Посадіть мене в тюрму — я не маю за що жити… Як суд покарав грабіжника?

Посадіть мене в тюрму — я не маю за що жити… Як суд покарав грабіжника?
  • Чоловік на стоянці навпроти храму св. Петра і Павла, що у Козові вхопив сумку із капоту авто і втікав. Його наздогнали волонтери, що саме вантажили картоплю.
  • Чоловікові інкримінували грабіж, скоєний в умовах воєнного стану. Санкція статті передбачає до 10 років тюрми. То що сказав суд, зокрема й про те, що чоловік не з’являвся за викликами до суду, перебуваючи під домашнім арештом, а адвокат не знав, де він є?

Козівський райсуд днями надовго відправив за грати козівчанина, якого звинуватили в грабежі, скоєному в час воєнного стану.

Наказав пограбувати звір чи чорт?

Як з’ясували «20 хвилин», в час розслідування виникали підозри щодо осудності чоловіка. Зокрема й через те, що коли його допитували у суді, він у скоєному зізнався. На запитання захисника, чому скоїв злочин, хто ним керував і хто послав, сказав суду: «Звір, який називається чорт, диявол, Біблія називає його Сатаною рогатим». Але все на свої місця розставив висновок психіатричної експертизи.
Справу досить довго слухали у суді, і «20 хвилин» дізнались причину. Мешканцю Козови, коли його затримали, обрали міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Згодом змінили її на цілодобовий домашній арешт. Потім і цю міру оскаржували, адвокат просив нічного арешту тільки в нічний час, а чоловік пояснював, що його мати поїхала на заробітки до Польщі, тому йому допомогти навіть в елементарному нікому. Суд ухвалив міру запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту в нічний час.

Тривалий час судові засідання суду переносили. Причиною виявилось те, що чоловік кілька разів взагалі не з’являвся на засідання. А його адвокат запевняв, що не знає про місце перебування підзахисного.

Відео дня

— Суд бере до уваги той факт, що наразі судовий розгляд суттєво затягується, у зв`язку із невиконанням обвинуваченим його процесуальних обов`язків, — йдеться в ухвалі Козівського райсуду. — Суд не може проводити судовий розгляд за відсутності обвинуваченого, який був викликаний у судові засідання, однак до суду не з`являється. Невиконання свого процесуального обов`язку є безумовною підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження. Варто зазначити, що в даному разі, саме з вини учасника суд не може провести судовий розгляд протягом розумного строку.

Штрафували, бо не з'являвся до суду

Суд ухвалював рішення доправити обвинуваченого у зал суду із поліцією. Та неодноразово карав козівчанина штрафом за неявку до суду. Проте знайшти чоловіка поліцейським не вдавалось, я «відмічатись» до органів він не приходив. Врешті обвинувачений таки з’явився до суду, 26 червня на засіданні він пояснив, що не приходив до суду, бо працює. Врешті суд надовго його відправив за грати за обвинуваченнями за ч. 2 ст. 15, ч. 4 ст. 186 КК України. Йдеться про грабіж, скоєний в умовах воєнного стану.

— 2 травня 2022 року обвинувачений перебував на вулиці Грушевського в смт Козові Тернопільської області, неподалік житлового будинку №2, де біля припаркованого автомобіля марки ВАЗ 21074 р.н. синього кольору знаходилась власниця цього транспортного засобу, а поряд біля неї на капоті згаданого транспортного засобу знаходилась її сумка чорного кольору, — йдеться в обвинувальному акті.

Жінка в цей час, як показала у суді, розмовляла телефоном з чоловіком. Козівчанин підбіг до авто, вхопив сумку, в якій було 1200 грн, і кинувся навтьоки.  Жінка побігла за ним, кричала, аби затримали втікача. Неподалік троє волонтерів біля церкви вантажили картоплю. Вони й впіймали грабіжника.

Потерпіла у судовому засіданні показала, що 2 травня 2022 року під обід підійшла до машини, поставила свого рюкзака чорного кольору на капот машини, запхала руку, намагаючись дістати ключі. Позаду почула незрозумілий звук, коли обернулась, побачила тільки очі грабіжника. Він вхопив наплічник і кинувся навтьоки.

Один з волонтерів у суді пригадав, як обвинувачений, коли його схопили, зігнувся над наплічником і, доки їхала поліція, хлопець казав: «Посадіть мене в тюрму, я не маю за що жити, мені не дають грошей».

То чорт чи бойовик?

У суді козівчанин вини не визнав. Разом з тим, при його допиті в судовому засіданні у липні 2023 р, пояснив суду таке: сумку з рук він не видирав. Йшов, побачив сумку на капоті, підбіг і смикнув її. На запитання, чому так зробив, сказав що то було бажання мати гроші. Сказав, що йому шкода за вчинене. На запитання захисника, хто ним керував і хто його послав, сказав суду «звір, який називається чорт, диявол, Біблія називає його Сатаною рогатим».

Днем пізніше обвинувачений подав до суду письмові пояснення, що він не грабував потерпілу, а вчинив стосовно неї дрібне хуліганство. Бо 2 травня він по телевізору подивився бойовик і, щоб бути популярним, вирішив у центрі Козови в присутності людей у військовій формі схопити сумку. Але суд критично оцінив такі пояснення.

Умисність своїх дій обвинувачений не спростовував, відповідно до висновку судово-психіатричного експерта №412, в період інкримінованого йому діяння міг розуміти значення своїх дій та керувати ними. Також у суді з’ясували, що обвинувачений працездатний, лікування в примусовому порядку не потребує, за місцем проживання характеризується позитивно, на обліку в лікарів нарколога та психіатра не перебуває.

— Визнати винним у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.15,ч. 4 ст.186КК України, та призначити йому покарання у вигляді позбавлення волі строком на шість років шість місяців, — таким був вирок Козівського райсуду.

Вирок може бути оскаржений в апеляційному порядку до Тернопільського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України

Стаття 186. Грабіж

4. Грабіж, вчинений у великих розмірах чи в умовах воєнного або надзвичайного стану, - карається позбавленням волі на строк від семи до десяти років.

Довідка

Справа в Судовому реєстрі — https://reyestr.court.gov.ua/Review/113196559

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Оля Паніна

    Ну так йти в атб епіцентр сільпо різноробочим не кошерно. Хай сидить.
  • Ганна Сидор

    За 1200гр,засудили на 6 років,а тих злодіїв що накрали мільони,то їх наскільки засудять?
  • Читач95

    Скрізь повно робіт, закликають на роботу людей різних професій і зарплату обіцяють непогану. Нероба звик красти і пиячити . а не працювати.

    Такі трутні хай ідуть в тюрму на перевиховання.
  • Włodzimierz Romaniuk

    Агнець Божий, позитивно характеризується, борець за правду якому не дає грошей держава та не може знайти роботу через падіння економіки або виїхати на заробітки. А його в темницю на 6,5 років. Посадовця як і зловлять на хабарі то неможливо посадити. А по приватному телебаченню його будуть позитивно характеризувати

keyboard_arrow_up