Розбійний напад в Білій: один з нападників напоровся на ніж і загинув. Іншого днями… виправдав суд

Розбійний напад в Білій: один з нападників напоровся на ніж і загинув. Іншого днями… виправдав суд
  • Обвинуваченого в розбійному нападі чоловіка звільнили з-під варти у залі суду.
  • Апеляцію можуть подати потерпілі або прокуратура протягом місяця.

Тернопільський міськрайсуд виправдав обвинуваченого у скоєнні резонансного розбійного нападу, що трапився в Білій ще у 2017 році.

Чоловіка відпустили із зали суду. Потерпілі та прокуратура мають право подати апеляційну скаргу протягом місяця. Якщо цього не трапиться, чоловік не відповідатиме за розбійний напад, в якому його звинуватило слідство.

Нагадаємо, двоє в масках і з битами увірвались до помешкання господарів у с. Біла, що в передмісті Тернополя. Почали бити людей, вимагаючи гроші. В один з таких моментів жінка, тримаючи у руках ніж, бо розробляла свиню, обороняючись, нанесла удар одному з нападників. Її згодом виправдали. Труп чоловіка знайшли наступного ранку неподалік помешкання, де все сталось. Детальніше читайте Кривава різанина біля Тернополя. Є загиблий та поранені 

Відео дня

Вийшов на волю за Законом Савченко

Два роки перебував у державному розшуку чоловік, якого підозрювали в розбійному нападі на подружжя в селі Біла Тернопільського району. Правоохоронці знали, що нападник – уродженець Молдови. Він свого часу відбував покарання за розбійні напади. Проте вийшов з місць позбавлення волі за законом Савченко, а через три місяці знову пішов на злочин, казали тоді у поліції. У ході державної операції “Розшук” оперативники разом з бійцями спецпідрозділу “КОРД” затримали підозрюваного в Одеській області. Саме там жила співмешканка та його дворічна дитина. Чоловікові оголосили підозру, відповідно до статті 187 частина 3 ККУ – розбій, поєднаний з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище.

До речі, у 2015 році Дніпровським районним судом м.Києва громадянина Молдови засуджено до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна за розбій, продаж наркотиків, бандитизм та незаконне поводження зі зброєю.

Свою вину в розбої не визнав. У Білій був, але не нападав

В судовому засіданні обвинувачений своєї вини у вчиненому не визнав, просив його виправдати, оскільки інкримінованого йому кримінального правопорушення не вчиняв.

  • В кінці березня 2017 року вирішив придбати автомобіль для перевезення товару, оскільки займаюсь купівлею-продажем овочів та фруктів, - розповів у суді обвинувачений. - Тоді зв`язався по телефону зі своїм знайомим, який проживав у м. Києві. Аби той допоміг йому з купівлею автомобіля. Знав його з дитинства.

Поїздом приїхав до Києва, тут вони і зустрілися та зайнялись пошуком авто. Виїхали на Західну Україну, зупинившись у Тернополі, мовляв, там у сусіда-водія були справи. У Білій зустрілись з двома чоловіками. Далі була історія про розбірки нібито через заборговані гроші і незнайомих осіб. Колега не повертався, настала ніч, а фари в авто, яким вони приїхали, перестали працювати. За допомогою звернувся до тернопільського знайомого. Той порадив перегнати авто в безпечне місце. Обвинувачений передав знайомому документи на автомобіль і ключі та попросив підвезти до Рівного, де пересів в автобус, який прямував до м.Чернівці Чернівецької області, звідки він із пересадкою добрався додому.

Потерпілі – подружжя з Білої - на суді були лише одного разу. Саме тоді їх допитали. Далі подружжя просило розглядати справу без їхньої участі.

Чоловік згадував, як до приміщення літньої кухні забігли двоє в балаклавах. Почали бити палицею по голові, від чого він втратив свідомість. Перед нападом, пригадує, дружина тримала в руці ніж.

  • Порівнюючи нападників з обвинуваченим за зовнішніми ознаками, зокрема, зростом, ствердити, що він міг бути особою, яка здійснила напад, не може, оскільки будь-яких співпадінь не знаходить, - давав покази в суді чоловік.

Дружина у суді розповіла, як в неї на очах били чоловіка.

  • Тримаючи в руках кухонний ніж, вона, обороняючись від нападників, розмахувала ним у різні сторони. У якийсь момент один із нападників під час нанесення тілесних ушкоджень її чоловікові, повертаючись у її сторону, напоровся на ніж, який вона тримала в руці, - пояснювала в суді жінка. - Після цього вказаний чоловік вибіг з приміщення літньої кухні, а другий попрямував за ним. Впізнати нападників не може.

Чому виправдали обвинуваченого в розбійному нападі?

Виправдання судом обвинуваченого слідством чоловіка пояснила спікер-суддя міськрайсуду Анна Мостецька. Мовляв, у суддів не було доказів для доведення його вини у вчиненні злочину за стандартно закріпленим в рішеннях Європейського суду з прав людини поза розумним сумнівом.

  • Це означає, що у слідства і прокурора були докази лише того, що в час вчинення злочину обвинувачений перебував неподалік від місця проживання потерпілих, - каже Анна Мостецька. - Ті докази, які надав прокурор і які суд аналізував, свідчили  лише про причетність до скоєння злочину іншої особи (другого нападника, який загинув, напоровшись на ніж господині – прим. авт).  

Потерпілі, яких допитували під час розгляду, не впізнавали в обвинуваченому особу, яка скоїла напад на них. Подружжя з Білої говорили в суді, що нападники були в масках. А за тілобудовою, за голосом, розрізом очей, поставою не впізнають в обвинуваченому нападника. І що саме суд має вирішувати, чи цей чоловік вчинив напад на них.

  • Інших доказів фактично не було, - каже Анна Мостецька. - Напад стався в приміщенні літньої кухні. Там знайдені сліди крові, відбитки пальців і відбитки взуття. Відбитки пальців були непридатними для ідентифікації, і як і відбитки взуття. Але за загальними ознаками можна зробити висновок, що це відбиток від  мокасинів, які можуть належати убитому. Група крові в обох фігурантів однакова. Тому знайдені на місці злочину сліди не могли бути свідченням причетності саме обвинуваченого до нападу.

У суді допитували свідка – тернополянина. Саме того, який приїхав на виклик обвинуваченого, аби допомогти йому з проблемами зі світлом в авто. До речі, чоловіки познайомились під час спільного перебування в Лук’янівському СІЗО. Чоловік у суді розповів, що йому подзвонив обвинувачений, мовляв, приїдь, допоможи, бо не працює освітлення в авто. Коли той прибув до місця зустрічі, стверджував свідок у суді, обвинувачений був в чистому одязі, порізів та інших слідів на ньому не було. Поводився, мовляв, спокійно і ніщо не вказувало на те, що він брав участь у нападі.

  • КПК говорить однозначно: як людину виправдали, вона звільняється з-під варти, - каже Анна Мостецька. – Під вартою обвинувачений перебував близько року. Суд не знайшов його вини і виправдав у вчиненні злочину. Оскільки не було прокурором надано доказів винуватості особи.

За коментарем ми також звернулись до прокуратури області. Зокрема, цікавились й тим, чи подаватимуть апеляцію. Щойно нам нададуть відповідь, опублікуємо її.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • DZHOKO DZHOKOVICH

    невже серед "небожителів " не є толкових людей ...сікоко можна закон під себе (САВЧЕНКО )астосовувати ..пора уже САВЧЕНКО судити за цей ЗАКОН !!!
  • саша

    давно пора скасувати закон савченко   депутати не тим займаються

    Ірина Белякова reply саша

    Закон Савченко вже давно скасували. Це попередню судимість він так відбував
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up