Таки убив, хоч і ненавмисне. Суд поставив крапку у справі загибелі 42-річного Івана

Таки убив, хоч і ненавмисне. Суд поставив крапку у справі загибелі 42-річного Івана
  • Апеляція відхилила скаргу адвоката та залишила в силі вирок суду першої інстанції. Проти умовного терміну, який просив адвокат, категорично заперечувала сестра убитого. 
  • Що оскаржували адвокат та Сергій, який з необережності убив товариша? І чи пробачила йому смерть брата сестра загиблого?

 

Колегія суддів Тернопільського апеляційного суду розглянула апеляційну скаргу захисника обвинуваченого Сергія В. на вирок Борщівського районного суду від 23 лютого 2023 року.

«Ти мене підставив!» — Сергій кинувся з кулаками на товариша, вдарив його в обличчя. Іван не втримався на ногах і впав головою до бетону. Більше чоловік на ноги не звівся, а медики констатували його смерть.

Мама померла, доки тривали суди

Поліцейські саме з’ясовували, куди поділась сумка власниці крамниці, яка зникла напередодні. Врешті пошук сумки закінчився летально для одного з чоловіків, а для іншого тюремним ув’язненням, хоча він вину не визнав і запевняв, що умислу вбивати товариша у нього не було.

Відео дня

Доки йшло слідство і суд, мама загиблого Івана померла. І в суді потерпілою була сестра. Чи пробачила вона чоловікові смерть брата?

Як встановив районний суд, нагадаємо, 29 вересня 2021 року, приблизно об 11 год. у смт. Скала-Подільська Чортківського району між обвинуваченим Сергієм В. та потерпілим Іваном М. поблизу магазину «Наталі» раптово виник словесний конфлікт, у ході якого на ґрунті неприязні Сергій В. ударив потерпілого кулаком по обличчю. Не втримавшись на ногах, Іван М. із прискоренням упав спиною на бетонне покриття, вдарився потилицею об бетон та отримав закриту черепно-мозкову травму, від якої наступного дня помер у лікарні.

Сергій — уродженець росії, але проживав у Скалі-Подільській.  Його товариш місцевий. Обоє працювали у крамниці різноробочими — напередодні трагічних подій разом вантажили яблука. Ті, хто добре знав чоловіків, кажуть: Іван буд добрим, неконфліктним, усім допомагав. Не помічали агресії та конфліктності до цього випадку і за Сергієм.

Близько опівночі разом сиділи й випивали біля магазину. Потім Сергій встав, взяв свою кофту і пішов спати. Іван нібито взяв сумку власниці і віддав чоловікові.

Зранку до Сергія зателефонував чоловік власниці і сказав, щоб він приніс сумку. Той запевняв, що сумку не брав. Далі у крамниці переглядали відео з камер спостереження і побачили, як Іван дає Сергію сумку власниці. Тоді керівники викликали поліцію. Сергій разом з правоохоронцями поїхав додому, і в нього на городі знайшли сумку. Запевняв, що сумку йому хтось підкинув. І вирішив, що це зробив товариш. Він разом з поліцейськими повернувся до крамниці і кинувся з кулаками на Івана. Ударив лише один раз. Але той не втримав рівновагу і, падаючи на землю, сильно вдарився головою до бетону.

Захисник Сергія у суді першої інстанції запевняв, що дії його підзахисного треба кваліфікувати не за ст. 121 Кримінального кодексу, а за ст. 125 та ст. 128 КК України, оскільки в нього не було умислу завдати потерпілому тяжкі тілесні ушкодження, що спричинили його смерть і ці тілесні ушкодження потерпілий отримав внаслідок падіння. Сергій теж запевняв, що не мав умислу убивати товариша. Під час судового розгляду 49-річний Сергій В. вину визнав частково.

Вироком Борщівського районного суду від 23 лютого 2023 року Сергія В. визнано винним за ч. 1 ст. 119 КК України (вбивство, вчинене з необережності) та призначено покарання у виді 4 років позбавлення волі

Адвокат просив умовний термін

— Не погодившись зі судовим рішенням у частині призначеного покарання, захисник обвинуваченого подав апеляційну скаргу та просив вирок суду першої інстанції змінити, — повідомили у пресслужбі Тернопільського апеляційного суду. — Застосувати до його підзахисного ст. 75 КК України та звільнити Сергія В. від відбування призначеного покарання зі встановленням іспитового строку терміном на 2 роки. Наполягав, що призначене покарання занадто суворе.

Натомість колегія суддів, детально проаналізувавши матеріали кримінального провадження в межах поданої апеляційної скарги, дійшла до висновку, що суд першої інстанції виніс законне, обґрунтоване та вмотивоване рішення, а обрані районним судом вид і міра покарання – пропорційні тяжкості вчиненого кримінального правопорушення та особі обвинуваченого.

Сестра загиблого Івана у суді заперечила апеляційну скаргу, вирок районного суду визнала законним, а призначене Сергієві В. покарання – справедливим. Вона була проти умовного терміну, адже втратила єдиного брата. А за досить тривалий час, що минув після вбивства, Сергій так і не відшкодував завдану моральну шкоду. 

Сестра загиблого у суді першої інстанції, нагадаємо, заявила цивільний позов до обвинуваченого 250 000 грн моральної шкоди. У суді вона пояснила, що втратила єдиного рідного брата, з яким перебувала в добрих, дружніх, родинних відносинах, брат завжди допомагав їй у всьому та підтримував. Усвідомлення того, що брата вже ніколи не буде поруч завдає їй глибоких душевних страждань, з часу його смерті і до сьогодні вона пригнічена, відчуває тугу за ним. Обвинувачений тоді позов визнав частково, на суму 100 000 грн, посилаючись на свій майновий стан, оскільки ніде не працює, а його дружина важко хворіє.

Також колегія суддів зазначила, що обрані місцевим судом вид та міра покарання не в максимальному розмірі, визначеному ст. 119 КК України.

— З урахуванням наведеного, колегія суддів Тернопільського апеляційного суду апеляційну скаргу захисника обвинуваченого Сергія В. залишила без задоволення, а вирок Борщівського районного суду від 23 лютого 2023 року – без змін, — повідомили у пресслужбі Тернопільського апеляційного суду.

Юридична довідка

Стаття 119. Вбивство через необережність

Ч. 1. Вбивство, вчинене через необережність, — карається обмеженням волі на строк від трьох до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up