Раби ХХІ століття: хто у зоні ризику

Раби ХХІ століття: хто у зоні ризику
  • Торгівля людьми: у сексуальне рабство найчастіше потрапляють жінки, в трудове – всі без винятку. Кожен, хто шукає роботу чи кращої долі – у зоні ризику. Проте чоловіки готові терпіти нелюдські умови і знущання, але надто рідко зізнаються, що стали жертвами.
  • Доки торгівля «живим товаром» поруч з торгівлею зброєю та наркотиками входить у трійку найбільших прибутків у всьому світі, доти злочинці будуть наживатись на цьому.

Злочинне вербування жертв у більш як 80 відсотках випадків відбувається саме через особисті контакти. Про це свідчить остання статистика Міжнародної організації з міграції.

Здається, в сучасному суспільстві таке явище, як торгівля людьми, є зовсім неприпустимим. Але, доки торгівля «живим товаром» поруч з торгівлею зброєю та наркотиками входить у трійку найбільших прибутків у всьому світі, доти злочинці будуть цим користуватись і наживатись на цьому. На жаль, і на Тернопільщині чимало тих, хто став «живим товаром».

  • В січні до суду була скерована справа: молоді дівчата по оголошенню в Інтернеті знайшли інформацію про роботу в Польщі, - розповів історію двох жертв з Тернопільщини начальник відділу боротьби із злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми ГУНП в області Олександр Буняк. – Вони мали їхати на роботу прибиральницями. Одна з дівчат поїхала швидше. Перший день її утримували в готелі. Наступного дня її привезли в магазин білизни і наказали вибрати підходящу. Лише тоді вона зрозуміла, куди потрапила.

На заробітки через брак коштів чи проблеми в сім'ях

Історія закінчилась майже щасливо: на 5 день дівчині вдалось втекти. Коли дісталась додому, розповіла подрузі про всі події, і як «прибирати» вони мали в Польщі.

Відео дня
  • Є різні історії, але в більшості випадків дівчата їдуть на заробітки через скрутне матеріальне чи уразливе соціальне становище, - каже Олександр Буняк. – Якщо брати трудову експлуатацію – тут жертвою може стати кожен. Буквально кожен може потрапити в руки шахраїв, працювати, але не отримати за це платні. Сексуальна експлуатація стосується більше жінок. Причому з сільської місцевості, у яких в сім’ях були проблеми. Коли були дітьми, їм не приділяли уваги та не було належного виховання. Довірливі, які не знають про ризики чи опинились в скруті.

Половина людей навіть не припускає, що може стати жертвою. Наймолодшій дитині, яку використовували у жебракуванні, було всього 2, 5 рочки. Найстаршій – 83 роки. 52% з 16 тисяч осіб, які стали жертвами, мають технічну освіту. Це – випускники ПТУ.

  • Не треба легковажити, - застерігає Марина Пасєчник, керівниця  Національної гарячої лінії  з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів. – зараз діти від 16 років можуть самостійно перетинати кордон без дозволу дорослих. В сусідніх областях траплялись випадки, коли таких дітей використовувати у контрабанді. Будьте уважні до своїх дітей – краще попередити злочин, ніж потім лікувати наслідки.

Шукаємо роботу: як не втрапити в халепу

Шукаючи роботу за кордоном, звертайте увагу, передусім, чи має менеджер чи кадрова агенція документи та дозволи на працевлаштування – вони мають з країною, куди ви плануєте виїхати, заключити договір. Виїжджаючи за кордон, домовтесь з рідними про певне кодове слово чи фразу, почувши яке, ваші родичі вже матимуть підстави звертатись до правоохоронних органів, аби визволити вас, радять фахівці.

  • Терміну давності для отримання статусу потерпілого від торгівлі людьми немає, - каже пані Марія. - Навіть якщо людина стала жертвою 10 років тому, вона може звернутись та отримати статус і, відповідно, допомогу.

Ви маєте шанси стати живим товаром, якщо:

  1. Вам говорять, що ми приїдемо до країни призначення і там вже вам відкриють візу (окрім Польщі).

  2. Вам обіцяють, що ви перетнете кордон за своїми документами, а в іншій країні отримаєте документи громадянина саме тієї країни.
  3. Запевняють: у вас немає коштів – ми допоможемо. Виготовимо закордонний паспорт, платитимемо за проїзд, перший час за проживання і харчування. Це залучення людини в боргову кабалу.
  4. За низькооплачувану працю обіцяють надхмарні заробітки – від 2, 5 тис євро.
  5. Понад 16% вербувань відбувається на території країни призначення. Людина виїжджає, обіцяну роботу не отримує, опиняється на вулиці без засобів для існування та погоджується на будь-які умови, аби вижити чи дістатись додому. Таким чином потрапляючи в залежність.

Довідка

Якщо ви вже потрапили в критичну ситуацію, перебуваючи за кордоном, якщо вам не заплатили, позбавляють свободи вільно пересуватись чи відібрали документи, примушують виконувати певну роботу проти вашої волі – звертайтесь на Національну гарячу лінію за телефонами 527 (безкоштовно з мобільного) і 0-800-505-501 (безкоштовно зі стаціонарного).

Щороку близько 16 тис дзвінків надходить на гарячу лінію, що стосується виїзду за кордон. Питання різні: щодо роботи чи навчання, адрес консульств чи процедури безвізового режиму, отримання статусу біженця чи возз’єднання сім’ї. Чверть з питань стосуються протидії торгівлі людьми.

Коментарі експертів

Майя ШИМАШИС, заступниця начальника Служби у справах дітей обладміністрації:

- Більшість проблем у жертв торгівлі «живим товаром» - родом з дитинства. Потенційні жертви – це люди, які не можуть відрізними пропозиції сумнівні від реальних. Це ті, хто не можуть сказати «ні», коли їх експлуатують, ображають. Це справді діти, які виросли в сім’ях, де їх не любили, ними не займались, які виховувались в інтернатних закладах чи зазнали насильства. Та діти, які зазнали травм внаслідок збройних конфліктів. Робота служби у справах дітей спрямована на допомогу таким сім’ям і дітям. У нас на обліку перебувають 833 дітей, які виховуються в сім’ях, що опинились у скрутних життєвих обставинах. На жаль, 134 дитини вже зазнали насильства. В області є 59 дітей, які постраждали внаслідок збройних конфліктів. І вже у 2019 році зафіксовано 12 фактів булінгу.

Ігор ЧОРНИЙ, начальник Управління сім’ї та молоді обладміністрації:

- В 2016 році в нас була прийнята обласна програма протидії торгівлі людьми. Ми були першими, хто таку прийняв. І протягом 2017-2020 рр. з обласного бюджету було виділено 320 тис. грн. на проведення профілактичних заходів та допомогу особам, що потерпіли від торгівлі людьми і отримали статус. Наступного року, і це провели через сесію обласної ради, на допомогу постраждалим виділять додатково ще 100 тис. грн.

Статус постраждалих від торгівлі людьми на Тернопільщині вже мають 33 особи. Вони отримали від держави допомогу у розмірі 3 прожиткових мінімумів. За кошти обласного бюджету для них буде закуплена різноманітна побутова техніка. За сприяння міжнародних громадських організацій такі люди отримають різну допомогу – від продуктових наборів, техніки і до коштів на ремонти приміщень.  

Олександр БУНЯК, начальник відділу боротьби із злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми ГУПН в області:

- Ми займаємось виявленням осіб, які вербують наших громадян з метою сексуальної чи трудової експлуатації. Протягом 11 місяців 2019 р. нами порушено 5 кримінальних проваджень, 4 з них стосуються сексуального рабства. Дві справи вже скеровані до суду і стосуються вони сексуальної експлуатації наших дівчат у Польщі. Ще у трьох триває слідство. Це категорія специфічних злочинів. Наші працівники обізнані, підковані, але часто в розмові з потерпілими важко навіть підібрати правильні слова. Доводиться залучати психологів. Лише тоді люди відкриваються і розповідають - про жахливі речі, які з ними відбувались.   

 

Оксана ШУЛЬ, головна спеціалістка Управління сім’ї та молоді обладміністрації:

- Саме ми першими зустрічаємось з потерпілими, спілкуємось з ними, першими чуємо їхні історії, допомагаємо оформити документи та дізнаємось, яка допомога потрібна людині. Троє осіб цьогоріч отримали статус потерпілих від торгівлі людьми. З них двоє – перебували у сексуальному рабстві. Останні часто не хочуть ані допомоги, ані згадувати про жахіття, які їм довелось пережити. Ми проводимо з ними роботу, аби допомогти відкритись, виговоритись та врешті погодитись чи то на лікування, чи на отримання психологічної допомоги. Більшість осіб направляються до центру реабілітації, за сприяння ГО «Відродження нації», де їм надають комплексну допомогу. Коли повертаються звідти, вони стають більш відкритими. Прагнуть щось змінити. У нас були випадки, що люди не хотіли ані статусу, ані отримувати належну та виділену державою фінансову допомогу. Це було пов’язано з серйозними психологічними травмами.

Марина Пасєчник – керівниця  Національної гарячої лінії  з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів:

- За даними ООН,  Близько 40 млн 300 тис людей є жертвами сучасних форм рабства. За оцінками експертів, близько 2 мільйонів людей щорічно стають живим товаром. В категорію входять ті, хто потрапив у сексуальне рабство, працюють за борги або проти своєї волі. Торгівля людьми не залишає осторонь Україну. Адже є  країною постачання, транзиту і призначення «живого товару». Кількість жертв щораз зростає. Краще попередити злочин, ніж потім долати наслідки, адже всі без винятку, хто потрапляє в ситуацію, пов’язану з торгівлею людьми, мають посттравматичні розлади. В чоловіків це хвороби шлунково-кишкового тракту та опорно-рухового апарату, 80% жінок, які постраждали від сексуального рабства, мають хвороби, що передаються статевим шляхом. 8% з них ВІЛ-інфіковані або хворі на СНІД.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Богдан Богданович

    Мені цікаво, як так зараз в 21 столітті можна попасти в рабство. Шоб бути в рабстві потрібно мати рабський менталітет, а якщо його в людини немає то вона завжди бубе думати як звалити.
  • марія

    дайте нормльну зарплату дайте дітям роботу і на хрена комусь ваша польща а то розвалили все і ще підскакуете стидоба що пішли по світі з голою сракою
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк Від читача 09:22 У конструктивній співпраці – ефективна робота 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати 09:30 18 квітня світло вимикати не будуть, але ситуація може змінитись 09:00 У Чорткові підняли тариф на воду 08:00 На Тернопільщину йде похолодання 22:05 На Тернопільщині 18 квітня вводять в дію графіки обмеження енергопостачання для окремої групи підприємств 22:00 Погрожував вбивством, отруїв собаку і підкинув наркотики — на Тернопільщині родичі не можуть поділити хату 21:02 Двотижневий фестиваль «Великодні мотиви» стартував у Тернополі (ФОТОРЕПОРТАЖ) photo_camera 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії 19:02 Ніхто не скаржився на витік газу, а він був: скільки нарахують в третій платіжці за перевірку мереж 18:30 Біля дамби Тернопільського ставу висадили катальпи 17:50 На вісьмох вулицях «Нового Світу» 18 квітня не буде води 16:30 «На гарячому» затримали чоловіка, який за $ 12 000 обіцяв домовитися з ВЛК Тернопільського військкомату 16:05 Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:53 «Поділили на «своїх» і «чужих»? Переселенка з Харкова скаржиться, що синові не видали книги в бібліотеці 15:45 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 17 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up