартою — від 27 квітня 2021 року.

Як нам вдалось дізнатись, Василь уже подав апеляційну скаргу до Тернопільського апеляційного суду. Розгляду ще не було. Це підтвердив і адвокат чоловіка. Але не коментував те, що Василь категорично відмовляється зізнаватись у вбивстві. Мовляв, це його позиція, і її він дотримувався і коли затримали, і під час слідства, і коли проходив суд. Не виключено, що і в апеляційній інстанції Василь знову твердитиме: Ольгу не вбивав. Тільки от  докази говорять протилежне…

«20 хвилин» й надалі стежитиме за розвитком подій у цій справі та повідомлятиме про все читачів. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Iva Nka Hluschuk

    Мало дали, жінки більше не вернути, але всерівно не можу зрозуміти то ж як потрібно за стільки років що разом прожили накопичити злості щоб так жорстоко і ненависно знучатись, вбивати, це не людина а якась нечисть
  • Lora Vasulchenko

    Мало дали, треба пожиттєво.
  • Наталія Сеньків

    Ще пишуть за 21рік

    Новини Тернополя - 20 хвилин reply Наталія Сеньків

    Iva Nka Hluschuk так, і це ще не все, бо подав апеляцію і стверджує, що не вбивав, хоча свідки і докази говорять протилежне

    Iva Nka Hluschuk reply Наталія Сеньків

    Наталія Сеньків так це за 21рік але результат на скільки засудили чоловіка вбивцю аж зараз взнали
  • Ирина

    Дуже "потрібна", а головне, детальна інформація. За подібними "дописами" вже можна складати інструктаж для маньяків...

keyboard_arrow_up