«Посадили безневинну людину», — постраждалий став на захист швагра, якого звинуватили у замаху на його вбивство

«Посадили безневинну людину», — постраждалий став на захист швагра, якого звинуватили у замаху на його вбивство
  • Чоловік звернувся до редакції та запевняє, що не швагро ударив його сокирою по голові, а він сам. Останній про це неодноразово заявляв. Але ані в суді першої інстанції, ані під час слідства його ніби не чули. 
  • Як стало відомо «20 хвилин», вирок суду вже оскаржують усі сторони процесу. Чому? 

«Я — Василь Сулима, заявляю, що проти швагра Руслана нічого не маю. Я проти того, що його засудили, — звернувся до редакції чоловік із інвалідністю, який став потерпілим у кримінальному провадженні. — Мене мучить совість, не можу спати і жити, бо посадили безневинну людину. Це я зробив, сам, а Руслан того не робив. Я хочу, аби він повернувся…» 

Пан Руслана суд відправив за ґрати на 6,5 років. Чоловіка звинуватили у тому, що сокирою вдарив по голові родича дружини. 

Потерпілий Василь розповів «20 хвилин», що зараз почувається вкрай погано, але не фізично, а морально. Рани зажили, і наслідків майже немає. Як і спокою. Бо, на його думку, за грати суд відправив безневинну людину, яка не скоювала тяжкого злочину. Чоловік запевнив журналістів, що казав це і під час слідства, і в суді. Але його не чули. 

Відео дня

Василь розповідає, що хворий на ДЦП і має інвалідність. Родичі припускають, що Руслана «зробили» цапом відбувайлом, бо переселенець. 

 

Гуляє із сокирою селом

Ця історія розпочалась ще у вересні 2022 року. Тоді поліція повідомила, що  На Чортківщині уродженець Миколаєва розгулював із сокирою і звинувачував у війні «бандерівців»

«Гуляє із сокирою селом та погрожує місцевим мешканцям», — про це на лінію «102» 26 вересня близько 16:00 заявила жителька одного з сіл Чортківського району. Про це повідомляв відділ комунікації поліції Тернопільської області.

Спілкуючись із людьми, правоохоронці дізналися, що «буянив» у селі 46-річний уродженець Миколаївської області. 

— Чоловік був п'яний, ходив селом та звинувачував у війні, як він казав «усіх бандерівців із заходу України». Його намагалися вгамувати місцеві. Група реагування патрульної поліції забрала порушника до відділення поліції. Проте, згодом стало відомо, що, окрім конфлікту з місцевими, він ще травмував брата своєї співмешканки, — повідомляли тоді у поліції. — Потерпілого родичі завезли до лікарні.

За попередньою версією слідства, під час сварки чоловік декілька разів вдарив жителя Чортківського району, 1963 року народження, сокирою по голові. Про травмованого поліцію повідомили медики Борщівської лікарні. Чоловіка прооперували, а дебошира затримали. 

Фото із матеріалів справи

Згодом справу розглядав Борщівський райсуд, туди вона пішла зі звинуваченням за ст. 115 Кримінального кодексу України — в умисному вбивстві. Майже перед вироком кваліфікацію змінили, звинувативши Руслана у тяжких тілесних ушкодженнях, які він завдав родичу дружини. 

— Визнати винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 121 КК України, призначивши покарання у виді позбавлення волі строком на шість років шість місяців, — йдеться у вироку Борщівського райсуду. — Строк відбуття покарання рахувати з 26 вересня 2022 року. Обраний запобіжний захід у виді тримання під вартою продовжити до часу вступу вироку в законну силу, але не більше ніж на 60 діб, тобто до 16 березня 2024 року.

 

Крові родича на Руслану не було 

Як з’ясували «20 хвилин», вирок оскаржуватимуть усі сторони процесу. Передусім, бо рідні не вірять в причетність Руслана до травм, які отримав Василь. Племінниця потерпілого Мар’яна згадує, як повернулась із роботи додому, все навколо було у крові, а на Русланові — ні на одягу, ні на тілі, не було ані краплі. Це ж згодом підтвердили експерти у суді: на тілі обвинуваченого немає слідів крові потерпілого, і під нігтями жодних слідів травмованого чоловіка. Про це дізнаємось із Судового реєстру.  

Потерпілий стверджує, що зараз почувається добре. А у вироку, нарікає його сестра, «суддя написала, що брат залежний від медикаментів. Це не відповідає дійсності, бо окрім таблеток від зубного болю, противірусних, ніяких інших медикаментів не приймає. На обліку у психіатра не стоїть», — не розуміє сестра, чому зробили висновок про поганий стан здоров’я брата. 

Фото із матеріалів справи

— Упереджене ставлення судді було і до мене, — каже сестра потерпілого і дружина обвинуваченого пані Леся (прізвище нам відомо, проте не подаємо його з етичних міркувань, — прим. авт). — Неодноразово безпідставно виганяла із засідань, навіть оштрафувала одного разу, я оскаржила цю постанову в апеляції, і там її скасували. Але далі — більше, із зали суду виганяли ще й мою дочку. 

«Я не хочу, щоб ви подумали, що я вигороджую брата чи чоловіка, але вони самі про себе говорять, — розповіла «20 хвилин» пані Леся. — Я настільки довіряю Руслану, що ми зареєстрували шлюб, коли він перебував у СІЗО. І брат мене в цьому підтримав. Якби він його скривдив — чи так було б?»

 

Надія тільки на апеляційний суд

— У нас залишається тільки надія на апеляційний суд, який розбереться в цій справі, дослідить всі докази, щоб невинна людина не гнила задарма в тюрмі, — каже пані Леся.   

Підтвердила, що подаватимуть апеляційну скаргу, і адвокатка родини Ірина Худа. Вона запевняє, що  справі є чимало розбіжностей. І на кілька з них, у розмові із журналісткою «20 хвилин»,  звернула увагу. 

— Зокрема, ми просили допитати одночасно потерпілого і старосту села, бо їхні покази різняться — суд відмовив, — каже Ірина Худа. — Лікаря з Тернополя допитували: він сказав в суді, що він точно не пам’ятає, чи казав потерпілий, що його побив обвинувачений. Мовляв, може й потерпілий, ніби й Мар’яна (племінниця потерпілого — прим. авт.), може поліцейські, хтось казав – я не пам’ятаю. Суддя у вироку зазначає: потерпілий сказав, що Руслан його побив. Як таке може бути, якщо потерпілий такого не казав?

Проте в матеріалах справи, які ми відшукали у Судовому реєстрі, йдеться про зовсім іншу позицію свідка-лікаря. 

«Свідок ОСОБА_34 суду показав, що обіймає посаду КНП «Тернопільська обласна клінічна лікарня ТОРГ», куди 26.09.22р. каретою швидкої допомоги був доставлений потерпілий, — йдеться у матеріалах справи. — Останній весь час був при свідомості, повідомив, що о 16 год. 30 хв. цього ж дня травму йому наніс ОСОБА_13, вдарив сокирою в голову. Такі дані ствердила і родичка, дівчина на ім’я ОСОБА_15 . Відразу ж був прооперований. Після операції стан мав задовільний. Тому застережень щодо спілкування з іншими особами, e тому числі і працівниками поліції, щодо особи потерпілого не було».

А медсестра у суді запевняла: «Про причину отримання травми потерпілий нічого не говорив. Він весь час був у свідомості. Зі слів (іншої особи — прим. авт) знає, що потерпілий говорив, що його вдарив співмешканець сестри».

Обвинувачений Руслан, як з’ясували «20 хвилин» у дружини та адвокатки, жив у селі у колишньому Борщівському районі орієнтовно два роки. Дивно, каже адвокатка, але найближчих сусідів, — перша, друга, третя хати, які готові були свідчити, слідчий не допитував. Натомість допитали інших, з іншого кінця села, які фактично не знають ані потерпілого у справі, ані обвинуваченого». 

В умисному вбивстві, за ст. 115 ККУ, звинуватили, щоб підозрюваного утримувати під вартою, припускає адвокатка. А те, що не було доказів за цією статтею, переконує, підтверджує й той факт, що напередодні вироку таки змінили кваліфікацію злочину. Ніякого замаху на вбивство не було, як і мотиву, наполягає правозахисниця.

— Щодо нанесення тяжких тілесних ушкоджень — теж ані очевидців, ні слідів під нігтями, ні крові на обвинуваченому — як таке може бути, якщо в літній кухні все було в крові? — каже Ірина Худа. — У вироку багато чого суд взагалі не оцінював: що потерпілий писав клопотання, що він не потерпілий, по огляду місця події не було понятих – це не згадали. По свідках та їхніх показах – зафіксував вибірково. 

 

То хто бив?

Сусіди бачили, як Руслана в наручниках поліція посадила в машину і повезла до Борщева,  пригадує адвокатка. 

— Сусіди також бачили, що поліція дорогою зустріла старосту і сказали їй йти на подвір’я, мовляв, там якийсь п’яний чоловік, — продовжила Ірина Худа. — Вони, ймовірно,  припустили так, бо у Василя внаслідок хвороби порушена координація і вимова. Староста викликала фельдшерку, почали розпитували – Василь нікому нічого не казав. Вони йому витерли кров. Подзвонили до доньки власниці будинку, Мар’яна приїхала додому, і разом з фельдшеркою повезли до лікарні Василя. Староста свідчить в суді, що потерпілий сказав, що його побив Руслан. А фельдшерка і сам Василь кажуть, що такого не було.

Староста села Оксана Цпін, з якою журналістка зв’язалась телефоном, запевнила: чула на власні вуха від Василя, що його вдарив Руслан. Свідчила і під час досудового слідства, і в суді першої інстанції, і готова це робити в апеляції, якщо справа дійде до цієї судової інстанції.  

За словами адвокатки, у серпні 2023 року у батька обвинуваченого Руслана виявили 4 стадію раку легень. Надали суду про це документи, просили змінити міру запобіжного заходу, аби хоч попрощався із батьком. Але суд відмовив, а батько через пару місяців помер. І коли Руслан із Лесею побрались, їм дали дозвіл лише на реєстрацію шлюбу, на побачення — ні.

— Це я зачепила лише верхівку, решту ми направимо до апеляційного суду, — каже Ірина Худа. 

Оскаржуватиме вирок суду, за словами адвокати, і захист, і потерпілий, і прокурор. Справу поки не призначили до розгляду. 

У Тернопільській обласній прокуратурі підтвердили, апеляційну скаргу вже подали, — повідомила «20 хвилин», посилаючись на прокурора у справі речниця тернопільської обласної прокуратури Леся Гурецька. Що саме оскаржуватимуть, — не повідомляють.  

 

«20 хвилин» й надалі стежитимуть за розвитком подій у цій справі та про все повідомлятимуть читачів

 

Довідка

Вирок у Судовому реєстрі — https://reyestr.court.gov.ua/Review/116352011 

 

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України

Стаття 115. Умисне вбивство

1. Вбивство, тобто умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині, — карається позбавленням волі на строк від семи до п'ятнадцяти років.

Стаття 121. Умисне тяжке тілесне ушкодження

1. Умисне тяжке тілесне ушкодження, тобто умисне тілесне ушкодження, небезпечне для життя в момент заподіяння, чи таке, що спричинило втрату будь-якого органу або його функцій, каліцтво статевих органів, психічну хворобу або інший розлад здоров’я, поєднаний зі стійкою втратою працездатності не менш як на одну третину, або переривання вагітності чи непоправне знівечення обличчя, — карається позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up