П’ять років тюрми поштарці, яка привласнила понад 165 тисяч гривень і гасила ними свої кредити

П’ять років тюрми поштарці, яка привласнила понад 165 тисяч гривень і гасила ними свої кредити

На пошті керівництво виявило відсутність грошей у сейфі. З'ясували, що їхня працівниця використовувала кошти у власних інтересах. Жінка у скоєному зізналася. Розповіла, що свого часу взяла кредити у різних фінансових установах, і щоб їх закрити використовувала кошти товариства. Повернути борг до встановленого терміну не встигла, оскільки її схему викрили колеги.

Вирок працівниці пошти, яка, зловживаючи службовим становищем, оплачувала кредити чужими грошима, проголосив днями Тернопільський міськрайонний суд. Жінка привласнила понад 165 тисяч гривень, які мали йти на рахунки Укрпошти.

Забрала понад 165 тисяч 

— В обов'язки підозрюваної входила виплата пенсій, субсидій, переказів, приймання комунальних платежів, вручання посилок та листів, — повідомили у поліції, коли стало відомо про оборудку. — Залишки коштів жінка щодня мала обліковувати та передавати до каси відділення.

У березні адміністрація пошти виявила відсутність грошей у сейфі і з'ясувала, що працівниця їх використовувала у власних інтересах. Підозрювана у скоєному зізналася. Вона розповіла, що свого часу взяла мікрокредити у різних фінансових установах, а от грошей, аби їх вчасно сплачувати, не мала, а тому використовувала кошти акціонерного товариства, — такою була версія слідства.

Відео дня

Повернути борг до встановленого терміну не встигла, оскільки її схему викрили колеги. У ході слідства стало відомо, що жінка вже повернула Укрпошті частину коштів. Решту також пообіцяла віддати. Під час  розслідування слідчі встановили, що підозрювана уже не вперше маніпулює із чужими грошима.

Має двоє дітей і судимість

Як стало відомо «20 хвилин», обвинуваченій 42 роки і вона мешканка одного з сіл Тернопільського району, що поблизу обласного центру. З етичних міркувань ми умисне не вказуємо справжнього імені жінки і назву села з етичних міркувань, хоча ці дані є в редакції. Проте нам відомо, що вона заміжня, і мають з чоловіком двох неповнолітніх дітей. Вже має одну судимість — 25 вересня 2023 року Зборівським районним судом її засудили за ч.4 ст.191, ч.1 ст.366, ч.1 ст. 70 КК України до покарання у виді п`яти років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих і адміністративно-господарських функцій на строк 2 два роки. Тепер їй інкримінували частину 4 статті 191 ККУ — привласнення, розтрата або заволодіння чужим майном шляхом зловживання своїм службовим становищем, вчинене у великих розмірах чи в умовах воєнного стану.

Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від п'яти до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Обвинувачена в судовому засіданні свою вину визнала повністю, щиро розкаялась та пояснила, що на посаді начальника відділення зв`язку поштового ПВПЗ №78 Тернопільської дирекції АТ «Укрпошта» вона працювала з 1 лютого 2022 року. Привласнити грошові кошти АТ «Укрпошта» вирішила у зв`язку із складними сімейними обставинами та необхідністю «перекрити» наявні в неї кредитні зобов`язання. Таким чином вона привласнила грошові кошти на суму 165 706,22 грн., які залишились після проведення усіх виплат та перебували у її розпорядженні. Однак надалі під час ревізії було виявлено недостачу грошей, оскільки вона не змогла вчасно їх повернути.

Просила врахувати повне визнання нею своєї вини, щире каяття, часткове відшкодування завданої матеріальної шкоди та те, що у неї на утриманні перебувають двоє малих дітей, — і суворо її не карати.

П'ять років тюрми

Але суд врахував першу судимість теж за розтрату і що жінку обвинувачують вже вдруге у вчиненні корупційного кримінального правопорушення, тому її виправлення неможливе без ізоляції від суспільства.

Визнати винуватою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України, та призначити їй за даним кримінальним правопорушенням покарання у виді п`яти років одного місяця позбавлення волі з позбавленням права займати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, а також посади, пов`язані з доступом до матеріальних цінностей на строк два роки шість місяців, — таким був вирок Тернопільського міськрайсуду.

На підставі ч. 4 ст. 70 КК України, за сукупністю злочинів шляхом поглинення менш суворого покарання, призначеного за вироком Зборівського районного суду Тернопільської області від 25 вересня 2023 року, більш суворим призначеним за даним вироком, визначити остаточне покарання у виді п`яти років одного місяця позбавлення волі з позбавленням права займати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, а також посади, пов`язані з доступом до матеріальних цінностей на строк 2, 5 роки.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо її не подано. У разі її подання вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

 

Довідка

Вирок в Судовому реєстрі https://reyestr.court.gov.ua/Review/114915680

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Yaroslav Marchyshyn

    А Головко????
  • Георгій Месян

    А ви вже всіх хабарників пересадили? Жінка явно не від легкої долі пішла на такий вчинок!!
  • Stepan Stepan

    А за розтрату, привласнення мільярдів, послом?!

keyboard_arrow_up