«Продають» дрова, генератори і не тільки. ТОП-шахрайств на Тернопільщині в час війни: будьте уважні!

«Продають» дрова, генератори і не тільки. ТОП-шахрайств на Тернопільщині в час війни: будьте уважні!
  • Аферисти почали заробляти на продажу амуніції, через різні псевдоволонтерські фонди. Тому перед тим, як переказати гроші, перевірте, чи оголошення не було змінене. Бо шахраї могли скопіювати його і підставити інші реквізити.
  • Також недавно російські аферисти пропонували оформити виплати переселенцям і всім українцям від Офісу президента України або ООН чи ЄС. Шахраї розмістили у ютубі відео з прямою мовою Зеленського, фрагментом із випуску ТСН і фейковим посиланням на ресурс, схожий офіційний. Жертвами ставали люди, які не перевірили інформацію з ролика на офіційних сайтах. Їх не насторожило те, що фейкова адреса не містила жодної літери з офіційної, а «банк» відповідав на запитання російською.

Війна в Україні, а шахрайство, якби це гірко не звучало, розквітло. Шахраї йдуть в ногу з часом і швидко оновлюють схеми. Вони «продають» людям, які сидять без світла і тепла, генератори і дрова. Чистять картки тих, хто збирав на ЗСУ чи оформляв виплати переселенця. Та не гребують грошима, які рідні віддають в надії повернути зниклого безвісти чоловіка чи сина.

90% шахрайств корінням з окупованої території

Хоча, чого гріха таїти, є й зараз такі люди, які повелись на стару, як світ, схему «ваш син у поліції». Або віддає понад мільйон (!) гривень так званому екстрасенсу.

За 11 місяців на Тернопільщині зареєстровано 560 випадків шахрайств. З них розкрито 114. Ріст у порівнянні з минулим роком на 20%.

Відео дня

—   Шахраї розквітли. Зараз такі різновиди шахрайств, яких ще не було ніколи раніше, — каже начальник відділу комунікації Головного управління Нацполіції в області Сергій Крета. — Щодня ми реєструємо 3-5 видів шахрайств – по кілька випадків кожне. Полюють на людські гроші як аматори, так і організовуючи цілі кол-центри. А ці злочини дуже важко розкривати, бо 90% дзвінків чи повідомлень надходить з окупованих територій.

Якщо торік протягом дня кіберполіцейські Тернопільщини реєстрували у середньому п’ять заяв, то тепер — по 12—14, і майже всі стосуються шахрайства, каже старший інспектор з особливих доручень відділу протидії кіберзлочинам у Тернопільській області Роман Свірський.

—   Треба розуміти, що шахрайство в інтернеті не має кордонів. Ми можемо стати жертвою російського хакера, який використовує казахстанську платіжну систему, а наші гривні відразу конвертуються в криптовалюту, — каже Роман Свірський. —  У такому разі особу шахрая або не встановлять, або встановлять, але не зможуть повернути ошуканим людям втрачене, бо не існує такого механізму.

Видів шахрайства багато, і заяву до поліції треба писати в будь-якому разі, наголошує кіберполіцейський.

— Аферисти почали заробляти на продажу амуніції, через різні псевдоволонтерські фонди. Тому перед тим, як переказати гроші, перевірте, чи оголошення не було змінене. Бо шахраї могли скопіювати його і підставити інші реквізити, — повідомив Роман Свірський. — Недавно російські аферисти пропонували оформити виплати переселенцям і всім українцям від Офісу президента України або ООН чи ЄС. Шахраї розмістили у ютубі відео з прямою мовою Зеленського, фрагментом із випуску ТСН і фейковим посиланням на ресурс, схожий офіційний.

Жертвами ставали люди, які не перевірили інформацію з ролика на офіційних сайтах. Їх не насторожило те, що фейкова адреса не містила жодної літери з офіційної, а «банк» відповідав на запитання російською.

Ми склали список ТОП-шахрайств, коли ошукали мешканців Тернопільщини в час війни. А також зібрали поради, як не стати жертвою шахраїв. Повідомте про це літніх родичів. Ця категорія, як свідчить практика, найбільш уразлива.

«Продають» генератори

Через постійні відключення електроенергії злетів попит на генератори, чим і користуються шахраї. Вони розміщують фейкові оголошення про продаж дорогої установки, виманюють у людей гроші та зникають.

52-річна жінка в одній із соцмереж знайшла оголошення про продаж бензинової установки. Перерахувала продавцеві 17 000 гривень за товар. Проте генератора не отримала і кошти їй не повернули. Зрозумівши, що її ошукали, потерпіла звернулася до поліції.

Зазвичай зловмисники заманюють покупців товарами зі значними знижками, але при цьому обов’язковою умовою являється передоплата. Як тільки кошти надходять на рахунки аферистів, вони зникають із привласненими грішми

137 500 гривень перерахувала жителька обласного центру на рахунок афериста.

Від такого злочину потерпіла й жителька Тернополя. Жінка переказала гроші за покупку генератора, однак бажаного так й не отримала. За допомогою вона звернулася до правоохоронців.

26-річний чоловік попався на гачок продавця-шахрая та перерахував йому 50 000 гривень.

Житель Тернополя хотів придбати три генератори, а залишився без грошей.

Тернополянин в одній із соцмереж знайшов оголошення про продаж генераторів. Зв’язався з продавцем, який попросив перерахувати кошти за товар наперед. Чоловік погодився і перекинув на банківський рахунок незнайомця обумовлену суму. Після цього зв’язок із продавцем обірвався. Зрозумівши, що його ошукали, чоловік звернувся до поліції.

Як не стати жертвами інтернет-шахраїв:

- перевіряйте інформацію про продавця, почитайте відгуки про нього в інтернеті;

- при надходженні товару перевірте його на пошті;

- використовуйте функцію післяоплати;

- не повідомляйте реквізити вашої картки, які маєте право знати лише Ви: термін дії карти, коди, одноразові паролі, які приходять на телефон.

У разі, якщо Ви стали жертвою шахраїв, звертайтеся до поліції за номером «102»

Крали кошти для військових

Жителька Тернопільщини потрапила в пастку аферистки при пошитті форми для військових. Потерпіла хотіла замовити декілька комплектів військової форми. В інтернеті знайшла оголошення про пошиття такого одягу. Зателефонувала, домовилися про ціну та перевела на рахунок кравчині завдаток у майже 6000 гривень.

Однак, вже через два дні номер замовниці перестав відповідати, зникло і оголошення про надання послуг. Довелося телефонувати в поліцію.

35 тисяч гривень, які жінка збирала на ЗСУ, шахрай зняв з картки, назвавшись представником благодійного фонду. Тернополянка розповіла, що в одній із соцмереж розмістила оголошення про збір коштів на потреби захисників. У месенджер їй написала жінка нібито з Польщі, запевнила, що хоче допомогти, але кошти перерахує лише через офіційний благодійний фонд.

Тоді до жінки зателефонував незнайомець, який назвався представником благодійного фонду. Він сказав, що на рахунок тернополянки хочуть переказати кошти з-за кордону, але для зарахування грошей треба провести деякі операції. За порадою «благодійника» жінка зайшла в свій банківський додаток і ввела там дані, які продиктував шахрай. Одразу після цього з її рахунку зникло 35 000 гривень.

«Продав» у соцмережах військову амуніцію — шахрай впродовж квітня-серпня торгував в Інтернеті касками, тактичними окулярами, рукавицями та іншою амуніцією для військових, яких у нього ніколи не було в наявності.

Прокурори Тернопільської окружної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно жителя Львівщини, який заволодів грошовими переказами 9 громадян за військову амуніцію, якої у нього насправді не було, повідомили у Тернопільській обласній прокуратурі.

Знайшовши у соцмережах дописувачів, які терміново шукали речі для військових, чоловік писав їм у месенджер, пропонуючи товар та рахунок для оплати. Отримавши кошти за уявну амуніцію, шахрай більше не виходив на зв’язок. У такий спосіб чоловік виманив понад 20 тис грн у довірливих громадян, проте зловмисника викрили правоохоронці.

Правоохоронці застерігають: 

—   Під час торгів в мережі Інтернет не поспішайте переводити чималі суми на рахунки невідомим.

—   Намагайтесь вивідати якнайбільше інформації про продавця: читайте відгуки, перевіряйте банківські картки та телефони на сайті кіберполіції у розділі "Stop fraud", адже шахраї вже можуть знаходитися у відповідній базі: ttps://cyberpolice.gov.ua/stopfraud/.

—   Домовляйтеся про післяоплату з невеликим завдатком.

—   Не довіряйте телефонним незнайомцям, коли йдеться про будь-які операції з банківськими картками.

—   Аби переказати гроші на картку, достатньо 16-значного номера. Ви також можете вказати прізвище та ім’я власника «електронного гаманця» (але це не обов’язково). Жодних інших даних повідомляти не можна.

—   Не варто заходити у банківський додаток і виконувати будь-які вказівки шахраїв.

Хотіла оформити допомогу для ВПО

7000 гривень зникло з рахунку 55-річної мешканки Тернополя. Жінка намагалася оформити грошову допомогу для внутрішньо переміщених осіб, а потрапила в шахрайську пастку і втратила сім тисяч гривень.

—   Як правило аферисти діють за вже перевіреною схемою: вони розсилають SMS-повідомлення з інформацією про виплату матеріальної допомоги вимушеним переселенцям, — розповіли у поліції. — В повідомленні шахраї вказують посилання на ресурс, де нібито можна подати заявку на отримання допомоги. За посиланням громадянам пропонується ввести персональні дані та номер банківської картки для зарахування грошей.

В таких випадках аферисти використовують фішинг. Громадяни, вказуючи конфіденційні дані на підозрілих ресурсах, автоматично передають їх шахраям. Після чого зловмисники без труднощів привласнюються гроші.

Правоохоронці закликають:

—   Бути пильними та радять отримувати інформацію, особливо з приводу фінансових виплат, лише з офіційних джерел.

—   Необхідно уважно перевіряти URL-адресу сайту — один непомітний символ може означати, що людина потрапила на фішинговий ресурс.

—   Не варто переходити за сумнівними посиланнями та не потрібно вводити реквізити платіжних карток на незнайомих та підозрілих вебсайтах.

—   Не вказувати власні персональні дані на неперевірених сайтах.

—   Нікому не повідомляти термін дії банківської карти та CVV-код.

—   Перевіряти гіперпосилання та наповнення сайту на відповідність офіційним даним компаній.

За інформацію про зниклого на війні чоловіка віддала 10 тисяч 

Через шахраїв постраждала жителька Бережанщини. Жінка уже тривалий час розшукує свого чоловіка, який пішов воювати у складі Збройних Сил України та перестав виходити на зв'язок.

Востаннє вона з ним спілкувалася ще у червні. Про зникнення чоловіка 35-річна жінка повідомила у поліцію. Слідчі внесли даний факт в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до статті 115 ч. 1 з поміткою «безвісти зниклий» ККУ.

Наприкінці вересня до неї зателефонували невідомі і сказали, що знають, де знаходиться її чоловік. Проте за інформацію додзвонювачі захотіли гроші. Вона погодилася і переказала на вказаний рахунок близько 10 тисяч гривень. Проте жодної інформації так і не отримала.

Правоохоронці стверджують, що за час війни почастішали шахрайства, пов'язані із пошуком зниклих безвісти військових. Люди, шукаючи родичів, розповсюджують інформацію по соцмережах і саме цим користуються зловмисники.

Хто займається пошуком зниклих

І військові, і працівники поліції нагадують, що пошуком військовополонених чи зниклих безвісти займаються державні органи. Грошей ніхто ні за що не бере та не вимагає! Якщо ваш родич зник на війні, потрібно написати заяву до поліції та контактувати лише з правоохоронцями, щоб не бути ошуканим шахраями.

На Тернопільщині працює координаційний центр з питань осіб, зниклих безвісти. Тут рідні осіб, з якими втрачено зв'язок, можуть отримати консультацію юриста, а спеціалісти допомагають родинам правильно оформити повідомлення про зниклу внаслідок бойових дій людину. Звернутися у координаційний центр можна за номерами телефону: 096 490 49 74, 067 939 93 40(юрист) або на e-mail: [email protected].

Повідомити про зниклу людину можна з понеділка по п’ятницю з 9:00-18:00 і

за номером 0 800 339 247. Це «гаряча лінія» кол-центру з розшуку осіб, зниклих безвісти.

Працює спеціальна «гаряча лінія» з пошуку зниклих чи загиблих внаслідок військових дій рф в Україні і в Нацполіції.

За номером 0 800 21 21 51 ви можете отримати інформацію щодо процедури розшуку рідних чи знайомих. Дзвінки безплатні, їх приймають оператори цілодобово.

Повідомити про зниклу людину можна, зателефонувавши на лінію 102.

 Понад мільйон гривень — за «поради» екстрасенса

Бажаючи покращання родинного добробуту та особистого щастя, жінка винесла з помешкання усе, що впродовж багатьох років економили та відкладали її родичі. Дізнавшись, що донька витратила родинні заощадження на телефонні розмови з невідомою особою, яка назвалася екстрасенсом на ім’я Олена, батьки прийшли до поліції.

Жителька Почаєва в одній із соціальних мереж побачила оголошення про те, що люди з надзвичайними здібностями допоможуть впоратися з усіма життєвими проблемами. Зателефонувавши за вказаним номером, жінка отримала контакти начебто екстрасенса. З ним розмови, як її уже попередили, були платні.

—   Упродовж двох місяців жителька Кременеччини чи не щодня телефонувала своїй «рятівниці», яка представилася Оленою, а після розмови бігла до банку, аби розрахуватися за послуги, — розповіли у поліції. — Роздруківки з оплати рахунків свідчать, що 20-хвилинні балачки вартували по тридцять – шістдесят тисяч гривень. Тепер жінка не розуміє, як могла витрачати такі гроші.

Зі слів родичів, на послуги екстрасенса, про які вони не знали, донька витратила понад 20 тисяч доларів та 12 тисяч євро.

Поліцейські намагаються встановити осіб, причетних до шахрайських дій, а краян застерігають від подібного вирішення життєвих негараздів.

 Витратив на віртуальну «кохану» понад 165 тисяч гривень

Спочатку «подруга» пропонувала свої інтимні фото за символічну плату, а згодом почала видумувати різні історії. Впродовж кількох місяців віртуальна знайома виманювала та випрошувала у жителя Підволочиського району гроші. 

Чоловік розповів, що познайомився із жінкою в Telegram-каналі. Вона представилася Ольгою і сказала, що приїхала з Дніпра та навчається в одному із Тернопільських вишів. На життя не вистачає, а тому вона підпрацьовує офіціанткою.

Віртуальні переписки тривали довго. Потерпілий переказував гроші їй то на лікування, то на оренду житла і навіть на допомогу мамі з погашенням кредиту. В реальному житті вони не зустрічалися жодного разу. Дівчина періодично не відповідала на повідомлення, але щоразу у неї були якісь пояснення. Коли ж зв'язок взагалі зник, чоловік вирішив, що його обдурили і написав заяву у поліцію про шахрайство. Він повідомив, що перерахував невідомій впродовж жовтня-листопада понад 165 тисяч гривень. 

Втратив 160 000 гривень, коли обмінював біткоїни

Власники криптовалюти часто стикаються з проблемою, коли їм нема де обміняти гроші на крипту чи навпаки. У мережі зареєстровано достатньо онлайн-обмінників, але переконатися в їхній надійності не завжди виходить. Фейкові обмінники – це один із найпоширеніших способів шахрайства у цій сфері.

У пастку шахраїв потрапив мешканець району. Замість отримати заробіток, чоловік переказав власні кошти аферистам і втратив 4 000 американських доларів.

32-річний чоловік в мережі Інтернет знайшов публікацію, в якій зазначалася інформація про обмін криптовалюти. Перейшовши за посиланням, він хотів обміняти біткоїни на віртуальні гроші, однак заробити цього не вдалося. Після введення номеру криптовалютного гаманця і деяких уточнюючих даних біткоїни зникли, а гроші не зарахувало.

Чоловік звернувся за допомогою в поліцію.

Як захиститися від шахраїв

—   Щоб захистити особисті дані та кошти, варто скористатися перевіреним обмінними пунктами та сайтами.

—   Не довіряйте вигідним пропозиціям обміну.

—   Щоб перевірити репутацію будь-якого майданчика, доцільно скористатися метапошуком. Сервіси дозволяють відслідковувати найкращі та вигідні пропозиції у криптовалютних обмінниках.

Ні поїздки за кордон, ні коштів…

Жінка знайшла оголошення про майбутню поїздку на одній з онлайн-платформ перевезень. Після ознайомлення з умова перевезень, вона зв’язалася з водієм.

Чоловік попросив потерпілу переписуватися в месенджері. Вже в переписці повідомив, що для того, аби замовити місце, необхідно оплатити за квиток онлайн і скинув посилання на оплату.

Жителька Теребовлянщини без жодних сумнівів перевела на незнайомі рахунки понад шість тисяч гривень за квиток. Але квиток до Чехії вона так і не отримала. Шахрай зник, як і оголошення. У результаті – ні поїздки, ні грошей.

– Шахраї видають себе за водіїв і намагаються переманити пасажирів в інші додатки – Whatsapp, Telegram або Viber, — повідомили у відділі комунікації. — Вони попросять оплатити поїздку заздалегідь на окремому сайті. Якщо ви введете дані своєї картки на такому сайті, вони опиняться у шахраїв.

Продають дрова, яких немає

Перед початком опалювального сезону шахраї вигадали нову схему обману тернополян. Начальник Головного управління Нацполіції в області Олександр Богомол розповів, як працюють шахраї.

Схема шахраїв пов’язана з продажем дров та іншого альтернативного палива. Шахраї пропонують придбати паливо за вигідними цінами та просять перевести завдаток або всю суму на їх рахунок. Покупці переводять кошти і «лишаються з носом».

—   На жаль, не всіх шахраїв вдасться розшукати та притягнути до відповідальності, оскільки багато з них працюють на непідконтрольній Україні території, – каже Олександр Богомол. – Тож будьте пильні, не переводьте кошти за товар перед його отриманням, лише по факту отримання.

Також варто з насторогою ставитися до оголошень з надто заниженими цінами. Не переводьте кошти по передоплаті. Ці ж поради стосуються і покупки інших товарів в інтернеті через оголошення.

Правоохоронці розшукують шахрая, який виманив у двох людей 19 000 гривень за дрова

Один із потерпілих, 29-річний житель Лановецької громади, розповів поліцейським, що знайшов оголошення про продаж дров в одній із соціальних мереж. Зв’язався з продавцем, який погодився доставити товар лише після оплати. Чоловік перерахувала на банківську картку незнайомця 12 000 гривень. Після отримання коштів зловмисник вимкнув свій телефон, а покупець дрова не отримав і кошти йому не повернули.

За такою ж шахрайською схемою ошукали 52-річного жителя Вишнівецької громади. Віртуальні дрова йому обійшлися у 7 000 гривень.

Поліцейські радять:

—   Не перераховуйте гроші наперед за товар, навіть у мінімальних розмірах.

—   У випадку з купівлею дров пропонуйте розрахунок на місці після доставки.

—   Ретельно вивчайте усю інформацію про продавця.

—   Зазначені в оголошеннях номери телефонів перевіряйте через пошукові системи інтернету. Не виключено, що хтось уже став жертвою шахрая і попереджає про це інших.

—   У разі якщо ви все ж таки потерпіли від шахраїв, не зволікайте, телефонуйте на спецлінію «102».

 Хотіли автівку із закордону, а втратили десятки тисяч

До районного управління поліції звернулася 40-річна тернополянка та сказала, що її ошукали в мережі.

Жінка в Інтернеті натрапила на оголошення про продаж автомобіля з Європи. Узгодивши з продавцем деталі покупки, потерпіла переказала на його рахунок 80 000 гривень за іномарку, яку мали б ввезти на територію України з-за кордону. Проте машину заявниця так і не отримала.

Мешканець Кременеччини хотів купити авто з за-кордону, однак втратив свої ж гроші. Потерпілий знайшов сайт з оголошеннями про продаж машин з Європи. Продавець зазначав, що приганяє потрібну модель за певну оплату. Тернополянин вирішив замовити авто та здійснив через термінал передоплату за послуги – 900 доларів. Іномарка так і не перетнула український кордон, продавець зник, а з ним і весь завдаток.

Знайшов оголошення про придбання авто закордоном ще один потерпілий, мешканець Теребовлянщини. Він домовився з продавцем, про оплату та перевів на картку завдаток – 20 тисяч гривень. Однак шахрай знову зателефонував та повідомив, що необхідно доплатити ще 40 000 гривень. Чоловік знову сумлінно перевів гроші.

На тому торги не завершилися, бо зловмисник таки спробував заробити ще. Аферист за два дні зателефонував втретє, повідомивши, що виникли труднощі при перетині кордону і необхідно оплатити всю суму за автівку та за доставку. Потерпілий втратив понад 190 000 гривень і залишився без іномарки. Номер продавця зник з мережі.

За фактом шахрайств відкриті кримінальні провадження. Поліцейські встановлюють детальні обставини злочинів.

Як захиститися:

— В жодному разі не переводьте готівку невідомим.

—   Здійснивши передоплату, покупці ризикують втратити гроші, і залишитися без покупки. А якщо вона надто дороговартісна взагалі не варто ризикувати, краще побачити що купуєш, а тоді оплачувати.

—   Аби стовідсотково уберегтися від шахраїв, потрібно діяти так: отримав товар, перевірив якість і тільки після цього його оплатив.

—   Якщо продавець наполягає лише на передоплаті – із ним бажано справи не мати.

—   На сайті кіберполіції https://cyberpolice.gov.ua/stopfraud/ можна перевірити номер телефону, банківську картку і посилання на сумнівний сайт – можливо, шахраї вже є в базі поліції.

Довідка

Якщо ви стали жертвою шахраїв — иелефонуйте 102. Або напишіть заяву до Кіберполіції, або повідомте про ваш випадок за телефоном: 0 800 505 170.

 Юридична довідка

Кримінальний кодекс України

Стаття 190. Шахрайство

1. Заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство) - карається штрафом від двох тисяч до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від двохсот до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

2. Шахрайство, вчинене повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому, - карається штрафом від трьох тисяч до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк від одного до двох років, або обмеженням волі на строк до п'яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років.

3. Шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, - карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

4. Шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою, - карається позбавленням волі на строк від п'яти до дванадцяти років з конфіскацією майна.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up