Стрілянина у готелі Почаївської лаври і що на це сказав суд?

Стрілянина у готелі Почаївської лаври і що на це сказав суд?

Полтавчанин вже був під слідством за серію крадіжок. Крав все, що під руку потрапляло – від велосипеда і перфоратора, до холодильника. Восени «начудив» на Тернопільщині, а в грудні суд на Полтавщині затвердив угоду про визнання винуватості. І чоловіка, якому світило до 8 років тюрми за кілька десятків крадіжок у воєнний час і збитки майже 300 тисяч гривень, отримує умовний термін. Тепер вирок за хуліганство проголосив і суд на Тернопільщині

Кременецький райсуд проголосив вирок полтавчанину, який влаштував стрілянину у готелі Почаївської лаври у листопаді 2022 року.

Поки слухали справу, відзначився в Почаєві

Вирок чоловік слухав за допомогою відеоконференції, бо вже перебував у своєму рідному місті. У цей час в Полтаві слухали справу у суді про серію крадіжок, в період від квітня до вересня 2022 року. І чоловікові, якого звинуватили у крадіжках під час воєнного стану, світило до восьми років тюрми.

У листопаді 2022 р. він опинився у готелі Почаївської лаври. Що саме він там робив, не можемо стверджувати, адже більше інформації «20 хвилин» не вдалось роздобути, а в матеріалах справи цієї інформації немає.

Відео дня

За версією слідства, 14 листопада 2022 року близько 22 год. 30 хв. чоловік перебував у кімнаті готелю Свято-Успенської Почаївської Лаври. Випивали, слово за слово — і полтавчанин вхопив до рук короткоствольний гладкоствольний револьвер, перероблений з турецької зброї фірми STALKER R1-F2.5 калібру 4 мм. І після цього він став придатним до стрільби. Полтавчанин підійшов з револьвером в руках до жителя м. Вишневе, що на Київщині, і направивши дуло в бік киянина, двічі вистрелив.

— 31 березня 2023 року між прокурором Кременецької окружної прокуратури та обвинуваченим, за участю захисника, укладено угоду про визнання винуватості, — йдеться у матеріалах справи. — Потерпілий надав прокурору письмову згоду на укладення цієї угоди.

Обвинувачений визнав свою винуватість. Потерпілий в судове засідання не з`явився, однак подав суду заяву, в якій просить розглядати справу у його відсутності. Відносно укладення угоди про визнання винуватості не заперечував.

Двічі умовно за кілька місяців

— Затвердити угоду про визнання винуватості від 31 березня 2023 року,  укладену між прокурором Кременецької окружної прокуратури та обвинуваченим, — таким був вирок Кременецького райсуду. — Визнати винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч.4 ст.296 КК України та призначити йому узгоджене сторонами угоди про визнання винуватості покарання у виді позбавлення волі на строк чотири роки.

На підставі ч.4 ст.70 КК України,  за сукупністю злочинів, з урахуванням вироку Октябрського районного суду міста Полтави від 10.01.2023 року, (нагадаємо, за серію крадіжок, скоєних в умовах воєнного стану – прим. авт.) шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим призначити остаточне покарання у виді позбавлення волі на строк п`ять років.

— Відповідно до ст.75 КК України, звільнити від відбування покарання з випробуванням, встановивши йому три роки іспитового строку.

Отож, за стрілянину в готелі Лаври чоловік відбувся умовним терміном. Вже другим (!) умовним терміном за другою угодою про визнання винуватості за кілька місяців.

Перероблений револьвер, за вироком суду знищать. А сам вирок можна оскаржити до апеляційної інстанції протягом 30 діб.

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України

Стаття 185. Крадіжка

Ч. 4. Крадіжка, вчинена у великих розмірах чи в умовах воєнного або надзвичайного стану, — карається позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років.

Стаття 296. Хуліганство

1. Хуліганство, тобто грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом, - карається штрафом від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п'яти років.

2. Ті самі дії, вчинені групою осіб, - караються обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на строк до чотирьох років.

3. Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, якщо вони були вчинені особою, раніше судимою за хуліганство, чи пов'язані з опором представникові влади або представникові громадськості, який виконує обов'язки з охорони громадського порядку, чи іншим громадянам, які припиняли хуліганські дії, - караються позбавленням волі на строк від двох до п’яти років.

4. Дії, передбачені частинами першою, другою або третьою цієї статті, якщо вони вчинені із застосуванням вогнепальної або холодної зброї чи іншого предмета, спеціально пристосованого або заздалегідь заготовленого для нанесення тілесних ушкоджень, - караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

Довідка

Вирок за крадіжку в Єдиному реєстрі судових рішень за посиланням https://reyestr.court.gov.ua/Review/108306570

Вирок за хуліганство в Єдиному реєстрі судових рішень за посиланнямhttps://reyestr.court.gov.ua/Review/110684177

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Катя Лисакович

    В нас , як завжди , хтось приїхав , а правоохоронні    ОРГАНИ ніц не роБЛЯТЬ !!!!!!!!¡!!!!!!!¡!

keyboard_arrow_up