Слідство сказало, що ухилянт, а суд виправдав. Ми дізнались подробиці

Слідство сказало, що ухилянт, а суд виправдав. Ми дізнались подробиці
  • Як вдалось дізнатись «20 хвилин», чоловік, якого звинуватили в ухилянні від мобілізації, раніше працював в органах МВС та через релігійні переконання залишив попередню роботу.
  • Сам він з Луганщини, але після початку повномасштабного вторгнення, був зареєстрований на Кременеччині як внутрішньо переміщена особа.
  • Помічник пастора в суді дав свідчення, що прихожан церкви закликають не брати участь у бойових діях. Але разом з тим Церква бере активну участь у захисті держави та людей не військовими методами, що проявляється через волонтерство, медичну та соціальну допомогу.

 

Слідство звинуватило в ухилянні від призову під час мобілізації і, хоча військово-лікарська комісія визнала здоровим і придатним до військової служби, суд виправдав чоловіка.

Справу колишнього правоохоронця розглядати у Кременецькому райсуді, і 5 червня проголосили вирок. «20 хвилин» дізналась, чому виправдали чоловіка.

Про фігуранта відомо, що він уродженець м. Щастя, що на Луганщині. А на Кременеччині проживає як переселенець — приїхав після початку повномасштабного вторгнення. Там же отримав повістку. 

Відео дня

Був на обліку як військовозобов'язаний

Натомість орган досудового розслідування обвинутив чоловіка у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 336 КК України — ухиленні від призову на військову службу під час мобілізації.

— Обвинувачений перебував на військовому обліку, був військовозобов`язаним та придатним до військової служби, згідно з довідкою військово-лікарської комісії від 21.07.2022 р, — йдеться в обвинувальному акті, який розглядали в Кременецькому райсуді. — Не мав, відповідно до ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», права на відстрочку від привозу на військову службу за мобілізацією.

В обвинувальному акті вказано, що чоловік 9 вересня особисто отримав повістку з вимогою прибути через два дні до центру комплектування для відправки у складі команди для проходження військової служби у ЗСУ, але не з`явився без поважних причин. І не повідомляв про них до грудня місяця. Вказані дії орган досудового розслідування кваліфікував як ухилення від призову на військову службу під час мобілізації.

Чому залишив роботу в органах МВС?

В судовому засіданні обвинувачений свою вину не визнав. Пояснив, що більше 20 років належить до християнської спільноти «Церкви адвентистів 7-го дня». В 2002 році прийняв водне хрещення в м. Лисичанськ Луганської області, що підтверджується свідоцтвом про хрещення. До свого навернення працював в органах МВС та через релігійні переконання залишив попередню роботу. В Кременецькому районі був зареєстрований як внутрішньо переміщена особа. Зазначив, що повісток було декілька. Пройшов медогляд влітку. Вказує, що його релігійні переконання не допускають користуватися зброєю. Тому у військкоматі про це зазначав.

— Працював в громадські організації «Зоря надії», — пояснив чоловік у суді. — У вересні отримав повістку, якою направляли його у бойову частину. 9 вересня  з`явився у військкомат із заявою, в якій зазначив, що дійсно належить до християнської спільноти «Церкви адвентистів Сьомого дня» і що виконання військового обов`язку суперечить релігійним переконанням. При цьому надав довідку з Церкви на підтвердження відповідних обставин та просив звільнити від призову на військову службу або ж направити на альтернативну (невійськову) службу.

Секретар у військкоматі повідомила чоловікові, що його заяву розглянуть через 10 днів. У відповіді, яку отримав 24 вересня 2022 року, було зазначено, що немає підстав для відстрочки, хоча він просив про альтернативну службу, а не відстрочку. Чоловік переконував, що немає підстав його притягувати до кримінальної відповідальності.

Служити не може через переконання

Свідки у справі згадували, що чоловік їм повідомляв, мовляв, служити не може через релігійні переконання. А помічник пастора Церкви Адвентистів Сьомого дня, який також виступав свідком у справі, запевнив: обвинувачений є постійним членом Церкви адвентистів сьомого дня з 2002 року. Обов`язковою умовою прийняття його в члени даної церкви було водне хрещення 27 липня 2002 в м. Лисачанск Луганської області.

— Станом на травень 2022 року, коли він прибув у місто Кременець, вже відвідував богослужіння в помісній церкві, — твердив помічник пастора у суді. — В даний час є постійним членом Церкви адвентистів сьомого дня та продовжує відвідувати Богослужіння. А прихожани церкви закликаються не брати участь у бойових діях. Але разом з тим Церква бере активну участь у захисті держави та людей не військовими методами, що проявляється через волонтерство, медичну та соціальну допомогу.

Голова громадської організації «Зоря надії» теж свідчила у суді. Пояснила, що вони співпрацюють з волонтерами, які здійснюють різного роду допомогу дітям з інвалідністю. І чоловік з квітня 2022 року працював в організації масажистом на волонтерських засадах. Підтвердила, що і чоловік, якого судять, і вона є постійним членами Церкви адвентистів сьомого дня.

— Визнати невинуватим у пред`явленому йому обвинуваченні, передбаченому ст. 336 КК України та виправдати у зв`язку з відсутністю в діяннях складу кримінального правопорушення, — таким було рішення Кременецького райсуду.

Вирок може бути оскаржений до Тернопільського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Юридична довідка

Кримінальний кодекс

Стаття 336. Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період

Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період - карається позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.

 

Довідка

Справа в судовому реєстрі за посиланням https://reyestr.court.gov.ua/Review/111297484

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • irinka kukurudza

    Це тільки москальські попи беруть в руки зброю і проповідують війну і зомбують наших українців, як і у московії  російське населення,для них віри і Бога не існує,тільки пусті слова .
  • Сергій Афанасьєв

    Журналісти дещо маніпулюють. В юридичній довідці тільки посиалння на статтю 336 ККУ, а де інші норми які стосуються справи, зокрема ті на які зсилався суд?
  • Зоя Смаль

    Українські євреї не на передовій, адвентисти - не на передовій...

    Mykola “qwnick” Davydenko reply Зоя Смаль

    Ви напевно на передовій щоб інших засуджувати?
  • Ян Балога

    Такий в нас суд і таке саме керівництво в державі . От і давайте оцінимо

    Сергій Афанасьєв reply Ян Балога

    Ян Балога до речі цей суд цілком нормальний і рішення дуже грамотне.

keyboard_arrow_up