Тернопільські оперативники викрили групу грабіжників-гастролерів: подробиці

Тернопільські оперативники викрили групу грабіжників-гастролерів: подробиці

Учасники групи розміщували в Інтернеті оголошення про надання послуг із виготовлення документів для безперешкодного виїзду за кордон чоловіків. Проте до кордону «клієнти» не доїжджали – їх грабували, відбирали гроші та документи.

Про грабіжників-гастролерів на своїй Фейсбук-сторінці розповів начальник Головного управління Національної поліції в Тернопільській області Сергій Зюбаненко.

За його словами, раніше судимий за насильницькі злочини організатор взяв у спільники «товариша», з яким разом сидів у в’язниці. Фігуранти продумали схему заволодіння чужим майном.

Відео дня

Вони розміщували в Інтернеті оголошення про надання послуг із виготовлення документів для безперешкодного виїзду за кордон чоловіків. Охочі знаходилися швидко, бо фігуранти обіцяли супровід у «легальному» перетині кордону. Основна вимога – готівкова валюта та закордонний паспорт. Проте навіть до кордону «клієнти» не доїжджали – зловмисники грабували їх по дорозі, відбирали у них гроші, документи.

– Грабіжницька схема фігурантів не спрацювала в Тернополі. Тут клієнти їм попалися трохи іншого ґатунку: не ті, які шукали різні способи «втекти» від мобілізації за кордон, а довірливі волонтери, які хотіли привезти допомогу для ЗСУ. При виїзді з Тернополя транспортний засіб потерпілих заблокували нападники, почали погрожувати їм та намагалися відібрати у них 10 тисяч доларів. Чоловікам вдалося вирватися та втекти від грабіжників. Проте їхні особисті речі, які були в автівці, опинилися в грабіжників. Про пограбування потерпілі повідомили працівників поліції лише через декілька днів після злочину. Кажуть, що боялися, – розповів подробиці Сергій Зюбаненко.

На сайті поліції Тернопільської області о 16:30 повідомили, що за словами потерпілих, в Телеграм-каналі вони знайшли оголошення про офіційне виготовлення документів для безперешкодного перетину кордону. З ними зв'язалися представники фірми й запевнили, що розв'яжуть усі питання безпосередньо на кордоні. Тому не потрібно робити жодних документів, а мати при собі готівку. 

За кілька днів до потерпілих зателефонували та повідомили, коли й звідки виїзд, а також нагадали, аби ті мали із собою готівку й закордонні паспорти. Водій очікував на клієнтів у Тернополі. Проте виїхати з міста чоловіки не встигли. При виїзді з обласного центру їхній транспортний засіб заблокували невідомі. Жителям Чортківщини вдалося вибігти з автівки та втекти. Проте речі, які знаходилися в багажнику, забрали нападники.

Працівники управління карного розшуку спільно зі слідчими, кіберполіцейськими та представниками кримінального аналізу під процесуальним керівництвом обласної прокуратури встановили осіб, причетних до злочину, а також їхнє місцеперебування. Нападники – уродженці Дніпра і Чернігівської області. Організатор уже відбував покарання за вбивство, розбої та викрадення автівок, а його спільник за наркозлочини. Під час обшуків у них вилучили крадені речі, а також набої до зброї.

Фігурантам повідомили про підозру відповідно до частини 2 статті 15 частини 4 статті 186 (закінчений замах на відкрите викрадення чужого майна (грабіж) з погрозою застосування насильства) та частини 4 статті 186 України (відкрите викрадення чужого майна, вчиненому повторно, в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України.

Підозрюваним обрали запобіжні заходи – тримання під вартою. Поліцейські наразі встановлюють осіб, які потерпіли від дій грабіжників на території інших областей України.

Нагадаємо, раніше «20 хвилин» писали, що депутат та спільник вимагали з військового кошти – 6000 доларів, за невідправку в зону бойових дій. Гроші мали бути оплатою за можливість проходити службу при обласному ТЦК. Чоловіків затримали під час отримання коштів.

 

Читайте також:

Судитимуть кременчанина, якого підозрюють в організації незаконного переправлення чоловіка через кордон

Замість гуманітарки возили за кордон ухилянтів: на Тернопільщині затримали трьох ділків

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Людмила Людмила

    Ну, да! Спочатку пишуть, що жертвами були ухилянти, а потім виявилося, що волонтери, які невідомо кому повірили.Брешіть більше, може хтось і повірить.

    Брешуть більше
  • Іван Тлумацький

    Тільки в нас могли таке придумати що вони волонтери)))) і їх обікрали)))

keyboard_arrow_up