Судили патрульного, який біля Смиківців одягнув кайданки на суддю

Судили патрульного, який біля Смиківців одягнув кайданки на суддю
  • У суді патрульний просив суворо не карати його і просив вибачення у потерпілого. А суддя натомість хотів найсуворішого покарання для копа. 
  • Олександр служив в поліції від червня 2021 року. Як дізнались «20 хвилин», і поліцейський, якого судили, і його напарник звільнились зі служби. Один з них вже має кримінал у біографії. 

Патрульного з Тернопільщини засудили за перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу. Коп, за матеріалами справи, одягнув кайданки на суддю райсуду із Вінничини, якого патрульний із напарником зупинили у Смиківцях за перевищення швидкості. Суддя спочатку пред’являв претензії до копа, мовляв, вимірювач швидкості тримали у руках, а не на тринозі, а потім закрив дверцята і поїхав з місця. Патрульний його наздогнав і, одягнувши кайданки, доправив до відділку...

Не мали права затримувати суддю

Вирок копу проголосив 12 грудня 2023 року Тернопільський міськрайсуд. Олександра Р., який донедавна був на посаді поліцейського взводу 2 роти 3 батальйону Управління патрульної поліції в Тернопільській області, визнали винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 365 Кримінального кодексу України — йдеться про перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу.  За Законом, патрульні не могли затримувати суддю. 

Відео дня

31 березня 2023 року поліцейський разом із напарником несли службу в складі екіпажу «Юпітер 108» на службовому автомобілі. Близько 12 години 56 хвилин поблизу с. Смиківці Олександр зупинив Mercedes-Benz за перевищення швидкості. І повідомив водія, чому його зупинили і що він порушив. На вимогу поліцейського водій надав документи, що посвідчують його право на керування транспортним засобом, свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, а також пред`явив посвідчення голови Тульчинського районного суду Вінницької області.

Затримали і одягли кайданки

За версією слідства, поліцейський ознайомився з документами, встановив особу водія та з`ясував, що він є діючим суддею. Та повідомив, що виносить постанову за перевищення швидкості — за ч. 1 ст. 122 КУпАП. Після цього відійшов від Mercedes і сів у службове авто. Напарник в цей час спостерігав за розглядом адмінсправи і попросив водія зачекати повернення напарника, при цьому повідомивши суддю, що він тимчасово обмежений у пересуванні через розгляд адміністративної справи.

Поліцейський кинувся навздогін, зупинив Mercedes та повідомив суддю, що його затримано, а також одягнув на нього кайданки. Водія доправили до райвідділу на бульварі Шевченка.  

Запевняв: не знав, що водій — суддя 

Допитаний в судовому засіданні обвинувачений вину у вчиненні кримінального правопорушення визнав частково. Олександр запевняв, що коли попросив водія пред’явити документи, той повідомив йому про рішення Верховного суду, в якому зазначено про те, що фіксування порушення швидкісного режиму здійснюється за допомогою приладу TruCam, який має бути зафіксований на тринозі. Коп відповів, що тринога у даному випадку не передбачена, адже TruCam є ручним приладом. 

Патрульний стверджував, доки дзвонив у чергову частину, щоб перевірити дані про особу водія, той поїхав. І вони з напарником почали переслідувати авто, водій якого під час руху не реагував на їхні вказівки, а саме на проблискові маячки синього та червоного кольорів, а «тому вони були вимушені здійснити маневр обгону вказаного автомобіля, перетинаючи при цьому суцільну лінію розмітки, чим наражали себе на небезпеку». 

Після цього із транспортного засобу вийшли інші пасажири та почали говорити, що водій обіймає посаду судді, у зв`язку з чим у нього виникла підозра щодо того, чи справді останній являється суддею, в чому він бажав переконатися, запевняв поліцейський. І що затриманий є суддею дізнався вже у відділку поліції. 

Що пояснював суддя?

Також обвинувачений зазначив, що як на місці зупинки автомобіля, так і в приміщенні відділку поліції він пропонував водію зняти з нього кайданки, але той неодноразово відмовлявся та погодився лише, коли прибув слідчий. Суддю оглянув також і медпрацівник. Коли суддя виходив із відділку, патрульні намагались ознайомити зі складеними щодо нього адміністративними матеріалами, на що він ігнорував вказане та продовжив рух у сторону свого авто. 

У суді патрульний просив суворо не карати його і просив вибачення у потерпілого. 

Суддю також допитували в залі засідань. Він розповів, що того дня їхав із дружиною, сином і невісткою, коли авто зупинили патрульні. Коли один з них на місці розпочав розгляд справи про адмінправопорушення за перевищення швидкості, оскаржив дії працівника поліції та наголосив йому на незаконності таких, оскільки вимог ПДР, на його думку, він не порушував. Коли поліцейський пішов, він сів в авто і поїхав. І зупинився вже, коли в дзеркалі побачив проблискові маячки. Копи, запевняв суддя, грубо з ним спілкувались, а потім одягли кайданки, «внаслідок чого йому було спричинено біль, а також рубці, оніміння рук та синці». Запевняв, що повідомляв копів, що є суддею і пред’являв посвідчення голови суду. І що попереджав поліцейського, що він своїми діями вчиняє кримінальне правопорушення, перевищуючи свої службові повноваження, втім жодної реакції не було. 

Згадав суддя, як його обстежували медики і вкололи препарат для зниження тиску, а слідчий рекомендував йому звернутись до лікаря. 

Того дня до лікарні не звертався, бо почував себе краще, а наступного дня його госпіталізували. Крім того, під час свого допиту потерпілий зазначив, що в результаті незаконних дій працівника поліції були порушені його права як людини, честь та гідність, а тому наполягав на призначенні покарання для обвинуваченого у вигляді реального позбавлення волі. 

До речі, невдовзі суддя звернувся до суду на Вінниччині, оскарживши винесену патрульними постанову за перевищення швидкості. Суд першої інстанції її скасував, а апеляційний невдовзі підтвердив це рішення.   

«Хороший хлопець, шкода…»  

Вирок може бути оскаржений до Тернопільського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення.

Але, як вдалось нам дізнатись, поліцейський його не оскаржуватиме і вже звільнився з роботи. Його напарник, який був у статусі свідка, залишив лави поліції ще раніше.

Олександр Р. в органах Національної поліції України працював від 16 червня 2021 року, повідомили в управлінні патрульної поліції Тернопільської області.  За період служби, запевнили колеги, Олександр зарекомендував себе дисциплінованим, сумлінним, професійно підготовленим, цілеспрямованим, комунікабельним працівником. 

Суд позбавив Олександра права служити в органах на рік. 

Про суддю, якого патрульні зупинили на дорозі і одягли на руки кайданки, ми дізнались, що це Сергій К. Він відомий нашим вінницьким колегам сайту «20 хвилин» за справою суду над митрополитом Іонафаном з моспатріархату. Детальніше читайте: Суд над митрополитом Іонафаном: чому судді в Тульчині відмовляються розглядати справу

 

Довідка

Вирок у Судовому реєстрі — https://reyestr.court.gov.ua/Review/115793618

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (68)
  • Володимир Баліцький

    Такого суддю має зневажати все суспільство, він має почуватись лишнім в цій країні
  • Ігор Юрчинський

    Суддя, що порушив ПДР, порушник. А суддя, що його виправдав   - ворог   України.
  • Тина

    збивають людей,і їм це сходить,бо вони Феміда? Коли ж все це кінчиться?
  • Тина

    Господи,та коли ж справедливість восторжествує?Як простого смертного так наказують поповну,а цих сук, їм усе можна,вони недоторкані. Напхані наркотою, алкоголем

keyboard_arrow_up