Спроба рекету і бандитський слід із 90-х? Подробиці вибухів у Тернополі

Спроба рекету і бандитський слід із 90-х? Подробиці вибухів у Тернополі
  • Вимагання і залякування за допомогою гранат стосувались однієї родини підприємців з Тернополя. На Porsche Cayenne, поруч з яким вибухнула граната, зазвичай відвозили дітей до школи.  
  • Організатор — відомий авторитет, який має стосунок до угруповання, яке діяло у Тернополі в 90-х. Його помічник має стосунок до збройних формувань та є співзасновником громадської організації допомоги постраждалим від війни.

Два вибухи пролунали у Тернополі місяць тому, у ніч з 8 на 9 листопада, — обидва адресувались родині відомих підприємців І.

Затримали обох

Перший вибух стався на вул. Чумацькій, де розташований офіс родичів, — там натягнули розтяжку із гранатою Ф1. Вона спрацювала буквально за лічені хвилини, адже її випадково зачепив кіт. 

Інша граната Ф1 спрацювала на вул. Руській, де живе родина підприємців. 

Відео дня

«20 хвилин» дізнались чимало деталей і подробиць обох справ. А також з’ясували, хто стоїть за вибухами у Тернополі. 

Двох людей, яких підозрюють у вимаганні за допомогою вибухівок, затримали, їм повідомили про підозру, поділились очільник поліції Тернопільщини Сергій Зюбаненко та керівник Тернопільської обласної прокуратури Андрій Миколайчук. 

Спільник також відповідатиме перед законом за вимагання з погрозою вбивства та насильства (ч. 4 ст. 189 ККУ), зазначив очільник поліції.

Вимагали 85 тисяч доларів

За інформацією, озвученою силовиками, мова йде про 85 тис. доларів. 

На Руській вибух біля автомобіля Porsche Cayenne був приведений і дію саморобним вибуховим пристроєм з таймером — і знову таки підірвало гранату Ф1. 

Працювали над розкриттям цієї справи впродовж місяця, повідомив керівник Тернопільської обласної прокуратури Андрій Миколайчук. 

СІЗО і без застави

18 грудня повідомили про підозру помічнику. І до суду скерували клопотання про обрання йому міри запобіжного заходу. 

Під час обшуків у підозрюваних вилучили гранати, пристрої для виготовлення вибухонебезпечних  предметів кустарним способом – там ціла лабораторія, і звідти вилучили багато речових доказів, каже Сергій Зюбаненко. Будуть проведені експертизи, і цих осіб перевірятимуться на предмет причетності до скоєння аналогічних злочинів. 

Хто стоїть за вибухами?

«20 хвилин» з власних джерел дізнались, що організатор — Ігор В. у минулому справді мав прямий стосунок до одного з угруповань,  яке діяло на Тернопільщині в 90-х роках. Згодом чоловік став підприємцем, був директором, засновником та співвласником кількох фірм. Які, зокрема, займались торгівлею, каменем, сільськогосподарською діяльністю та похідними від неї. В одному з товариств, основним видом діяльності є ресторанна справа і надання послуг мобільного харчування, він, за даними youcontro, зазначений учасником. А власниками та бенефіціарами у цій фірмі є саме родина підприємця, в яких вимагали гроші і підірвали. 

Помічник — Віталій М., був співвласником приватного підприємства, а від лютого 2023 року — співзасновником громадської організації, яка має надавати допомогу постраждалим від війни (всі дані є в редакції, однак ми не називаємо їх, доки ведеться слідство — прим.ред.)

Потерпілими виявились родина тернопільських підприємців І. На вул. Чумацькій у них офіс, а на Руській, де вибухівку заклали біля Porsche Cayenne, проживає один з синів з родиною. Саме на цьому авто дружина зазвичай відвозила двох дітей до школи.

Чи є слід справи ректора і екс-мера?

Журналісти «20 хвилин» поцікавились в очільників силових структур, чи є зв’язок між цими вибухами і справами минулих років з аналогічним почерком — вибух на подвір’ї тодішнього ректора ТНЕУ Андрія Крисоватого, підрив автомобіля у центрі міста, на якому їздила дружина тодішнього заступника міського голови Володимира Камінського. А також вибух біля ювелірного закладу на вул. 15 Квітня у Тернополі, який стався близько двох років тому — напередодні повномасштабного вторгнення. 

«20 хвилин» й надалі стежитимуть за розвитком подій у цій справі та повідомлятимуть про все читачів.   

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (14)
  • Олексій

    Хтось комусь колись якось . Сцикуни
  • *_POSITIVE_*

    Патіфон?
  • Ольга

    Зараз постраждалий «чесний бізнесмен» , а в круті 90 -ті  ким був. Скільки  раз сидів в тюрмі?
  • Sveta Mazurchak

    О бля почалося!!!!!

keyboard_arrow_up