Судять жительку Теребовлянщини, яка порубала собаку сокирою. Що їй загрожує?

Судять жительку Теребовлянщини, яка порубала собаку сокирою. Що їй загрожує?
  • У травні 2023 року соціальні мережі облетіли світлини понівеченого пса. Він був без одного ока, з порубаною головою та лапами.
  • Журналісти «20 хвилин» з’ясували, що жорстко поводилася із собакою жителька села Долина Теребовлянського району.
  • Зоозахисники довели справу до суду, тож яке покарання загрожує жінці?

Фото та відео, на якому п’ятирічний пес стікає кров’ю, у соціальній мережі опублікувала теребовлянська зоозахисниця Інна Мельничук. Про інцидент із собакою вона дізналася через три тижні після скоєного, тож одразу вирушила до села та викликала працівників поліції.

Собака із зоозахисницею 

Жінка каже, від побаченого не могла стримати злість та сльози. Адже ніхто не має права так жорстоко поводитися з тваринами, за це має бути покарання.

– Живодерка Наталка В. (прізвище редакції відоме – прим. авт.) разом зі своїм співмешканцем порубала собаці голову та лапи, бо не могли її повісити, не виходило в них. Це що мав зробити той пес, аби так до нього ставилися люди? Ця ж Наталка нам сказала, що пес душив кошенят, і це їй не сподобалося. Але обов’язково його рубати? Це що за звірство, на таке не можна спокійно дивитися, я не буду мовчати. Люди мають бути покарані, – розповідає пані Інна.

Відео дня

Вже має люблячу сім’ю

Після пережитого собака був ледь живий і потребував термінової допомоги. Під час візиту ветеринар підтвердив зоозахисниці, що на тварину очікує довготривале лікування, адже є проблеми не лише зовні, а й з внутрішніми органами.

— Якби ці три тижні, що собака перебував у селі після знущання, ним не опікувалася моя знайома, то була б неминуча смерть. Ветеринар підтвердила, всі мазі, своєчасне оброблення ран та перев’язки допомогли уникнути розповсюдження додаткової інфекції. Собака пройшов великий курс лікування нирок, адже у нього був перебитий сечовий канал. Ситуація була критична, — каже Інна Мельничук.

Завдяки турботі, лікуванню ветеринара та зоозахисника бідолашний пес з перебитими органами перетворився на красеня Тайсона. З червня пес переїхав до нової родини.

— Ми вилікували собаку і чудово його прилаштували. І навіть відсутність одного ока не стала на заваді. У нього є справжня родина, яка любить, обожнює його. Мені надсилають його світлини і я бачу, що після всіх знущань живодерів, саме зараз він почувається щасливим та потрібним, — розповіла вона.

Нова господиня пса пані Людмила на власній сторінці у Фейсбук подякувала волонтерці за порятунок тварини і пообіцяла зробити все, щоб собаці було комфортно та затишно у новій родині.

Від родини немає спокою

Раніше староста села Долина Наталія Ковальська розповідала журналістам «20 хвилин», що жінка, яка причетна до скалічення собаки, залякує всіх сусідів, тож від цієї сім’ї спокою нема.

— Житель нашого села привіз Наталку і почав жити з нею вдома. Спочатку вона нормально спілкувалася з людьми. А згодом ми почали помічати, що вона трохи проявляє агресію. Від деяких жителів села надходили скарги, що вона їм погрожувала, а також ймовірно після її візитів зникали речі. Навіть мені погрожує хату підпалити. Я вже не можу боротися з нею. Люди постійно скаржаться, а деяких пенсіонерів та жінка так залякала, що вони і бояться мені розповісти про її злодіяння, — розповідає староста села Долина.

Також вона наголосила, що таким ставленням до тварин староста села не здивована. Адже минулої зими, каже, у пари вилучили немовля, яке вони покинули у порожній хаті.

— Вона народила хлопчика, але ми його забрали від неї. Дитина мало не загинула, бо вони кинули того хлопчика і пішли собі пити. Добре, що Бог почув нас, і ту дитину вже всиновили порядні люди. Нехай хлопчик собі зростає. Тому я дала працівникам поліції всю характеристику і буду наголошувати в поліції чи в суди, щоб її забрали із села, щоб у нас був спокій. Бо у нас живуть переважно пенсіонери. І я не хочу, щоб вона так тероризувала їх. Якщо вони її залишать, то все добром не закінчиться. Вчора пса забила, а завтра кинеться на людей? А як кинеться на дитину? Та ви що, я не витримаю такого, — додає Наталія Ковальська.

Староста сподівається, правоохоронні органи її почують і після цього інциденту з твариною у селі наступить спокій, а люди зможуть без остраху виходити на вулиці.

Живодери мають бути покарані

Ще навесні працівники відділення поліції №3 (м. Теребовля) фіксували на фото та відео тілесні ушкодження, що жителька села Долина нанесла тварині. Поліція опитувала сусідів, голову сільської ради, їм підтвердили, що була така ситуація. Також вони спілкувалися з Наталкою, і вона їм зізналася, що скоїла цей злочин. Натомість чіткої причини не назвала.

За фактом злочину відкрили кримінальне провадження згідно з частиною третьою статтею 299 (жорстоке поводження з тваринами) КК України. Протягом трьох місяців правоохоронці проводили досудове розслідування та встановлювали всі обставини події.

10 серпня зоозахисницю Інну Мельничук викликали до відділку поліції, де повідомили, справу щодо знущання з Тайсона передали до суду. Про це вона повідомила на власній сторінці у Фейсбук.

— Це вже втретє я намагаюся відстояти права тварин. І якщо перші два рази були невдалими, то зараз справа Тайсона вже на розгляді у Теребовлянському районному суді. Ну що ж, тримаємо кулаки і сподіваємося, що живодери будуть покарані, — каже пані Інна.

За даними Єдиного реєстру судових рішень, шостого жовтня Теребовлянська окружна прокуратура надіслала клопотання про застосування до Наталка В. примусових заходів медичного характеру за вчинення суспільно-небезпечного діяння. Тобто, примусово відправити жительку села Долина до лікарні. Також 30 листопада Теребовлянський районний суд зазначив, підстав для закриття кримінального провадження або його зупинення немає.

Зоозахисниця повідомила, 12 грудня вона виступала у залі суду як свідок у справі щодо знущання з Тайсона. Та чи приходила на засідання обвинувачена Наталка В.?

— У суд вона прийшла разом зі своїм співмешканцем. Також вона мала державного адвоката. У залі суду обвинувачена та її співмешканець поводилися неадекватно, погрожували мені. Обіцяли, що мене незабаром відспівають і буде вічна пам’ять. Я ледве стримувала у суді, аби не піддаватися на її провокації. 9 січня буде судове засідання, де мають вже озвучити рішення у даній справі. Я сподіваюся, звичайним штрафом не обійдеться, — розповіла Інна Мельничук.

Знайти та поспілкуватися з Наталкою В. журналістам «20 хвилин» не вдалося. Натомість ми готові вислухати та висвітлити її позицію.

Читайте також:

Порубала сокирою собаку і тримає у страху односельчан: ми дізналися більше про ситуацію на Теребовлянщині

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (12)
  • Bil-ka

    А чого її морду закриваєте? Люди мають знати про співіснування таких маньяків...
  • Milk

    Ця жінка волпше немає голови .
    Перше купля а потім ...
    І я думаю що її посадили за в'язницю і точно зробили
  • 666

    не люди
  • Timofei

    Повісити намагалися " вони " а судять лише "її" ?
    Це як так? Може він співучасник?
    І його також під суд за те що він таке саме тупе створіння як і жінка , і обидва не розуміють , що собаки , в більшость випадків - вороги котів.
    Привязати або зробити вольєр певно грошей пожаліли , певно випивають або просто " кончені".

keyboard_arrow_up