Сварка із летальним кінцем. Судять жінку, яка вбила чоловіка після застілля

Сварка із летальним кінцем. Судять жінку, яка вбила чоловіка після застілля
  • Подружжя разом прожило 13 років. «Розбірки» на Чернівецькій закінчились летально для чоловіка. Андрій спочатку розсік Ользі брову, та у відповідь встромила ножа у ногу.  Жінка пригадала, що чоловік часто її бив, від чого на її тілі є шрами.
  • Сестра загиблого в суді запевняла, що Ольга піклувалась про брата, доки ті проживали разом. Про конфлікти між ними не чула. І просила не карати суворо родичку.
  • Адвокат обвинуваченої у суді наполягав, що це було вбивство з необережності, санкція статті за яким вдвічі менша. І вже запевнив: касаційну скаргу до Верховного суду подаватимуть.

Сімейний конфлікт між співмешканцями після застілля закінчився трагедією. У домі в цей час були син жінки з його дівчиною. Вони не бачили, як все сталось, проте гостя добре чула, як кричала Ольга: «На кого ти мене лишаєш»…

У цій історії крапку днями поставив Тернопільський апеляційний суд. Туди зі скаргою звернувся адвокат Ольги, обвинуваченої у смерті співмешканця. Захисник оскаржував вирок суду першої інстанції, який засудив Ольгу за смерть співмешканця Анжрія до 7 років тюрми. Наполягав, що його клієнтка не була напідпитку, хоча і сама жінка в суді першої інстанції зізналась: до того випивали. Й експерти визнали, що жінка перебувала у стані алкогольного сп’яніння, а це стало обставиною, яка обтяжує злочин.

Що вдалось дізнатись про членів родини, яка мешкала на вул. Чернівецькій у Тернополі?  І що сказала колегія апеляційної інстанції щодо подальшої долі Ольги, читайте.  

Відео дня

Прожили разом 13 років

Нагадаємо, трагедія сталась 13 березня 2021 року в одній з квартир Тернополя на вул. Чернівецькій. Сусіди пригадували, як того дня до них забігла незнайома жінка і просила викликати швидку. Потім вона побігла в крамницю, що поруч з будинком. Проте врятувати життя Андрієві не змогли – медики, які приїхали за викликом, лише констатували його смерть. За результатами експертизи, чоловік буквально стік кров’ю, адже співмешканка, з якою вони разом прожили 13 років, одним ударом пробила артерію.

І під час слухання в Тернопільському міськрайсуді, і в апеляції Ольга стверджувала, що чоловік сам напоровся на ніж. А перед тим вдарив її і розсік брову, яку потім зашивали у лікарні. 56-річну Ольгу звинуватили за ч. 2 ст. 121 Кримінального кодексу України. Йдеться про умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть потерпілого.

— 13 березня 2021 року близько 19 год. 00 хв. між обвинуваченою та її співмешканцем, які перебували в стані алкогольного сп`яніння, у приміщенні спальної кімнати квартири на побутовому грунті виник словесний конфлікт, — йдеться в обвинувальному акті. — Під час якого чоловік виражався на адресу цивільної дружини нецензурною лайкою та завдав їй один удар кулаком руки в ділянку обличчя.

Жінка взяла в руки ніж, сподіваючись, що співмешканець вгамується. Але це Андрія не зупинило. Тоді Ольга вдарила чоловіка у ногу.

— Смерть чоловіка настала на місці події внаслідок поранення правого стегна з ушкодженням м`яких тканин та стегнової артерії, що супроводжувалося зовнішньою кровотечею і призвело до розвитку гострої крововтрати, різкого обезкровлення організму, — йдеться у матеріалах справи.

На ніж, яким чистили горіхи, напоровся сам

Проте у суді Ольга заперечувала, що вдарила ножем співмешканця. Мовляв, коли вона тримала ніж в руці, він рвонув на неї і сам напоровся на лезо. Жінка у суді також розповіла, що пили того дня від опівдня. Коли чоловік добре захмелів, а син з подругою пішли до сусідньої кімнати, вона й сама вмовляла Андрія відпочити. Той лишень матюкався і вдарив її в обличчя та розсік брову. На ніж, яким чистили горіхи, мовляв, напоровся сам. Після удару Андрій ліг на диван, а вона кричала, що ж він наробив. Жінка запевняла, що одразу кинулась бинтувати рану, а син з подругою, які вибігли з кімнати, побігли до сусідів, аби викликати швидку. Жінка пригадала, що жила з Андрієм в цивільному шлюбі 13 років, і той часто її бив, від чого на її тілі є шрами.

Сестра загиблого, яка була визнана потерпілою у справі, запевняла, що Ольга піклувалась про брата, доки ті проживали разом. Про конфлікти між ними не чула. А щодо міри покарання обвинуваченій, просила меншу, аніж передбачена санкцією статті. А от сусіди в суді розповіли, що про бійки, що відбувались між померлим та обвинуваченою, знають і добре чули їхні сварки.

За висновком експертів, смерть 54-річного Андрія настала внаслідок поранення стегна з ушкодженням артерії, що супроводжувалося зовнішньою кровотечою і призвело до розвитку гострої крововтрати.

У суді першої інстанції врахували щире каяття Ольги та сприяння розкриттю злочину. А от перебування у стані алкогольного сп’яніння і те, що вдарила ножем близьку людину, врахували до обставин, що обтяжують покарання.

— Визнати винною у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 121 ККУ, та призначити їй покарання у виді семи років позбавлення волі, — таким був вирок міськрайсуду.

Що сказав апеляційний суд?

Не погодившись із рішенням місцевого суду, захисник обвинуваченої подав апеляційну скаргу та просив вирок змінити, перекваліфікувавши дії його підзахисної із ч. 2 ст. 121 на ч. 2 ст. 119 КК України, і призначити їй покарання в межах санкції даної статті.

Санкція інкримінованої жінці статті передбачає позбавлення волі на строк від 7 до 10 років. Тієї, що просив адвокат – за вбивство, вчинене через необережність, – від 3 до 5 років обмеження або позбавлення волі.

Колегія суддів Тернопільського апеляційного суду дійшла висновку, що суд першої інстанції виніс законне, обґрунтоване, вмотивоване рішення і підстав для його скасування немає.

— Колегія визнала необґрунтованим посилання апелянта на наявність у діях обвинуваченої ознак складу злочину, передбаченого ч.1 ст. 119 КК України, тобто вбивство, вчинене через необережність, — повідомили у прес-службі Тернопільського апеляційного суду. — Оскільки за цією нормою закону винний не мав умислу на спричинення тяжких тілесних ушкоджень. Однак встановлені судом обставини вказали на наявність умислу в обвинуваченої спричинити потерпілому тілесні ушкодження.

Також апеляційний суд критично оцінив показання Ольги Г., яка своєї вини не визнала, а продовжувала наполягати, що потерпілий сам випадково наткнувся на ніж, який вона тримала в руці. Ці твердження обвинуваченої правомірно визнано неспроможними та спростовано на підставі висновків судового експерта. При цьому колегія суддів вказала, що хоча обвинувачена не бажала смерті Андрія К., але повинна була усвідомлювати можливість настання смерті потерпілого внаслідок своїх дій, кажуть у суді.

— Не заслуговували на увагу і доводи захисника, що судом не доведено вчинення Ольгою Г. злочину в стані алкогольного сп'яніння, — повідомили в апеляційному суді. — Оскільки сама обвинувачена в суді першої інстанції сказала, що до конфлікту вони з Андрієм К. розпивали алкогольні напої. Її слова підтверджено випискою з медичної картки, де вказано, що того дня в Ольги Г. виявлено гостру алкогольну інтоксикацію та середній ступінь алкогольного сп'яніння.

Колегія суддів Тернопільського апеляційного суду апеляційну скаргу захисника Ольги Г. залишила без задоволення, а вирок Тернопільського міськрайонного суду від 7 лютого 2022 року – без змін.
Адвокат обвинуваченої Роман Молинь коментувати будь-що у цій справі відмовився, проте запевнив: касаційну скаргу до Верховного суду подаватимуть.

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України
Стаття 121. Умисне тяжке тілесне ушкодження

Ч. 2. Умисне тяжке тілесне ушкодження, вчинене способом, що має характер особливого мучення, або вчинене групою осіб, а також з метою залякування потерпілого або інших осіб, чи з мотивів расової, національної або релігійної нетерпимості, або вчинене на замовлення, або таке, що спричинило смерть потерпілого, - карається позбавленням волі на строк від семи до десяти років.

Стаття 119. Вбивство через необережність

ч. 1. Вбивство, вчинене через необережність, - карається обмеженням волі на строк від трьох до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк.
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Светлана Гриненко

    Не было б в её руке ножа, он бы не напоролся,, сам",пьянь дурная
  • Ніна Кульчицька

    Я живу на Чернівецькій. Чула від продавчинь, куди забігала жінка, щоб викликати швидку, що була не в адекватні і чітко висловити своє прохання не могла. Вони нічого не зрозуміли.Телефони та сім'я не мала( пропили).Сумно!
  • Lina Boyko

    Molodes vona

keyboard_arrow_up