Суд надовго відправив за грати керівницю пошти, яка привласнила людські гроші за паї

Суд надовго відправив за грати керівницю пошти, яка привласнила людські гроші за паї
  • Як з’ясували «20 хвилин», жінка є мамою двох неповнолітніх дітей. На утриманні в неї і літня людина. Працювала начальником пересувного відділення поштового зв`язку №78 Тернопільської дирекції АТ «Укрпошта».
  • У суді на розгляді зараз ще одна справа поштарки, яка набрала кредитів і гасила їх людськими грішми. Загалом привласнила 165 тис. грн.

Зборівський райсуд відправив за грати керівницю поштового відділення, яку звинуватили у привласненні і розтраті майна. А також в тому, що підробляла підписи людей, яких ошукала.

Привласнила майже 30 тисяч

Як з’ясували «20 хвилин», жінка є мамою двох неповнолітніх дітей. На утриманні в неї і літня людина. Працювала начальником пересувного відділення поштового зв`язку №78 Тернопільської дирекції АТ «Укрпошта».
Поштарка уродженка Великих Гаїв, що в Тернопільському районі. І слідство звинуватило її у привласненні, розтраті або заволодінні чужим майном шляхом зловживання своїм службовим становищем, вчиненим у великих розмірах чи в умовах воєнного стану. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від п'яти до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років. Як зазначили у прокуратурі, це корупційний злочин, тому і строки чималі.

Обвинувачена 20 лютого 2023 р. отримала в Тернопільській дирекції АТ «Укрпошта», що за адресою м. Тернопіль вул. Привокзальна,4, грошові кошти та бланки грошових переказів, серед яких: бланк на суму 11 750 гривень, для подальшої доставки жительці одного з сіл — це виплата за оренду земельної ділянки, відправником яких є ТОВ «Мрія Фармінг Галичина». Таких бланків було три. Ще один також на 11 750 гривень, а третій — на вдвічі меншу суму.  

Відео дня

Суд: 5 років тюрми

— Обвинувачена, зловживаючи своїм службовим становищем, діючи умисно, з корисливих мотивів, перебуваючи в с.Мильне Залозецької територіальної громади, в умовах воєнного стану, привласнила грошові кошти, призначені для виплати трьом особам на загальну суму 29 063 гривень, — йдеться у матеріалах справою. — Особисто внесла в бланки на отримання грошових переказів, які є офіційними документами, оскільки посвідчують факт отримання грошового переказу конкретною особою у певний період та здатні спричинити наслідки правового характеру у вигляді підтвердження виплати грошових коштів, завідомо неправдиві дані.

Крім цього, за версією слідства, поштарка вчинила службове підроблення, зокрема, у бланках на отримання грошових переказів власноручно в графі «переказ одержав» та в графі «письмове повідомлення одержав» виконала підписи про отримання поштового переказу, та в графі «пред`явлений» внесла дані паспортів ошуканих людей.

Поштарку звинуватили за ч.4 ст.191 КК України та ч.1 ст. 366 КК України. І 5 вересня 2023 року вона у присутності адвоката уклала угоду про визнання винуватості з прокурором - начальником Зборівського відділу Бережанської окружної прокуратури.

— Згідно з даною угодою, прокурор та обвинувачена дійшли згоди щодо формулювання обвинувачення, всіх істотних для даного кримінального провадження обставин та правової кваліфікації дій обвинуваченої, яка в повному обсязі сформульованого обвинувачення беззастережно визнала свою винуватість у вчиненні кримінальних правопорушень, — йдеться у матеріалах справи.

Угоду вироком суду затвердили та призначили керівниці поштовного відділення покарання:

— за ч. 4 ст. 191 КК України — п’ять років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, а також посади, пов`язані з доступом до матеріальних цінностей строком на два роки.

— за ч. 1 ст. 366 КК України — обмеження волі на строк один рік, з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій строком на один рік.

На підставі ч. 1 ст. 70 КК України, шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим, їй визначили остаточне покарання у виді п’яти років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов`язанні з виконанням організаційно-розпорядчих і адміністративно-господарських функцій, на строк 2 роки.

Вона також має сплатити понад 23 тисячі гривень за проведені у справі експертизи.

На цей вирок може бути подана апеляційна скарга протягом тридцяти днів з дня його проголошення через Зборівський районний суд Тернопільської області.

Гасила кредити чужими грішми

До суду скерували справу ще щодо однієї поштарки.

У поліції, нагадаємо, повідомляли ще про одну працівницю пошти, яка, зловживаючи службовим становищем, оплачувала мікрокредити чужими грошима. Жінка привласнила понад 165 тисяч гривень, які мали йти на рахунки АТ «Укрпошта».

— В обов'язки підозрюваної входила виплата пенсій, субсидій, переказів, приймання комунальних платежів, вручання посилок та листів, — повідомили у поліції. —  Залишки коштів жінка щодня мала обліковувати та передавати до каси відділення.

У березні адміністрація пошти виявила відсутність грошей у сейфі і з'ясувала, що працівниця їх використовувала у власних інтересах.

— Підозрювана у скоєному зізналася, — повідомили у поліції. — Вона розповіла, що свого часу взяла мікрокредити у різних фінансових установах, а от грошей, аби їх вчасно сплачувати, не мала, а тому використовувала кошти акціонерного товариства. Повернути борг до встановленого терміну не встигла, оскільки її схему викрили колеги.

У ході слідства стало відомо, що жінка вже повернула «Укрпошті» частину коштів. Решту також пообіцяла віддати. Під час  розслідування слідчі встановили, що підозрювана уже не вперше маніпулює із чужими грошима.

Слідство по даному провадженню завершилося – і справу працівники поліції під процесуальним керівництвом Тернопільської окружної прокуратури скерували до суду.  

 

Довідка

Вирок керівниці поштового відділення — https://reyestr.court.gov.ua/Review/113682234

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Lyudmyla Taranyuk

    А тоді депутатів і  мерів потрібно всіх розстрілювати за вкрадені  мільйони
  • Oleksandr Yavorskyi

    Треба було вкрасти більше, як Головко. Тоді б не посадили 👍
  • Читач09

    Ладно поштарка довели ок .А ті нелюди що на високих посадах слабо продажним судям ,а її тут як судять як судять і бистренько і показник евріка .Сміхота- Головко і компанія сміється .
  • Anna Tomashevska

    Ото хапуга, ненажерлива

keyboard_arrow_up