Розбійні напади: катують, як у 90-ті

Розбійні напади: катують, як у 90-ті
  • Люті й знахабнілі злочинці нападають на людей та їхні помешкання.
  • У поліції радять не сіяти паніку, проте краще попіклуватись про безпеку – врятує сигналізація і «тривожна кнопка».
  • А відеоспостереження – в минулому. Воно не допоможе, особливо коли до сервера матимуть доступ злочинці.

Десять розбійних нападів стались на Тернопільщині від початку року. Шість з них – розкриті. За аналогічний період минулого року у поліції зафіксували два розбоя.

Проте головний поліцейський краю Олександр Богомол запевняє: в області безпечно. У нас найменший відсоток вчинення злочинів і найнижчий рівень злочинності серед усіх областей України.

- Враховуючи такі випадки, а у квітні на Тернопільщині вже було два розбійні напади, в Україні - в рази більше, я звертаюсь до всіх людей, котрі мають статки: убезпечте своє майно і здоров’я. Облаштуйте сигналізацію в будинках.

Відео дня

Напад на Жукінського не розкрили

Найпопулярнішим видом захисту і охорони на сьогодні ж «тривожна кнопка», кажуть у поліції. Кожен з членів родини матиме таку у кишені. Достатньо натиснути – за кілька хвилин на місці буде Поліція охорони.

  • Відеоспостереження, на жаль, вже не допомагає, - каже Олександр Богомол. – Може стати у нагоді хіба під час пошуку злочинців. Бо коли сервер знаходиться за  місцем проживання і злочинці катують потерпілого, людина вкаже, де він. Тому толку з такого спостереження не буде.

Чимало серед тих, хто вчиняє розбійні напади на Тернопільщині – заїжджі гастролери, каже очільник поліції. Жорстокі, небезпечні, нахабні – так він характеризує злочинців.

Підтвердженням його слів є факти про розбійні напади, які були скоєні на Тернопільщині від початку року. Серед них і нерозкритий злочин - напад на екс-очільника Тернопільщини Анатолія Жукінського.

24 лютого, невідомі зв'язали, побили та пограбували колишнього голову обласної ради. Утримували чоловіка в його власному гаражі. Лише через півтори години після втечі нападників йому вдалося вийти і покликати на допомогу, а уже через півтори доби потерпілий помер у власному помешканні від повторного інфаркту.

За словами старшого слідчого в особливо важливих справах слідчого управління ГУНП в Тернопільській області Сергія Гончарука, потерпілий жив за графіком, вчасно виходив і повертався додому. За попередньою інформацією, нападники були в балаклавах, в темних штанах та куртках з капюшонами, взуті у берци. Обоє худорлявої статури, на зріст метр сімдесят п'ять. Розмовляли російською мовою.

Екс-очільника Держрезерву, а тепер місцевого підприємця, власника готельного комплексу Богдана Федорчука, товариша екс-президента України Віктора Ющенка, поливали окропом і пекли праскою. Аби сказав, де гроші. Розбійний напад стався у Борщеві в ніч з 3 на 4 квітня.

Одразу після нападу потерпілий чоловік потрапив до реанімації. Вже переніс операцію з пересадки шкіри. Наразі проходить лікування, повідомив очільник тернопільської поліції.

Обороняючись, підразала нападника

Невідомі у масках увірвалися до літньої кухні приватного помешкання жителів села Біла Тернопільського району. Усе трапилося 4 квітня після 21:00. Подружжя знаходилося в кухні, оскільки того дня вони купили м’ясо і розробляли його.

Жінка пригадує, що в приміщення зайшло двоє чоловіків у балаклавах та темному одязі, в руках обидвоє мали бити. Один з невідомих одразу почав наносити удари її чоловікові.

На момент нападу жінка в руках тримала ніж. Захищаючись, вона порізала ним правий бік нападника. Після цього невідомий вдарив її по голові, почалася шарпанина, а далі чужинці втекли. Потерпілі зателефонували сусідові, який і викликав поліцію та швидку.

Це все, пригадує подружжя, тривало не більше двох хвилин. Мешканців села доправили до лікарні. У чоловіка медики констатували перелом руки, у жінки – колоті-ріжучі рани на руках та травми голови, на які довелося накладати шви.

Наступного дня після нападу, а саме 5 квітня, на лінію “102″ близько 7:15 надійшло повідомлення від місцевого жителя про те, що він виявив труп невідомого в селі Біла.

Слідчо-оперативна група, яка виїхала на місце події, оглянула тіло. Воно знаходилося за метрів двісті від будинку, де трапився розбійний напад.

  • За попередніми даними загиблий – це один із нападників, оскільки у нього справа виявили ножове поранення, характерне тому, яке потерпіла напередодні нанесла одному зі зловмисників, - каже старший слідчий Тернопільського відділення поліції Ніна Климович.

Правоохоронці розшукують напарника. Щодо загиблого – той був мешканцем Одеської області. У 2010 р. був затриманий за вчинення розбійних нападів на Київщині. Члени банди підозрювались у 6 розбійних нападах. Вже відомо, що нещадно катували людей, топили дітей, аби заволодіти майном потерпілих.

Щодо подій в Білій – вже порушене кримінальне провадження за фактом вчинення розбійного нападу. А також за фактом смерті нападника.

  • З тієї інформції, якою володіє поліція, і я, як слідчий з великим досвідом роботи, в діях потерпілої буду бачити необхідну самооборону, - каже Олександр Богомол. - І будь-якої відповідальності, я думаю, потерпіла нести не буде. Бо йдеться і про загрозу їхньому життю і здоров’ю, і про проникнення до їхнього житла. Я думаю, ми захистимо наших людей.

Коментар

Олександр БОГОМОЛ, 40 р., начальник головного управління нацполіції в області:

  • Криміногення ситуація на Тернопільщині стабільна. Вчиняються час від часу тяжкі резонансні злочини. Але поліція готова нести службу і вийти на бій зі злочинністю. Звичайно, не всі злочини розкриваються за гарячими слідами. Проте всі можливості, механізми, законні проведення слідчих дій в т.ч. і негласних, - у поліції відновленні. Такі ж, які були у міліції. Єдине, що залишається – некомплект штату у 420 працівників.

 

 

 

 

 

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Діонісій

    правильно кажуть, як в 90-ті, бо вони повернулись.
  • Andriy Kasiyan

    Пора придбати зброю для самозахисту . Богомол не допоможе.
  • Олег Кубіцький

    Як поліція може боротися зі злочинністю, якщо поліція і є цією злочинністю!

    http://webgazeta.info/31g062zwj4qz789

    Діонісій reply Олег Кубіцький

    поліція, Олег, та що їзде по Тернополю, то паркетники. як вона може з нею боротись.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up