Резонансне вбивство біля бару «Сіті»: як покарав суд обвинуваченого

Резонансне вбивство біля бару «Сіті»: як покарав суд обвинуваченого

Олег помер у реанімації, його односельцю Артуру порізали лице, шию і руки. Михайло, якого звинуватили у вбивстві, майже три роки перебував у СІЗО.  І вже фактично відсидів майже третину призначеного терміну. 

До в’язниці на 10 років відправив днями суд молодого чоловіка, якого звинуватили у резонансному вбивстві, що трапилося  поблизу бару «Сіті». Тоді, у червні 2019 року, після тяжкого ножового поранення, не приходячи до тями, помер 25-річний Олег, а його на рік молодший односелець Артур отримав поранення обличчя, шиї та рук. 

У злочинах звинуватили тоді 21-річного Михайла з Рівненщини. Чоловік приїхав до нашого міста, і саме на Тернопільщині понад три роки, доки тривало досудове слідство і суди, провів у СІЗО. Близько року перебував під заставою. Днями йому оголосили вирок — через 4, 5 роки після вбивства. 

Відео дня

Один з травмованих помер в реанімації

 


— За попередньою інформацією, підозрюваний приїхав до обласного центру зі своїм товаришем, який мав складати іспити в одному із вишів міста, — повідомляли тоді у поліції. — Хлопці зняли житло, поселилися, а після цього пішли святкувати. В один з клубів Тернополя їх не пустили, а тому вони поїхали розважатися в інший. Там була ще одна компанія відпочиваючих.

В якийсь момент між відвідувачами закладу виник конфлікт. Розбірки, після закриття бару, продовжилися на вулиці. Один з хлопців витягнув ніж та поранив двох чоловіків – жителів Тернопільського району, 1994 та 1995 років народження.

Потерпілих бригада екстреної медичної допомоги доправила до лікарні. Травми одного з потерпілих виявилися несумісними із життям. Він, не приходячи до свідомості, помер в реанімаційному відділенні. Іншому пораненому медики наклали більше двадцяти швів і відпустили додому.

Запідозрили у вбивстві тоді 21-річного жителя міста Вараш, що на Рівненщині. Його спіймали патрульні, які виїжджали на виклик. Чоловікові тоді  оголосили підозру за двома статтями кримінального кодексу України  – умисне вбивство та хуліганство, вчинене із застосуванням холодної зброї. Суд обрав йому запобіжний захід у виді тримання під вартою. 

 

Були друзями й односельцями

А вже у грудні 2019 року справу передали до суду за іншим обвинуваченням: у вбивстві та завданні тяжких тілесних ушкоджень. 

Як з’ясували «20 хвилин», молоді чоловіки, які постраждали від ножових поранень – були друзями й односельчанами. Олегові І. було 25, і коли він загинув, його молодшому синочкові було лишень чотири місяці. За словами старости села Ольги Гутор, Олег був єдиною дитиною у батьків. Коли одружився, їздив за кордон на заробітки. Напередодні вбивства він саме повернувся додому і поїхав до Тернополя, де зустрівся з товаришем.
Той теж постраждав того ранку – отримав серйозні поранення. Як повідомляли після бійки у поліції, Артурові Г. наклали шви і відпустили додому.   

Михайло, якого звинуватили у поножовщині, спочатку не визнавав своєї вини, запевняв, що не пам’ятає, що і як відбувалось. Вже наприкінці розгляду змінив позицію, щиро каявся, переконував, що шкодує і, хоч і не пам’ятає всіх подій того ранку, але якщо суд встановить докази його провини, все визнає. Просив у суді суворого його не карати. 

Товариш загиблого Артур, а також мама і дружина Олега, були потерпілими у суді. 

Артур у суді пригадав, як того ранку хлопці скандалили, як підійшов до Михайла, намагався заспокоїти. Йому це не сподобалося, тому він штовхнув Артура, кинув на землю та вдарив ножем по обличчю. Другий удар ножем прийшовся по шиї. Інший по зап’ястям, бо прикривався руками. 

 

Напередодні приїхав з Польщі

Мама Олега у суді дала покази, що напередодні син пішов на зустріч із товаришем. А наступного ранку дідусь друга повідомив, що вони обидва у лікарні. Жінка кинулась до медиків, але дізналась, що її син загинув. Слідчий показував їй відео, де видно, як її син підійшов наприкінці бійки, як обвинувачений завдав спочатку один удар ножем, а потім другий. 

Дружина Олега розповіла у суді, що чоловік приїхав з Польщі, через два дні поїхав до батьків, аби допомогти по господарству. Пізно ввечері вона говорила із чоловіком, той казав, що його запросив Артур, бо давно не бачились. Дружина погодилася. Що Олега немає, їй повідомила мама… 

Свідчили й працівники двох бригад швидкої, які виїжджали на місце події, а також сусіди будинку, поруч з яким все трапилося. 

 

Чи буде апеляція?

— Суд критично оцінює показання обвинуваченого, які той надавав на початку судового розгляду щодо його непричетності до вчинення умисного вбивства та нанесення тяжких тілесних ушкоджень, що було насправді вчинене саме ним вранці 30 червня 2019 року, оскільки така його позиція повністю спростовуються доказами, які були досліджені в процесі судового розгляду, — йдеться у матеріалах справи.

Михайла суд визнав винуватим у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.121 та ч.1 ст.115 КК України та призначив йому за даними кримінальними правопорушеннями наступні покарання: 

- ч.1 ст.121 КК України - шість років позбавлення волі;

- ч.1 ст.115 КК України - десять років позбавлення волі.

Відповідно до ч.1 ст.70 КК України, за сукупністю кримінальних правопорушень шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим, остаточно визначили покарання у виді десяти років позбавлення волі. До відбутого терміну йому зарахують період, протягом якого він перебував у СІЗО — від 30 червня 2019 року до 17 лютого 2022 року включно.

Апеляційна скарга на вирок може бути подана до Тернопільського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Чи оскаржуватимуть вирок в апеляції, «20 хвилин» запитали у захисника засудженого Михайла. Той зазначив, що рішення ухвалили, а от яке саме, посилаючись на адвокатську таємницю, коментувати відмовився.  


Довідка

Вирок у Судовому реєстрі — https://reyestr.court.gov.ua/Review/117175412

 

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України

Стаття 115. Умисне вбивство

1. Вбивство, тобто умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині, — карається позбавленням волі на строк від семи до п'ятнадцяти років.

Стаття 121. Умисне тяжке тілесне ушкодження

1. Умисне тяжке тілесне ушкодження, тобто умисне тілесне ушкодження, небезпечне для життя в момент заподіяння, чи таке, що спричинило втрату будь-якого органу або його функцій, каліцтво статевих органів, психічну хворобу або інший розлад здоров’я, поєднаний зі стійкою втратою працездатності не менш як на одну третину, або переривання вагітності чи непоправне знівечення обличчя, — карається позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років.

 

Читайте також: 

Уночі біля бару "Сіті" у Тернополі підрізали чоловіка. Він помер у лікарні

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Ірина

    Суд йде 5рокір!!!То взагалі капець!
  • Читач95

    ГНИДА.
  • Petro

    З іншим усе добре, а син росте без батька…
  • Юрій

    Всього десять років, воно вийде на волю, а людина нема і невідомо як зараз здоров'я іншого потерпілого.

    Mihey777 reply Юрій

    Я вам більше скажу, за законом савченко йому порахують весь час перебування в сізо по принципу рік за два, оскільки в сізо він відсидів грубо 4 роки, то рахуйте одразу 8 років. Після року перебування у в'язниці буде мати право подаватися на умовно-дострокове за хорошу поведінку, і повірте, погодять. Тож маємо в сухому залишку 4 роки в сізо + 1 у в'язниці = 5 років за вбивство.
    Тут на днях писали, що чоловіку за крадіжку машинки для стрижки світить 8 років....

    Як вам наша система правосуддя?

    Юрій reply Mihey777

    Повне дно, до чого ми дожилися.

    Роман reply Юрій

    Тому на твоєму місці, я б подумав, перед тим, як щось писати, чи готовий ти сказати це в очі?

    Роман reply Юрій

    Він і так на волі)

keyboard_arrow_up