Навіть не поцікавилася, чи жива дитина... Як покарали матір, яка покинула немовля в сумці на заводі

Навіть не поцікавилася, чи жива дитина... Як покарали матір, яка покинула немовля в сумці на заводі
  • «Вона собі живе звичним життям, ніби нічого і не сталось. На мою думку, життя цієї дитини її не хвилює, і сама дитина їй не потрібна», — кажуть у громаді, де проживає багатодітна мама.
  • Малого Дмитрика вже подали на усиновлення. А як Заліщицький райсуд покарав матір, якій п’ята в родині дитина виявилась зайвою? І чи зізналась вона у тому, що викинула власне дитя?

Заліщицький райсуд вже під час підготовчого засідання вирішив долю 31-річної матері новонародженого хлопчика, якого знайшли у закинутій будівлі заводу в картатій сумці.

Жінка у суді зізналась у скоєному і розповіла, що дуже шкодує про свій вчинок. Проте у громаді, де мешкає матір, стверджують, що долею малюка Інна не цікавилась ні одразу після того, як покинула його напризволяще, ні після вердикту суду.

Відео дня

— Ні, ні до рішення суду, ні після нього жінка долею сина принаймні в нас не цікавилась, — запевнила Уляна Гуменюк, перший заступник селищного голови Товстеньської територіальної громади. — Вона собі живе звичним життям, ніби нічого і не сталось. На мою думку, життя цієї дитини її не хвилює взагалі. І сама дитина їй не потрібна.

Малюка вже можуть усиновити

Після рішення суду Інна не проявила жодної ініціативи, аби бодай побачитись із сином. Не цікавилась, чи жива її дитина і чи взагалі існує і як на цьому світі, кажуть у громаді.

Покинутого хлопчика назвали Дмитриком Українцем, нещодавно йому виповнилось два місяці, але його долею матір не цікавилась і «Малятку», де зараз проживає немовля.

— Дитина хороша, головне – здоровенька, росте помаленьку, — запевнила керівниця КНП «Тернопільський обласний центр реабілітації та розвитку дитини» облради Інга Кубей. — Проблем, на щастя, ані зі здоров’ям, ані інших — немає. Відносно свого віку розвивається добре.

У закладі Дмитрик має перебувати до пів року. Проте точний термін залежатиме від того, як малому знайдуть прийомну сім‘ю. Правоохоронці напередодні завершили розслідування і передали справу до суду. За час, відколи малого знайшли у сумці в Товстому, матері у «Малятку» не бачили.

Врятувала малого від смерті дівчинка-підліток

Нагадаємо, незнайома дівчина почула дитячий плач, коли проходила повз територію недіючого молокозаводу, підійшла ближче та побачила дитину. Новонародженого хлопчика знайшла жителька селища Товсте. Вона забрала його, занесла в місцеву їдальню та викликала поліцію. Про це 2 листопада повідомили у відділі комунікації головного управління Нацполіції в області.

За словами правоохоронців, хлопчик був доношеним, народжений не більше доби тому. Його доправили до лікарні з переохолодженням, але загрози життю малюка тоді не було.

— Даний факт внесений в ЄРДР, згідно з ч.2 ст. 135 Кримінального кодексу України — залишення в небезпеці, матір'ю стосовно новонародженої дитини, якщо матір не перебувала в обумовленому пологами стані, — повідомив начальник головного управління Нацполіції в області Олександр Богомол. — Санкція статті передбачає покарання у вигляді обмеження волі на строк до трьох років або позбавлення волі на той самий строк.

«20 хвилин» вдалось тоді дізнатись чимало подробиць у рамках власного розслідування. Дізнались ми чимало як про родину, якій маленький син виявився непотрібним, і про дівчинку, яка знайшла немовля і цим фактично врятувала йому життя.

Що відомо про біологічну родину Дмитрика

В 31-річної Інни та 40-річного Олега Д. (поки ми не називаємо прізвища подружжя, доки рішення суду не набере законної сили – прим. авт.) без Дмитрика четверо дітей, всі віком від 4 до 13 років. Проживають у селі за кілометрів 20 від Товстого, колишнього Заліщицького району. І донедавна родина Д. хоч і була багатодітною, але поганого про них нічого сказати не могли. Діти завжди були доглянутими, добре одягненими. І навіть якщо великий статків Д. не мають, хата досить пристойна. На подвір’ї ще є чимало прибудов — майстерня, гараж. Є в родині і авто – Ford Escort. Саме на ньому, припускають і місцеві, і правоохоронці, малюка вивезли з дому того ранку.

Чоловік, кажуть односельці, божився, що нічого не знав про вагітність жінки і не брав участі у тому, коли новонародженого сина вивозили з дому. Олег, як вдалось нам дізнатись, працює на себе. Чоловік гарний майстер, і в дворі облаштував власну майстерню — робить з дерева меблі, столи, крісла, ліжка. Його жінка, Інна, займалась дітьми і ніде не працювала. Люди кажуть, в одного з дітей є проблеми зі здоров’ям, тому вимагають більше уваги та піклування.

— Їхні діти завжди були чистенькими, привітними, вихованими, — розповів односельчанин Ігор (ім’я змінене на прохання чоловіка – прим. авт.). — Ніколи з ними проблем не було. Мене дивує: поруч з їхньою є купа покинутих хат. Ліс, провалля. Чому, якщо хотіли позбутись дитя, не винесли в ліс? Чому не підкинули під магазин, як хотіли, щоб малого знайшли бігом і він вижив? Чому везли аж в Товсте?

Народила Інна приблизно о 7 ранку. Загорнула дитя в синю дитячу курточку, можливо, когось зі старших дітей. Закутала маля в сіру ковдру і поклала до сумки. Десь о 9-тій малого повезли до Товстого та залишили у приміщенні закинутого заводу. Там його через кілька годин знайшла 14-рчна Галина. Саме дівчинка захотіла, аби знайденого малюка назвали Дмитриком. Дорослі прислухались до рятівниці.

В одну лікарню привезли і маму, і малого

Коли малого привезли до лікарні, його температура була близько 34 градусів. За іронією долі, до того ж медзакладу невдовзі поступила і сама породілля – після домашніх пологів у неї почались проблеми зі здоров’ям. Більше того, і сина, і матір приймала одна й та ж лікарка. На обліку, як ми дізнались, майбутня мати не перебувала. У малюка невдовзі почалась пневмонія, і його перевели до обласної дитячої лікарні. Звідти — до Будинку дитини, що на Сахарова.

Після того випадку родину взяли на соціальний супровід громади. Вивчають побутові умови та як живуть інші діти. Загрози їхньому життю, запевняють у громаді, немає. Ніхто не повідомляв про можливу небезпеку, скарг на них не було ні від сусідів, ні від місцевої влади, ні зі школи. Діти нагодовані, охайні. Умови проживання добрі. Мама і тато одружені, є багатодітною родиною, батько юридично є батьком для всіх 4-х дітей.

Поки малюк рахується знайденим немовлям, яке не має ані матері, ані батька, каже начальник служби у справах дітей облдержадміністрації Ростислав Дрозд. Перший місяць немовля було в лікарні, у два його перевели  до КНП «Тернопільський обласний центр реабілітації та розвитку дитини» облради, простішими словами – до «Малятка».

— Від двох місяців малюк отримав статус дитини, яка може бути усиновлена, — повідомив Ростислав Дрозд. — Усиновити його може будь-хто, в порядку черговості, хто є зареєстрований у Чортківській районній службі у справах дітей. Вони ведуть облік кандидатів на усиновлення. Потенційні батьки мають пройти навчання і бути ознайомлені з такою дитиною. А згодом звертатись до суду щодо усиновлення такої дитини.

Відбулась умовним терміном

Санкція статті, за якою обвинуватили Інну Д., передбачає покарання у вигляді обмеження волі на строк до трьох років або позбавлення волі на той самий строк. Проте тюрми жінка уникнула і відбулась «умовним терміном».

На підготовчому судовому засіданні, яке у Заліщицькому райсуді відбулось 12 січня, обвинувачена зізналася у скоєному і розповіла, що дуже шкодує про свій вчинок. Процесуальний прокурор підписав з обвинуваченою спеціальну угоду про визнаття винуватості.

— Заліщицький районний суд визнав винною мешканку села Нагіряни в тому, що вона залишила в небезпеці своє новонароджене немовля. Але з огляду на те, що жінка сама визнала свою вину і розкаялася у вчиненому, її засудили до двох років позбавлення волі, — розповів керівник Бучацької окружної прокуратури Михайло Носовський.

Суд врахував, що обвинувачена раніше не притягувалася до кримінальної відповідальності, то присудив їй один рік умовного терміну.

Які ще резонанси були

Минулоріч на Тернопільщині зареєстровано два випадки, коли матері викидали своїх новонароджених дітей. Дмитрика, на щастя, врятували. Маму малюка з Борщева, тіло якого знайшли на смітнику 29 квітня, шукають досі.

Нагадаємо, тіло новонародженого хлопчика на Борщівському сміттєзвалищі 29 квітня близько 13:00 виявили працівники комунального підприємства. Про це вони одразу повідомили в місцеве відділення поліції.

Під час огляду виявили, що немовля було загорнуте в дитячу ковдру. Працівники поліції з’ясовують деталі смерті дитини і звертаються за допомогою до місцевих мешканців.

Якщо комусь відомі жінки, які перебували на останніх місяцях вагітності або родили, а дитини нема, повідомити на лінію “102″ або за номерами: (03541) 2-12-45, (098) 750 83 85, (096) 82 69 993.

Можливо, хтось з рідних впізнає ковдру. Будь-яка інформація може допомогти встановити особу жінки, яка викинула на сміття власне немовля понад пів року тому. Анонімність правоохоронці гарантують.

Ми й надалі стежитимемо за долею Дмитрика та розслідуванням смерті немовляти у борщівській справі. Та повідомлятимемо про все читачів. 

 

Читайте також:

Судитимуть жительку Чортківського району, яка залишила свою новонароджену дитину

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Sтас Максимов

    Це не людина,а батько пес.
  • Olena Kuzyk

    Для неї божий суд,від якого не відкупишся,а дитинкі гарних батьків і щасливого дитинства

keyboard_arrow_up