Розпочався суд у справі головного архітектора Тернополя Василя Бесаги: що відомо

Розпочався суд у справі головного архітектора Тернополя Василя Бесаги: що відомо
  • Посадовцю міської ради Василю Бесазі у березні оголосили підозру за зловживання владою або службовим становищем, за які йому загрожувало до 6 років тюрми з позбавленням права обіймати певні посади. 
  • Згодом справу перекваліфікували на «Службову недбалість», санкція передбачає до 5 років тюрми. Змінили обвинувачення у травні 2021 року — детектив НАБУ за погодженням із прокурором САП.
  • У суді перебувала журналістка «20 хвилин».

Через службову недбалість погодив незаконне відведення землі вартістю понад 1,3 млн грн – у міськрайонному суді розпочались слухання у справі головного архітектора Тернополя Василя Бесаги. Його спочатку звинуватили у зловживанні владою або службовим становищем, через кілька місяців перекваліфікували на «службову недбалість».

Розслідування проводили САП і НАБУ

— Розслідуванням встановлено, що чиновник, перебуваючи на посаді в Тернопільській міській раді, внаслідок недбалого ставлення до виконання своїх службових обов’язків, погодив проєктземлеустрою щодо відведення земельної ділянки вартістю понад 1,3 млн грн для будівництва та обслуговування житлового індивідуального будинку, господарських будівель і споруд, — повідомила речниця Тернопільської обласної прокуратури Леся Гурецька. — Через протиправні дії службової особи порушено вимоги Генерального плану, Плану зонування території  м. Тернополя, іншої дозвільної містобудівної документації.

Нагадаємо, 1 березня 2021 року під процесуальним керівництвом Тернопільської обласної прокуратури посадовій особі повідомлено про підозру у скоєнні злочину за ч.2 ст. 364 КК України та передано матеріали для розслідування до НАБУ. У травні 2021 року детективом НАБУ, за погодженням із прокурором САП, змінено підозру на ч.2 ст. 367 КК України та повернуто провадження для подальшого розслідування до органів поліції Тернопільської області.

Відео дня

Нещодавно справу було скеровано до суду, 25 жовтня розпочались підготовчі засідання у цій справі.

Василь Бесага, нагадаємо, від лютого 2011 року – начальник управління містобудування та архітектури – головний архітектор міста Тернопільської міської ради. Ще тоді він публічно пообіцяв докласти максимум зусиль, щоб Тернопіль, відповідно до діючого Генплану, ставав максимально комфортним для проживання міста. Саме під його керівництвом була розроблена містобудівна документація Тернополя та створені так звані «червоні лінії». Це лінії меж забудови та інженерно-транспортної інфраструктури. Такі плани розробили для магістральних та житлових вулиць Тернополя, а також обмежили червоними лініями майдани, сквери та площі.

Не раз потрапляв в епіцентр скандалів

За часів роботи попередньої каденції Бесагу не раз хотіли відправити у відставку депутати. Головного архітектора Тернополя неодноразово звинувачували у недотриманні будівельних норм, незаконних забудовах, зокрема на Привокзальному Майдані. Гучним став і скандал з неестетичним перефарбуванням частини приміщення на вул.Січових Стрільців у брудно-яскравий рожевий колір.

На початку березня «20 хвилин» цікавилась у міськраді, чи відсторонили від роботи  головного архітектора після оголошення підозри. Натомість на офіційному сайті міської ради по обіді 2 березня з'явилось повідомлення, що стосується цієї справи і саме цього посадовця. Під заголовком: "Публікація обласної прокуратури щодо посадової особи Тернопільської міської ради суперечить засадам чинного законодавства". 

— Днями на сайті Тернопільської обласної прокуратури була розміщена публікація щодо посадової особи органу місцевого самоврядування та питання відведення земельної ділянки, — йдеться у повідомленні міськради. — Зазначаємо, що дана публікація прокуратури не ґрунтується на принципах регулювання земельних відносин та суперечить засадам реалізації посадовими особами місцевого самоврядування функцій відповідно до чинного законодавства.

"Адже питання погодження відведення земельних ділянок не віднесено до повноважень посадових осіб місцевого самоврядування. А це спростовує твердження прокуратури про наявність можливих протиправних дій, зловживань чи використання службового становища такими посадовими особами та, відповідно, підстав провадження досудового розслідування у кримінальному провадженні", - йдеться у повідомленні.

— Усі рішення, що стосуються відведення земельних ділянок, приймаються не одноосібно посадовою особою, а розглядаються сесійно на пленарному засіданні міської ради та вирішуються за результатами відкритого голосування,  повідомили на сайті міськради. — Посадові особи повинні виконувати всі прийняті сесійні рішення, відтак їх дії не можуть містити ознак зловживання владою чи службовим становищем.

"Враховуючи, що досудове розслідування триває, сторона обвинувачення в кінцевому результаті дійде до висновку, а суд встановить відсутність в діянні посадової особи складу кримінального правопорушення, що стане законною підставою для закриття кримінального провадження відповідно до вимог п. 2 ч. 1 ст. 284 КПК України. Допоки слідство триває, Тернопільська міська рада всебічно допомагатиме у його об’єктивному розслідуванні для встановлення істини у справі", - запевнили у міськраді.

Що відбувалось у суді?

25 жовтня у міськрайонному суді відбулось підготовче засідання. Щоправда, тривало воно недовго - на засідання не прийшов адвокат Василя Бесаги. Він надіслав до суду клопотання з проханням перенести засідання, адже він перебуває в іншому суді. Тому, почувши думку прокурора у справі та обвинуваченого, головуючий суддя Дзюбановський переніс засідання на 17 листопада. 

Ми намагались вперше від часу пред'явлення обвинуваченого почути думку самого Василя Бесаги. Однак, коли поцікавились, чи погоджується він з обвинуваченням, той ніби відрізав: "Всі питання до міськради". Тоді журналісти, що були у суді, зауважили, мовляв, звинувачують не міськраду, а вас. Чи ви категорично відмовляєтесь від коментаря. Василь Бесага видав: "Я не відмовляюсь, але всі коментарі — у міськраді".

Ми поцікавились у міськраді, чи перебуває Василь Бесага на робочому місці, чи відсторонений від роботи на час слідства. 

— Василь Бесага знаходиться на роботі, оскільки він здійснював свою діяльність в межах чинного законодавства, — повідомила речниця міськради Мар'яна Зварич. — Ми очікуємо на справедливе рішення суду. 

Щодо статті, яку перекваліфікували на більш "м'яку" і з більш м'яким покаранням, прокурор у справі, коментуючи це, лише зазначив: "Всі питання до Офісу генерального прокурора". 

Наступне підготовче засідання відбудеться 17 листопада о 15.00. 

 "20 хвилин" й надалі стежитиме за розвитком подій у цій справі та повідомлятиме про все читачів. 

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України

Стаття 364. Зловживання владою або службовим становищем

1. Зловживання владою або службовим становищем, тобто умисне, з метою одержання будь-якої неправомірної вигоди для самої себе чи іншої фізичної або юридичної особи використання службовою особою влади чи службового становища всупереч інтересам служби, якщо воно завдало істотної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян або державним чи громадським інтересам, або інтересам юридичних осіб, - карається арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, із штрафом від двохсот п’ятдесяти до семисот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

2. Те саме діяння, якщо воно спричинило тяжкі наслідки, - карається позбавленням волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, зі штрафом від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Стаття 367. Службова недбалість

1. Службова недбалість, тобто невиконання або неналежне виконання службовою особою своїх службових обов'язків через несумлінне ставлення до них, що завдало істотної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян, державним чи громадським інтересам або інтересам окремих юридичних осіб, - карається штрафом від двохсот п'ятдесяти до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

2. Те саме діяння, якщо воно спричинило тяжкі наслідки, - карається позбавленням волі на строк від двох до п'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та зі штрафом від двохсот п'ятдесяти до семисот п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або без такого.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (18)
  • Бодя Олегович

    І шо там, доречі?? Де свіжі новини ,ГА??!
  • Our Ternopil

    проте його лиса немда замінить його, як замінив Мединського, без шуму та пилі. Може він того Мединського прибрав, а то його уже не чути і не видно давно
  • Our Ternopil

    це усе мутить лиса гнида
  • Читач04

    Всі прекрасно розуміють - без лисого такі " вопроси" не рішалися. От коли вони будуть разом в тій клітці сидіти, а ще краще - вся їхня шайка , тільки тоді народ повірить в якусь справедливість.

keyboard_arrow_up