Сімейний конфлікт закінчився проламаною головою. Як покарали кривдника?

Сімейний конфлікт закінчився проламаною головою.  Як покарали кривдника?
  • Може, мамі з чотирма дітьми самій легше буде. Принаймні, її ніхто не битиме.
  • 37-річного Володимира звинуватили у побитті, точніше в тому, що молотком проламав голову чоловікові. Останній разом із тещею обвинуваченого приїхав рятувати її доньку, дружину пана Володимира. Вона з чотирма дітьми не могла втекти від п'яного чоловіка...
  • Ця історія – одна з багатьох, про які мовчать чи тихо обговорюють між собою сусіди. Але насправді за кожною такою історією криються зламані долі і трагедії.

Адвокат Володимира твердить: подаватиме апеляцію. А що розповіли у селі про родину та самого чоловіка, у біографії якого 5 (!) судимостей – від хуліганства і до крадіжок. Сусіди кажуть, дружина, потерпала від побоїв сімейного тирана, але щораз твердила: любить його сильно…

Жив, пив, гуляв...

Жив, пив, гуляв і ніде не працював. Єдине, що надбав, – це чотирьох дітей. Приблизно так коротко за свого односельця Володимира кажуть місцеві.  

– Його (Володимира Б. – прим. авт.) виховувала сама мама, зараз за кордоном, то він спочатку був на вихованні баби з дідом, – розповів староста села. – З часом бабця померла. Дідусь жив окремо. Володя одружився, настарався чотирьох дітей, ніде не працював, зв’язався з неблагополучною компанією, пиячив. Не було поруч батьків, щоб його напоумити, і він так пішов собі за течією…

Відео дня

У біографії чоловіка п’ять судимостей. Перший термін ув’язнення, 3,5 роки отримав ще у 2008 року за хуліганку. У 2012 вже мав перший строк за крадіжку – 3 роки тюрми. Потім ще два строки за крадіжку та по одній за грабіж і шахрайство. За останні подвиги його покарали позбавленням волі строком на 4 роки – це було у червні 2021. У суді довели, що він у незнайомого чоловіка, під приводом подзвонити, викрав телефон. Ще в одного зірвав з шиї золотий ланцюжок з іконкою. Щоправда, Володимир у суді провину не визнав. Адвокат каже, що деякі судимості «погашені», за деякими ще тривають розгляди. Проте вирок першої інстанції залишено без змін ухвалою Тернопільського апеляційного суду від 11 серпня 2021 року.  

Отримав шосту судимість

А вже у вересні Володимир отримав шосту судимість і новий строк – Шумський райсуд засудив чоловіка за умисне тяжке тілесне ушкодження.

– Жінка неодноразово скаржилась на Володимира, що коли той випиває, піднімає на неї руку, – розповів староста. – Ця родина не є благополучною. Ні хазяйства немає, ні город не обробляють, хоча сам город є, але там все занедбане. За що живуть? Хоча і мати Володимира, і Н. (ім'я не розголошуємо з етичних міркувань - прим. авт) працюють за кордоном. Певно, допомагають дітям й онукам.

Останнім часом Володимир притих. Не чутно було ні сварок, ні бійок, ні скандалів. Деякий час чоловік перебував під домашнім арештом. Певний час стримується. Потім знову колеги, випивка – і його «несе», кажуть місцеві.

Цього року і поліція в помешканні родини Б. була рідко. Певно, припускали люди, приїжджали, коли повістки до суду привозили. А раніше правоохоронці тут були частими гостями.

– Він часом йде, і добрий день скаже, а часом минає, ніби й незнайомі, – розповіла сусідка родини Б. пенсіонерка Марія (жінка просила змінити ім’я в публікації — прим. авт.). – До людей Володька не чіпався, а Н. добре тлумив. Як зайве трохи на груди прийме, бачимо, йде п’яний додому, то знаємо, зараз буде крик і ґвалт. Останнім часом, коли йшли ті суди, він притих.  

Ремонт закінчуватимуть без господаря

Жінку люди в селі шкодують. І припускають, може, їй зараз буде навіть легше самій тих дітей ростити, коли в хаті буде спокій…

Для дітей умови в будинку належні, каже староста. Малі мають дві дитячі кімнати, там є ремонт, на стінах поклеєні шпалери, все, потрібне діткам, – є. Опалення у хаті пічне, є склопакети на вікнах. Останнім часом Володимир завіз матеріали, мав обшивати все гіпсокартоном. Проте, якщо апеляція не скасує вирок першої інстанції, ремонти закінчуватимуть без господаря.

Події, за які засудили Володимира, стались близько 22 години 2 листопада 2020 р. Господар, перебуваючи напідпитку, вдарив кілька разів по голові металевою частиною молотка чоловіка, який приїхав до них додому разом із тещею Володимира. А та кинулась до доньки рятувати її і дітей, бо Н. подзвонила, що Володимир п’яний і буянить.  

Опис травм, які отримав чоловік після ударів, займають чи не пів сторінки в матеріалах справи і, за висновком експертів, належать до тяжкого тілесного ушкодження за ознакою небезпеки для життя в момент спричинення.

Твердив: захищав дітей

Володимир визнав у суді провину. Але розповів свою правду. Що пізно ввечері 2 листопада на його подвір`я заїхав невідомий йому автомобіль. З автомобіля вийшла його теща та незнайома особа. Підійшовши до будинку, незнайомець сказав, що приїхав забрати його дітей.

– Не дозволивши зайти до його будинку, Володимир неодноразово просив потерпілого та тещу залишити територію його домоволодіння, – йдеться у матеріалах справи. – Під час вказаного конфлікту він взяв молоток та наніс декілька ударів молотком по голові потерпілому. Про вчинене шкодує. Просить суворо не карати.

Потерпілий у суді розповідав, як поїхав разом зі знайомою, щоб забрати її доньку з чотирма маленькими дітками. Донька, мовляв, дзвонила матері і жалілась, що чоловік знову напився і скандалить вдома. Коли вони під’їхали до будинку, де проживала молода мама, без перешкод дійшли до дверей, бо паркана на подвір’ї немає. Володимир, побачивши непроханих гостей, погрожував пошкодити машину та викрикав, щоб він поїхав. Після чого, взявши молоток та сокиру, вдарив молотком по голові і руці. Потекла кров. Згодом приїхала поліція та швидка допомога, його забрали в лікарню.

Дісталось і тещі. Жінка згадувала, як того дня до неї подзвонила донька. Вона плакала і просила забрати її і дітей. Мати кинулась на допомогу. Коли приїхали, жінка підійшла під двері, щоб сказати, що вони вже є. З хати вилетів зять та почав штовхати її у груди. Це й побачив знайомий, що був за кермом. І він вийшов зі свого авто та кинувся на захист жінки. Тоді й отримав удари по голові.

Суд критично оцінив доводи обвинуваченого та захисту в частині, що Володимир, мовляв, завдавав потерпілому удари задля оборони своїх дітей та внаслідок проникнення потерпілого до його домоволодіння.

Як встановлено в судовому засіданні, обвинувачений з потерпілим не примирився, безпосередньо після вчинення кримінального правопорушення медичної або іншої допомоги потерпілому не надав, на досудовому слідстві не сприяв у розкритті кримінального правопорушення. І таку позицію обвинуваченого суд розцінив як спрямовану на уникнення реального відбуття покарання за вчинений злочин і не приймає її, як щире каяття.

За грати – на п'ять з половиною років

– Визнати винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.121 Кримінального кодексу України, та призначити йому покарання у виді позбавлення волі на строк 5 років 6 місяців, – таким був вирок райсуду. – На підставі ч.4 ст.70 КК України, за сукупністю злочинів шляхом поглинення менш суворого покарання, призначеного за вироком Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 08 червня 2021 року, більш суворим, призначеним за даним вироком, визначити остаточне покарання у виді позбавлення волі на строк 5 років 6 місяців.

Вирок може бути оскаржений до Тернопільського апеляційного суду через Шумський районний суд Тернопільської області протягом 30 днів з дня його проголошення.

Адвокат обвинуваченого Валентин Шевчук запевнив «20 хвилин»: апеляцію подаватимуть.  

– Суд не встановив обставини, які справді відбувались, протиправність дій потерпілого, який проник на територію домоволодіння мого підзахисного і намагався забрати його дітей, а мій підзахисний їх, відповідно, захищав, ؎ каже Валентин Шевчук. – Позиція захисту: його дії були вимушеними у цій ситуації, у нього були всі підстави побоюватись за дітей. Є ще чимало питань, все це ми оскаржуватимемо в апеляції.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up