ЇЇ намагалися вбити двоє кращих друзів. Чому Марія, яка чудом вижила, захищала одного з них?

ЇЇ намагалися вбити двоє кращих друзів. Чому Марія, яка чудом вижила, захищала одного з них?
  • Історія дівчини, яка шокувала всю Україну. ЇЇ душили, а потім тричі перерізали горло. Марія вижила та потім захищала одного з хлопців, бо, казала, кохає.
  • Що з одногрупниками, які хотіли позбавити її життя? Як їх покарав суд та чому вони вдалися до такого злочину?

Двом друзям, які придушили свою подругу Марію, а потім перерізали їй горло, виніс вирок Кременецький райсуд.

Як все було?

Дівчина, на щастя, вижила. І буквально одразу після того, як її виписали з лікарні, стала героїнею передачі на всеукраїнському телеканалі, де на всю країну заявила, що не вірить у винуватість Максима, що кохає його і хоче зустрітись з ним, аби подивитись в очі. Хоча, як вказують матеріали справи, саме Максим кілька разів полоснув їй по горлу битою пляшкою.

Нагадаємо, Одногрупники хотіли вбити дівчину: склом від розбитої пляшки тричі перерізали горло. Трагедія сталась 23 вересня 2018 р. у Почаєві, що на Кременеччині.   

Відео дня

- Із тілесними ушкодженнями та різаною раною шиї до лікарні потрапила мешканка Кременецького району,- повідомляли тоді у поліції. - Травмували дівчину її ж одногрупники. В ізоляторі тимчасового тримання опинилося двоє неповнолітніх. 16-річним жителям одного з районів області інкримінують частину 2 п.12 статті 115  КК України - умисне вбивство, вчинене за попередньою змовою групою осіб.

Троє студентів вищого професійного училища Почаєва, серед яких двоє хлопців та дівчина, вирішили відпочити. Із собою взяли пляшку горілки. Купувала алкоголь дівчина. Запивали горілку солодкою водою. Проте спиртного їм не вистачило, і вони попросили перехожого докупити вина. Розпивали спиртні напої діти у закинутих приміщеннях. Під час відпочинку дівчина стала насміхатися над хлопцями. Їм це не сподобалося і вони почали бити подругу палкою. Остання захищалася. Втратила свідомість неповнолітня після того, як один із одногрупників придушив її.

Різав по горлу

Аби подруга не розповіла про те, що сталося, він схопив скло від розбитої пляшки та тричі спробував перерізати горло.

Потерпілу хлопці залишили стікати кров'ю, а самі продовжили відпочинок у райцентрі. - Десь за годину дівчина прийшла до тями і змогла самостійно дійти до гуртожитку, - повідомив тоді Петро Тихович, начальник відділу ювенальної превенції Тернопільської області.  - Вже там комендант викликала швидку. Лікарі кажуть, що дівчина "родилася в сорочці", оскільки вижила після побоїв і порізів. Скло зачепило кілька разів сонну артерію, але не перерізало її.

Підозрюваних тоді правоохоронці затримали, відповідно до статті 208 КПК. Хлопці в усьому зізналися.

До речі, Маша невдовзі стала учасницею проекту «Один за всіх» на телеканалі СТБ.

До студії проекту прийшли тоді й родичі дівчинки, яку намагалися зґвалтувати двоє кращих друзів. «Вони побили її кийками і перерізали горло розбитою пляшкою. Внаслідок чого Маші дивом вдалося вижити. Але, як з’ясувалося, замість того, щоб домагатися справедливості в суді, мама понівеченої Маші взяла гроші від родичів одного з підозрюваних. Жінка навіть розписку написала, що претензій до підлітків не має. І тепер батьки неповнолітніх запевняють, що дівчина сама чіплялася до хлопчиків. І саме вона у всьому винна. Чи не була ця розправа помстою за любовний трикутник?», - йдеться в анотації до відео передачі.

Під час передачі Маша на всю країну розповіла, що мала стосунки з Максимом, що він їй подобався. Запевняла, що образи на нього не тримає і хоче, щоб його випустили з СІЗО – мріє подивитись йому у вічі. Стверджувала, що він ні в чому не винен. У студії тоді дівчина зізналась, що мала сексуальні стосунки із Максимом. Третім у цьому любовному трикутнику став Денис – друг Максима.

Перекрив доступ повітря

Обох студентів Почаївського ВПУ звинуватили за за ч. 2 ст. 15, п. 12 ч. 2 ст. 115 КК України – закінчений замах на вбивство, тобто вчинення усіх дій, необхідних для доведення умисного протиправного заподіяння смерті потерпілій за попередньою змовою групою осіб.

- Спочатку Особа_1, зайшовши за спину потерпілої, обхопив правою рукою її шию таким чином, що своїм передпліччям перекрив потерпілій доступ повітря, - йдеться у матеріалах справи. - Утримуючи ОСОБА_3 (потерпілу – прим. авт.) в такому положенні деякий час та не даючи їй можливість вдихнути повітря, він дочекався, що остання втратила свідомість та впала на підлогу з цементованим покриттям. Після цього ОСОБА_1 відпустив ОСОБА_3 та наказав ОСОБА_2 також душити її, щоб вбити.

«ОСОБА_2 , діючи за вказівкою ОСОБА_1 , розуміючи про наслідки своїх дій та бажаючи їх настання, добровільно, без будь якого примусу, опустився на коліна біля потерпілої, обхопив її шию двома руками, стиснувши органи дихання, перекрив доступ повітря і тримав її в такому положенні до того часу, поки в них не склалось враження про те, що ОСОБА_3 вбита у спосіб – удушення», - йшлось у суді.

Денис, аби переконатись, що Марія вже нежива, перевірив її пульс і, не почувши його на руці, перевірив на шиї, де пульс відчувався, та повідомив про це свого друга. Тоді хлопці вирішили довести умисел до кінця, перерізавши горло потерпілій.

- З цією метою, реалізуючи свій злочинний умисел, ОСОБА_1 , використовуючи уламок скла пляшки зеленого кольору, знайдений ним на місці вчинення злочину, тримаючи його в правій руці, почергово наніс три порізи по передній поверхні шиї потерпілої таким чином, що кожний наступний поріз був більшим та глибшим від попереднього, усвідомлюючи, що внаслідок таких їх дій заподіює смерть потерпілої, - йдеться у матеріалах справи. - Після цього, побачивши, що в дівчини почалась кровотеча з вказаних порізів і вважаючи, що вони виконали усі дії для доведення злочину до кінця, тобто, вбили дівчину, хлопці втекли з місця події.

Чи зізнались хлопці?

Оскільки життя потерпілої було врятоване, злочин не було доведено до кінця з причин, які не залежали від волі обвинувачених, а саме - завдяки своєчасно наданій медичній допомозі, яку викликала чергова по гуртожитку.

Максим в судовому засіданні вину у вчиненому визнав частково, не заперечуючи події злочину, але не погоджуючись з кваліфікацією. Причиною, щ душив і різав дівчину, назвав те, що потерпіла його спровокувала. Наміру її вбивати, стверджував, в нього не було, просто хотів її налякати. У потерпілої пробачення просив, і вона його вибачила.

Його друг Денис у суді свою вину у вчиненому визнав частково, не заперечував події злочину. Коли колега наказав йому душити Марію, згадував, як поклав руки на її шию, ніби душить. Хоча насправді цього не робив. В цей час колега знайшов скло, сказав йому забрати руки, та тричі порізав шию потерпілої. Після першого порізу крові багато не було, після третього порізу кров стікала на землю, стверджував юнак у суді. І, мовляв, тоді він зупинив товариша, схопивши його за руки, оскільки усвідомив, що відбувається. Він намагався зупинити кров на шиї у потерпілої, затиснувши рану одягом та руками.

- Суд критично відноситься до показів ОСОБА_1 та ОСОБА_2 в частині відсутності умислу як на вчинення злочину, так і вчинення його групою осіб, і вважає їх такими, що дані з метою ухилення від кримінальної відповідальності, - йшлось у суді. - Не дивлячись на те, що обвинувачені свою вину у скоєнні інкримінованого їм злочину визнали частково, суд, об`єктивно дослідивши та оцінивши всі зібрані та перевірені у судовому засіданні докази, прийшов до переконання про доведеність обвинувачення обох у скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 15, п. 12 ч. 2 ст. 115 КК України.

Марія захищала коханого

Марію теж допитали у суді в якості потерпілої. Вона розповіла власну версію того, що відбувалось того недільного вечора. Як повернулась в гуртожиток ДНЗ Почаївське ВПУ, де проживала і навчалась. До неї зателефонував Максим, із яким вона домовилась про зустріч. Зустрівшись із обвинуваченими біля магазину, неподалік гуртожитку, потерпіла дала гроші його другу Денису для купівлі спиртного, яке потім разом розпивали. Потім докупили ще вина та пішли разом з хлопцями в закинутий столярний цех, який знаходився неподалік училища на його території. Денис намагався її поцілувати, на що вона його вдарила по обличчю. Тоді він сильно стиснув її шию руками, душив, і вона втратила свідомість…

Вона точно не пам`ятає, але вважає, що Максим був неподалік він них та нічого не робив, переконувала дівчина у суді. Пригадувала, як опритомніла та пішла до гуртожитку, а кров текла з порізаної шиї. Хто наносив її пошкодження, - стверджувала, - не бачила. У гуртожитку її зустріла чергова, яка викликала швидку. Їй частково відшкодовано матеріальну та моральну шкоду законними представниками обвинувачених. Потерпіла та її представник просили у суді призначити покарання обвинуваченим - позбавлення волі.

- Покази потерпілої щодо вчинення неправомірних дій з нею лише ОСОБА_2 , а не ОСОБА_1 , пояснюються встановленими судом особливими особистими відносинами, а саме: наявністю почутів любові, поваги тощо, - йдеться у матеріалах справи.

Що відомо про хлопців?

Як з’ясувалось, Денис навчався у училищі від 1 вересня 2017 року за спеціальністю кухар-кондитер. Мама більше 10 років не займається вихованням сина, матеріально не допомагає, батько перебуває за кордоном, з сином не спілкується, участі у вихованні не приймає. Вихованням дитини займалась бабуся.

У Максима інша ситуація – в сім`ї хороші стосунки, бійок, сварок немає. Син постійно перебуває під контролем батьків. Навчався в тому ж училищі, що й Марія з Денисом, але за спеціальністю тракторист-машиніст.

Прокурором інкримінується обвинуваченим вчинення вказаного злочинного діяння, замаху на умисне вбивство за попередньою змовою групою осіб, в стані алкогольного сп`яніння.

Обоє – за грати на 10 років

- Визнати винуватим у пред`явленому йому обвинуваченні у вчиненні злочину, передбаченого частиною 2 статті 15, пунктом 12 частини 2 статті 115 КК України і призначити йому покарання у виді 10 років позбавлення волі, - таким був вирок суду для Макима. - Строк відбування покарання обчислювати з моменту фактичного затримання, а саме з 03 год. 30 хв. 24 вересня 2018 року.

Хлопцеві зарахують у строк відбування покарання час перебування під вартою з часу його затримання, - день за день.

З нього також стягнуть на користь держави 580 гривень витрат на лікування потерпілої.

- Визнати винуватим у пред`явленому йому обвинуваченні у вчиненні злочину, передбаченого частиною 2 статті 15, пунктом 12 частини 2 статті 115 КК України і призначити йому покарання 10 років позбавлення волі, - таким був вирок для Дениса. - Строк відбування покарання обчислювати з моменту фактичного затримання, а саме з 03 год. 30 хв. 24 вересня 2018 року.

Хлопцеві зарахують у строк відбування покарання час перебування під вартою - з часу його затримання, день за день.

Він таку ж суму, як і товариш Максим, заплатить за лікування покаліченої дівчини.

Вирок може бути оскаржений в апеляційному порядку до Тернопільського апеляційного суду через Кременецький районний суд Тернопільської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Ганна Паращук

    То що давня стаття то так, но їм повінечне не помішало б
  • Olya Papuha

    Шо ж то за звірів виховали! Господи вбережи
  • Лілія Ряснова

    Про неї була передача на стб " один за всіх" але то вже давня історія
  • Руслан Іванка Яржемські

    Цій статті вже років три
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:20 Усе для ванної кімнати: огляд магазинів сантехніки Тернополя (партнерський проєкт) 15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up