Пили разом, а потім попід руки вивели колегу на мороз. Зранку його мертвим знайшли сусіди

Пили разом, а потім попід руки вивели колегу на мороз. Зранку його мертвим знайшли сусіди
  • Володимиру було 38. Коли повернувся з АТО, переїхав до брата. Мав цивільну дружину і будував плани на майбутнє.
  • Двом колегам, з якими Володя провів останній вечір у житті, днями проголосили вирок. Що сказав суд?

 

Від переохолодження помер 38-річний Володимир Грищук з с. Весела, що в Кременецькій територіальній громаді. Його тіло виявили на території господарства, що у с. Горошова Мельниця-Подільської територіальної громади Чортківського району.

Тим, хто випивав з атовцем напередодні, а потім вивів його із хати на мороз, проголосили вирок.

Після повернення з АТО переїхав до брата

Нагадаємо, події відбувались 22 грудня 2021 року. Зареєстрований Володимир був у Веселій, але після розлучення з дружиною проживав у брата в селі. Як розповіли односельці, брати, коли почалась війна, пішли служити в АТО. Так і тримались купки після повернення зі Сходу. Як нам стало відомо, Володимир вже мав цивільну дружину. Періодично їздив на заробітки, тому в обох селах його бачили рідко, особливо у рідному с. Весела. Чого опинився на дворі в такий лютий мороз, що сталось – тоді ніхто не розумів. Його тіло зранку виявили односельці.

Відео дня

За результатами проведеної судово-медичної експертизи, причиної смерті ще молодої людини стало загальне переохолодження організму.

Наприкінці вересня 2022 року Борщівський районний суд проголосив вирок друзякам, які допомогли вкоротити Володимирові життя.

Вже відомо, що один з них, Іван (імена змінені, адже у справі може бути ще апеляційне оскарження – прим. авт.) — уродженець с. Настасів Тернопільського району. Він ніде не працював і не мав власної родини, вже був розлученим. Проте у нього на утриманні було двоє малолітніх дітей і «кримінал» в біографії – за крадіжки. Інший, Олег — родом із Хмельниччини. Власної родини не мав.

Обох судили за ч. 3 ст. 135 Кримінального кодексу України — залишення в небезпеці. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від 3 до 8 років.

Коли упав на спину — добивав кулаками

За версією слідства, Олег, Іван та Володимир 21 грудня 2021 року разом випивали у колеги вдома. За чаркою і причина на конфлікту одразу знайшлась — Іван ударив Володю, той впав на підлогу. Доки лежав на землі, колега товк кулаками по голові і шиї. А згодом разом з Олегом просто попід руки винесли Володимира на двір. Хоча температура за вікном була «мінусова». А самі повернулись у хаті та продовжили бенкет.

Іван у суді свою вину визнав частково. І пояснив, що в минулому році працював у с.Горошова на сільськогосподарських роботах. Близько 13 прийшов до колеги, а там вже був Володимир, з яким пішли разом на роботу. Після роботи саме Володя купив літр горілки — разом зі спиртним прийшли до Олега. За годину Володя добряче сп’янів і  справив нужду на ліжко. Тому Олег зробив йому зауваження та почав виганяти його додому. За версією Івана, Володимир устав та лаявся. Тому «присмирив» легкими ударами рукою по обличчю. Більше, запевняв, не бив. І на підлогу той, мовляв, не падав. Далі Олег запропонував вивести потерпілого на вулицю, аби той освіжився, витверезився і пішов додому. Тому вони й вивели його на двір. Приблизно через пів години обидва вийшли на двір покурити і побачили, що Володя мертвий. Зрозумівши це, Іван стверджував, що зателефонував у поліцію і повідомив сусідів, щоб ті викликали швидку. У вчиненому розкаюється, запевняв, що не сподівався, що будуть такі наслідки.

Подібною була версія і в Олега. Щоправда, він показав у суді, що Іван таки бив колегу.

Власник будинку у суді показав, що близько 21 години йому зателефонувала дружина і сказала, щоб він пішов подивитися до будинку, бо там ніби сталася бійка. Він відразу пішов туди, і побачив Володимира, який лежав на спині, головою до будинку. Також на подвір`ї були й колеги. Потім покликали фельдшера, який повідомив, що потерпілий уже холодний. Того дня біля 18 години він дивився на термометр, який показував, що температура повітря на вулиці була мінус чотири градуси.

Переохолодження й травми від побиття

Судмедексперти встановили, що смерть 38-річного чоловіка настала внаслідок переохолодження. А також виявили на його тілі численні травми голови, перелом кісток носа, крововиливи і садна. Знайшли й таку дозу алкоголю, яка у живих осіб може відповідати тяжкому алкогольному отруєнню.

Вивчаючи особу обвинуваченого Івана, судом встановлено, що він по місцю проживання характеризується негативно, раніше судимий. Ще й злочин скоїв у стані алкогольного сп’яніння. А у червні того ж року був засуджений за крадіжку на 3 роки й 3 місяці. Щодо Олега, судимостей у нього не було, а характеристика була позитивною. Обставиною, яка пом`якшує покарання, суд визнав щире каяття.

Івана визнали винуватим у залишенні в небезпеці товариша, яке призвело до його смерті. Та призначили покарання — 4 роки ув’язнення. Доєднали до нього й частину невідбутого покарання за крадіжку, тому остаточний вирок — 5 років тюрми. Строк відбуття рахуватимуть від 29 грудня 2021 року – відколи взяли під варту.

Олега теж визнали винуватим у залишенні в небезпеці і призначили покарання у вигляді 3 років ув’язнення.

Вирок може бути оскаржено протягом 30 днів до Тернопільського апеляційного суду.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up