Смерть 33-річного Степана Ільницького – вбивство чи нещасний випадок? Що каже прокурор Тернопільщини

Смерть 33-річного Степана Ільницького – вбивство чи нещасний випадок? Що каже прокурор Тернопільщини
  • У слідства є кілька версій того, хто позбавив життя молодого чоловіка з Почаєва.
  • Вдову не визнають потерпілою у справі, тому можливості ознайомитись з ходом розслідування поки немає, каже її адвокат. Проте разом з клієнткою вони вже подали нове клопотання.

Деталі про розслідування смерті 33-річного Степана Ільницького з Почаєва, якого вночі знайшли в міському парку без ознак життя і з ушкодженнями на тілі, розповів керівник Тернопільської обласної прокуратури Андрій Миколайчук. А також пояснив — справу розслідують як вбивство чи нещасний випадок, і чому. 

Вдова не вірить, що вбився, падаючи

Водночас адвокат вдови нарікає, що жінку не визнають потерпілою у справі, тому ознайомитись з матеріалами, які є у слідства, вона не може. І повідомив, що направив інше клопотання. Та подякував журналістам, які не дали спустити справу на гальмах. І завдяки резонансу розслідування активізували, не залишивши убивство «нещасним випадком», про що неодноразово наголошувала вдова.

Нагадаємо, 33-річного Степана Ільницького без ознак життя знайшли у парку Почаєва в ніч на 3 листопада. На тілі не було живого місця, а на одязі – сліди чужих ніг, розповіла вдова. Натомість у поліції тоді жінці казали, що чоловік проламав череп, падаючи з висоти власного зросту. Чоловік лежав обличчям донизу. Зверху, фактично закинувши ноги на ноги Степана, лежав його колега П. Останнього вдалось привести до тями. Очевидці викликали поліцію і швидку. Медики, які приїхали на виклик, лише констатували смерть Степана. 

Відео дня

— Я хочу знати, хто убив батька мого сина! А поліція «зливає» справу, списавши на нещасний випадок, — такими словами почала розмову із журналісткою вдова Степана, Ольга Ільницька. — Я не знаю, як пояснити синочку, де знайти потрібні слова, що татко більше не прийде, не скаже, що любить…

Жінка просила розголосу цієї історії. Та зверталась до всіх, кому щось відомо про останні години життя батька її дитини. Центр міста, точно хтось щось бачив. Свідки мовчали, бо, припускала жінка, чогось боялись.

Люди повідомляли журналістам інформацію

Тому журналістка, запропонувала свідкам залишати інформацію їй. Звичайно, гарантувала анонімність. Вже через годину після виходу матеріалу надійшла перша інформація. Яку ми, погодивши це з людиною, передали до поліції. Як і обіцяли, зберегли анонімність. Згодом були ще повідомлення, інформація у всіх була надто схожою. І всі люди просили анонімності…

На жаль, ми не можемо публікувати інформацію, яка містилась в повідомленнях від читачів, аби не нашкодити слідству. Тим паче, що люди називали й можливого підозрюваного, який може бути причетним до вбивства Степана. Зробимо це, щойно стане можливим.

— Я не вірю і ніколи не повірю, що Степан Ільницький впав з висоти власного зросту і помер від цього, — каже вдова. — Мати чоловіка їздила до Тернополя, куди забрали тіло сина на експертизу. Там почула, що в Степана закрита черепно-мозкова травма, перелом кісток черепа, крововилив рідини в мозок. У Степана був зламаний ніс і розсічена брова, все лице і тіло в гематомах. А на одязі, в якому того вечора був Степан, чітко видно сліди чужого взуття. Ймовірно, його добивали ногами.

У поліції одразу після події повідомили: в ніч з 2 на 3 листопада в парку Почаєва двоє людей прогулювались і побачили двох чоловіків, які лежали на землі. Припустили, що ті спали і намагались їх розбудити, аби не замерзли, бо ночі вже холодні. Одного розбудили, той прокинувся. Другий не подавав ознак життя. Люди викликали на місце швидку і поліцію. Медики швидкої лише констатували смерть чоловіка. За словами експерта, чоловік міг отримати травми при падінні з висоти власного росту на тверду поверхню. Відомості про подію внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст. 115 Кримінального кодексу України - з позначкою «нещасний випадок».

Оце й найбільше обурило як родичів, так і друзів та односельців Степана. Люди навіть влаштовували акції протесту під стінами поліції, вимагаючи справедливого розслідування.

То що зараз розслідує поліція — вбивство чи таки «нещасний випадок»? Це пояснив керівник обласної прокуратури Андрій Миколайчук.

В якому разі знімуть «нещасний випадок»?

— Є кримінальне провадження, зареєстроване в ЄРДР за ч. 1 ст. 115 ККУ. В рамках розслідування, в результаті проведених оперативно-слідчих дій, ми отримали дані, що може мати місце протиправне позбавлення життя іншої особи, — повідомив Андрій Миколайчук. — Іншими словами, мова йде про вбивство.

Станом на 15 листопада, а минуло два тижні після смерті Степана, підозру нікому не повідомляли, нікого не затримували, каже прокурор області. Однак і в слідчих, і в прокурорів є основна версія, — над нею і працюють. Після проведення експертних досліджень у прокуратурі обіцяють проінформувати про результати. А наразі версію не озвучують, мотивуючи таємницею слідства.  

— Примітка «нещасний випадок», «самогубство» та будь-яка інша носить тимчасовий характер, — пояснив прокурор Тернопільщини. — В даному випадку її додали при реєстрації даного провадження. Слідчий прибув, провів огляд місця події, побачив картину, яка вказувала на те, що, ймовірно, мав місце нещасний випадок. Це компетенція слідчого і його право. Якщо сьогодні ми отримаємо дані, що це навмисне вбивство, примітка про нещасний випадок буде знята.

Якщо в результаті слідства силовики отримають дані, що мало місце, скажімо, вбивство через необережність, буде повідомлено особі про підозру і відповідна відмітка про це буде в ЄРДР.  

— Це технічне питання, і воно на хід досудового розслідування не впливає жодним чином, — запевнив прокурор. — В будь-якому провадженні, пов’язаному зі смертю людини, висувають ряд версій. У цій справі теж. В інтересах слідствах ми не можемо їх озвучити.  

Після смерті колишнього чоловіка вдова, побоюючись, що справу можуть «злити», звернулась за допомогою до адвоката Віталія Сідорова. Він зараз представляє її інтереси.

— З моменту укладення договору з клієнткою, у нас була необхідність ознайомитись з матеріалами справи, адже фактів, як проходить розслідування, у нас не було, лише здогадки, — каже Віталій Сідоров. — Об’єктивної картини, задокументованої в матеріалах кримінального провадження, ми не бачили.

Чи дадуть доступ вдові до матеріалів справи?

Адвокат надіслав слідчій у справі заяву про визнання вдови потерпілою у справі. У поліції відмовили. Вдова є матір’ю спільної із загиблим малолітньої дитини. Тому відмовою, на думку адвоката і його клієнтки, вдову обмежено в праві на ознайомлення з матеріалами справи.

— Нами повторно подано заяву від імені неповнолітнього сина загиблого, в інтересах якого виступає та ж екс-дружина, — каже адвокат. — Його мають, згідно зі ст. 220 КПК, розглянути протягом трьох діб. Йдеться про надання статусу потерпілого у справі. Поки ми ніякої відповіді не отримали, хоча 16 листопада минає саме три доби.

Адвокат вже говорить про порушення правових норм на початковому етапі слідства. Скажімо, під час огляду тіла був відсутній експерт. Є ще чимало інших порушень, зазначає він.

— Потрібно зазначити, що завдяки журналістам, саме після виходу ваших перших публікацій, активізовано роботу всього персонального складу працівників поліції, — каже Віталій Сідоров. — Якби справа не набула розголосу, не вдалось би зібрати відеоматеріал, і дана подія могла би так і залишитись «нещасним випадком».

«20 хвилин» й надалі стежитиме за розвитком цієї ситуації. Якщо хтось має інформацію про події, що передували загибелі Степана Ільницького, проте з певних причин не може їх повідомити поліції, телефонуйте журналістці. Ми гарантуємо збереження анонімності та передамо всю отриману інформацію правоохоронцям — для об’єктивного розслідування смерті молодого чоловіка. А також стежитимемо за тим, як відбувається слідство у цій справі.

Читайте також

Я хочу знати, хто убив батька мого сина! Чи справді «зливають» справу, списавши на нещасний випадок?

Коли матеріал вже був на сайті, Віталій Сідоров повідомив, що 4-річного Марка, сина Степана та Ольги, визнано потерпілим. А маму хлопчика, відповідно, його законним представником. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Oksana Sumińska

    Знала  того. Рана. Люди. Привохив до. Роботи  але. Аж тикий. Відповідальний то не. Був. Гроші. Були. Найважніші  співчуття родині.

    Oksana Sumińska reply Oksana Sumińska

    Жичу. Їм. Всього. Найліпшого

    Inna Shulinska reply Oksana Sumińska

    Oksana Sumińska гроші були найважніші  , бо в нього була маленька дитина,  синочок, якого він дуже сильно любив!  І все своє життя присвячував для нього , всі свої гроші та сили вклав в здоровений будинок який будував для сина!
    А гроші потрібні всім, бо без них в цьому житті не виживеш!

    Ніка Пасічник reply Oksana Sumińska

    Oksana Sumińska навіщо так багато крапок?
  • Oksana Sumińska

    Знала   степана. Люди нам. Рривозив дороботи  але. Різно. То. Було. З. Його. Дотриманням. Слова. Гроші. Були. Найважніші. Співчуття. І жаль. Дитини

    Наталі Ната reply Oksana Sumińska

    Oksana Sumińska Але ви і пишете!!!!!

keyboard_arrow_up