Працівника агрофірми знайшли мертвим. Ймовірно, що тіло викинули біля траси

Працівника агрофірми знайшли мертвим. Ймовірно, що тіло викинули біля траси
Фото редакції «Тернополяни»
  • Тіло працівника агропідприємства виявили ще 10 січня на узбіччі у Настасові, що неподалік Тернополя. Але відомо про цей випадок стало лише цими днями. 
  • Очільник Тернопільської поліції запевнив, що правоохоронці принципово підійдуть до цієї справи. Встановлять, «хто і чому дав команду викинути тіло померлого чоловіка на вулицю та з’ясують мотиви, якими керувалися негідники, сподіваючись приховати від суспільства цей нелюдський вчинок. Ніхто не буде нічого приховувати»

У селі, де проживав померлий В., розповідають такі подробиці справи, що волосся стає дибки. Власні джерела редакції переконують, що тіло було переміщене. Така ж інформація і в наших колег із сайту «Тернополяни». 

— За інформацією мешканців, 10 січня 2024 року у селі Настасів, що на Тернопільщині, на узбіччі дороги виявили мертвим 50-річного чоловіка, який нещодавно влаштувався на роботу на місцеве агропідприємство, — повідомляють колеги на сайті «Тернополяни» — Бідолашний лежав на узбіччі дороги у Настасові у снігу, вдягнений у робочу форму місцевого комбікормового заводу та галошах. Що вразило — попри досить значну глибину снігових кучурів на узбіччі дороги, де лежало тіло чоловіка, у його волоссі, на одязі, на галошах, як на диво, снігу взагалі не було.  Більше того, на тілі, на одязі, та на волоссі 50-річного чоловіка було видно сліди специфічного пилу із комбікормового заводу. 

За словами речника поліції Тернопільщини Сергія Крети, який прокоментував «20 хвилин» ситуацію, слідів насильницької смерті на тілі не виявили. Проте правоохоронці провели обшуки на агропідприємстві, а воно у селі єдине.

Відео дня

Що кажуть односельці

Як відзначають джерела сайту «Тернополяни», служба безпеки агрохолдингу відмовилися надавати правоохоронцям відеоматеріали, відзначивши, що інформацію, яка була у них тиждень тому, уже не збереглась. 

— У селі розповідають такі подробиці даної справи, що волосся стає дибки — чоловік, якого знайшли мертвим, не був офіційно оформлений на підприємстві, — ідеться на сайті. — Під час роботи йому стало погано, і він помер прямо на території комбікормового заводу у Настасові. Далі рядовий працівник фірми у ковші навантажувача вивозить тіло уже мертвого колеги і викидає на узбіччя дороги та повертається на роботу. Всі ці дії відбулися за особистим наказом нового начальника служби охорони аграрного підприємства, колишнього працівника поліції, якого нещодавно звільнили із лав поліції із гучним скандалом.

«20 хвилин» стало відомо від власних джерел, що головного охоронця фірми звуть В. В. У селі подейкують, тіло працівника вивезли, аби не мати проблем і не платити штраф. Адже, за інформацією нашого джерела, той не був оформлений на роботі.

Чоловіка, якого знайшли мертвим, звали В. Г., у серпні минулого року йому виповнилось 50 років. Мав дружину та двох дітей — дорослого сина і доньку-школярку. Як повідомила староста села, чоловіка поховали у Настасові минулого тижня. А от детальніше про цей випадок люди говорити не хочуть. Це можна зрозуміти, адже фірма чимала і дає заробіток чи не всім сім’ям у Настасові. І має прямий стосунок вона до родини народного депутата України Івана Чайківського. За даними youcontrol, нардеп є кінцевим бенефеціаром компанії. 

Що кажуть на підприємстві і в поліції

Журналісти «20 хвилин» намагались отримати коментар чи бодай спростування інформації в агропідприємстві. Чекали пів дня, але по обіді 18 січня отримали лаконічне: «Прийняли рішення не коментувати виключно в інтересах слідства…»

У поліції «20 хвилин» підтвердили, що справу розслідували за ст. 115 ККУ, і що напередодні на підприємстві відбулись обшуки.

— Відомості про подію внесені до ЄРДР за ст. 115 Кримінального кодексу України – з позначкою природна смерть, — повідомив речник поліції Тернопільщини Сергій Крета. — Поліцейські звернулись на підприємство з проханням надати відео, проте там повідомили, що відео файли не зберегли. Отримавши дозвіл на обшуки, поліцейські вилучили сервери. Сподіваємось, відео вдасться відновити.  

Якщо відео відновлять або знайдуть інші докази, що тіло й справді перевозили, тим паче в такий спосіб, як зазначають журналісти, справу перекваліфікують на наругу над тілом.

19 січня свою позицію щодо інциденту на власній сторінці у соцмережах  оприлюднив очільник поліції Тернопільщини Сергій Зюбаненко. 

Ніхто не буде нічого приховувати

— Не можу не прокоментувати подію, яка набирає суспільного резонансу в засобах масової інформації. Йдеться про виявлення 10 січня 2024 року мертвим 50-річного чоловіка в селі Настасів Тернопільського району, — написав Сергій Зюбаненко. — За результатами розтину, його смерть була природною, без будь-яких слідів насильства. Якщо деякі «хитрі» відповідальні посадовці агрохолдингу сподівалися «пошити» правоохоронців в дурні, то вони глибоко помилилися. Маю зазначити, що слідчі, криміналісти сумлінно та фахово підійшли до своїх службових обов’язків, проявивши особливу пильність на місці події. Вони зауважили деякі важливі деталі при візуальному огляді тіла та дійшли висновку, що чоловік помер не в тому місці, де його знайшли. Про це свідчить ряд фактів.

Далі у роботу включились оперативні працівники, які попередньо з’ясували, що чоловік помер на території агропідприємства, розташованого неподалік, де він працював, пише головний поліцейський краю.

— Поліцейські в рамках кримінального провадження, розпочатого за ч. 1 ст. 115 Кримінального кодексу України, встановлюють обставини даного випадку, — повідомив Сергій Зюбаненко. — 18 січня слідчі відділення поліції №1 м.Тернопіль розпочали ще одне кримінальне провадження за ч. 3 ст. 297 ККУ (наруга над тілом). Запевняю вас, що в рамках розслідування даних кримінальних проваджень правоохоронці принципово підійдуть до цієї справи. Встановлять хто і чому дав команду викинути тіло померлого чоловіка на вулицю та з’ясують мотиви, якими керувалися негідники, сподіваючись приховати від суспільства цей нелюдський вчинок. Ніхто не буде нічого приховувати.

Якщо родичі чоловіка готові говорити чи їм потрібен розголос, аби добитись справедливості, журналісти «20 хвилин» готові вислухати та оприлюднити інформацію.


Юридична довідка

Кримінальний кодекс України

Стаття 297. Наруга над могилою, іншим місцем поховання або над тілом померлого

Ч. 1. Наруга над могилою, іншим місцем поховання, над тілом (останками, прахом) померлого або над урною з прахом померлого, а також незаконне заволодіння тілом (останками, прахом) померлого, урною з прахом померлого, предметами, що знаходяться на (в) могилі, в іншому місці поховання, на тілі (останках, прахові) померлого, — караються штрафом від однієї тисячі до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (11)
  • Читач72

    Кілька років тому пенсіонерку Настанова Марію Бабяк з Настанова вбили як громадську сільську активістку і вивезли на берег Тернопільського озера біля пивзаводу і нічого нікому, все шито крито бо нікому було її захищати і шукати вбивцю. І цьому безпредєльщику нічо не буде.
  • Włodzimierz Romaniuk

    Діти, бережіть себе від ідолів.
  • *_POSITIVE_*

    Того колишнього мєнта на палю посадити. Його сім'ю,родину розстріляти!
  • Мирослав Пошпур

    За кілька срібляків готові рідну маму про дати.Все їм мало і мало.Якщо винні,то відповідайте.Хто дав такий наказ(перемістити тіло) -нехай відповідає перед Богом і законом.А то зроблять винним тільки тракториста(хоч і він поступив не по-християнськи) і також має відповідати разом з чайківським.

keyboard_arrow_up