"Тернопільський стрілець": що відомо про чоловіка, який, ймовірно, міг поцілити у школярів. ЕКСКЛЮЗИВ

"Тернопільський стрілець": що відомо про чоловіка, який, ймовірно, міг поцілити у школярів. ЕКСКЛЮЗИВ
  • «Балується» наркотиками, років два тому купив квартиру неподалік місця інциденту. Але АТОвцем, як повідомляли раніше, він ніколи не був.  Це про ймовірного підозрюваного розповідають власні джерела. 
  • Школяр Максим, якого підстрелили на гірці, переніс кілька операцій як у Тернополі, так і столиці. Як зараз почувається хлопчик?
  • Ексклюзивне продовження історії готували журналісти "20 хвилин". 

 

  • Я зараз у нього вчусь, як має почуватись і поводитись справжній чоловік, —  батько 11-річного Максима Капустяника зупинив на мить розмову.  – Він каже, що сильний, мужній і спортсмен. Тому має все винести і витерпіти.

Учня 6-го класу 27 школи Максима Капустяника сьогодні, 25 січня, перевели з реанімації до палати інтенсивної терапії після операції у столичному Охматдиті. Туди хлопця терміново госпіталізували після операції у Тернополі.

Детальніше про це читайте "Це не петарда, а дріб по всьому тілу!" Потрібна допомога 11— річному Максиму, якого поранили біля школи
- Максим спортсмен і вміє терпіти біль, —  каже батько хлопчика пан Ярослав. – Бачив у ЗМІ, що нібито з його тіла витягли 30 дробинок – це не так. Витягнули тільки 9 – решта досі в ньому. Але все йтиме поетапно. Сподіваюсь, все буде добре.

Коли Максима перевезли до Києва, столичні медики радились з військовими лікарями, як краще вчинити з Максимом і дістати дріб з його тіла. А от прогнозів щодо подальшого лікування, операцій та стану дитини поки не дають.

Відео дня

  • Ми щиро дякуємо усім, хто допомагає нам і синові, —  каже Ярослав Капустяник. – Поки на цьому етапі у нас все є. Хіба дуже важливою є молитва за його одужання. І в мене ще одне прохання: хто був на місці, міг щось бачити, щось чув – допоможіть, будь ласка, слідству. Подзвоніть до поліції. Це зараз вкрай важливо.

Сестра пригадує, як почула постріл, і Максим впав

Коли все сталось, над цим навіть не задумувались – питання номер один був порятунок Максима. Зараз батьки надіються на справедливе розслідування. Адже прагнуть справедливості і щоб того, хто покалічив їхнього сина, покарали.

У той день разом з Максимом гуляла і його молодша сестричка Настя. Різниця між дітьми – півтора року. Дівчинка пригадує, як почула постріл і побачила, що Максим впав. До дітей одразу кинулась мама. А дівчинка побігла до батька.

Максим теж все пам’ятає: звук пострілу, страшенний біль і те, як він упав. Далі – як в тумані.  Але хлопець вже п’ятий рік займається спортом у футбольному клубі «Чемпіон». Та переконує: він сильний і все витримає.

Про чоловіка, у якого виявили рушницю і який потенційно міг стріляти по дітях, батьки хлопчика розповідають наступне. 

  • Я особисто його не знаю. Ми всі сусіди, живемо поруч, бачив його кілька разів, з собакою гуляв, —  каже батько про чоловіка, який, ймовірно, причетний до стрілянини по дітях.

Нагадаємо, 21 січня до лікарні з опіками потрапив малолітній житель обласного центру. Медики повідомили про пацієнта працівників районного управління поліції. На місце події виїжджали правоохоронці. За попередніми даними, травми, схожі на опіки від петарди, хлопчик отримав  під час катання на санках поблизу 26 школи, повідомив начальник відділу комунікації головного управління Нацполіції в області Сергій Крета. У нього кинули невідомий предмет. Він пропалив куртку, травмувавши спину і пальці дитині.

Вилучили рушницю —  чекають результату експертизи

  • Медики діагностували у пацієнта множинні поранення по всьому тілу, ймовірно спричинені вогнепальною зброєю, —  повідомив згодом Сергій Крета. —  Під час операції з ран дитини медики вилучили сторонні тіла, схожі на дробини, які травмували і внутрішні органи. Поліцейські продовжують детально розслідувати усі обставини злочину, обстежують прилеглу територію, встановлюють можливі траєкторії руху кулі, що травмувала малолітнього та перевіряють наявну зброю у мешканців прилеглих будинків.

Не одразу стало відомо, що зранку 21 січня постраждав не лише Максим. Одна дробинка потрапила в обличчя і 8— річного хлопчика, який грався поруч. Це підтвердили в поліції. Хлопчику надали медичну допомогу. Наразі він вдома.  

– Справді постраждали від одного вистрілу двоє дітей, – каже Сергій Крета.

Поліцейські одразу після інциденту внесли до ЄРДР відомості про подію за ст. 296 Кримінального кодексу України. Йдеться про хуліганство. Багатьох тернополян це обурило. 

Читайте детальніше пояснення юриста, Чому відкрили провадження за хуліганство

Разом з тим продовжують детально розслідувати усі обставини злочину, обстежують прилеглу територію, встановлюють можливі траєкторії руху кулі, що травмувала малолітнього та перевіряють наявну зброю у мешканців прилеглих будинків.
Врешті в одного з мешканців сусідніх з місцем інциденту будинків вилучили рушницю. Чоловікові поки не оголосили підозру. Наразі чекають на результати експертизи зброї. А от журналісти намагались з’ясувати, хто він, тернопільський стрілець і чи міг би бути причетним до поранення малих дітей.

У можливого стрільця син – одноліток Максима

Журналісти «20 хвилин» розпочали власне розслідування, аби з’ясувати, хто є ймовірним стрільцем. Ми дізнались про чоловіка від ще донедавна близького оточення. Щоправда, в інтересах слідства зараз не маємо права ані називати його прізвища, ані домашньої адреси, ані місця роботи. Хоча всі дані є в редакції.

Валерію У. орієнтовно 40 років. Він проживає на «Сонячному» в дев’ятиповерхівці. І якщо глянути з його вікна, —  метрів за 20 буде стадіон, де поцілили в дітей, розповів колишній товариш чоловіка Михайло.

  • З наших спільних друзів з ним зараз майже ніхто не спілкується, – розповідає Михайло. – А ще кажуть, що він років 3— 4 тому «присів на наркоту». Зараз, ми чули, підпрацьовує в спортклубі.

Поруч з будинком, де проживає Валерій, є спортклуб. Але там про чоловіка нічого не чули і запевнили, що стосунку до їхнього закладу він не має. Натомість нам підказали, що варто шукати «робоче місце» у клубі на «Східному». Ми поки перевіряємо цю інформацію.

Проживає Валерій сам. Він розлучений, і його син майже одноліток підстреленого Максима. Деякий час чоловік серйозно хворів. До АТО, як писали деякі ЗМІ, не має жодного стосунку.

  • У нього ріст метрів під два, кремезний, але якоїсь особливої жорстокості чи неадекватної поведінки – такого за ним ніхто не помічав, хоча ми давненько й не бачились, —  розповіла пані Аліна, яка ще років 10 тому мала з чоловіком спільні справи.  – Навіть не пригадаю, чи хоч колись його бачила п’яним. А от за наркотики – не можу стверджувати, але спільні знайомі про це згадували.   

Класний хлопець і сильний баскетболіст

Валерій У. навчався у Тернопільському педуніверситеті на факультеті фізичного виховання, який закінчив у 2001 році. Його колишні викладачі згадують, що він був нормальним студентом, класним хлопцем, людяним і добряком. Вчився посередньо, але серйозно займався баскетболом.

  • Зірок з неба в навчанні не хапав, але баскетболістом був сильним, —  розповів колишній викладач. – Як на мене, нормальний хлопець був у студентські часи. Довго його не бачив і нічого про його життя не знав. Але кілька років тому зустрівся з ним на базарі. Привітались. Поговорили кілька хвилин, але чим займається, я не питав.

Сусіди теж небагатослівні. Кажуть, пиятик чи скандалів вдома не вчиняв. Живе сам, часто виходить на двір вигулювати собаку.

  • Читала в Інтернеті, що він нібито на когось з сусідів з рушниці цілився – я живу вже тут давно, але про це вперше чую, мені здається, люди вже трохи перебільшують, —  розповіла Ілона, яка проживає з Валерієм в одному будинку. – Він вселився сюди років два тому. Так, на зріст високий, кремезний. Але водночас якийсь непомітний. Чула, не так давно ремонти робив. Більше нічого не знаю.

Правоохоронці чекають на результати експертизи вилученої зброї. Якщо буде підтвердження, що по дітях стріляли саме з неї, чоловікові оголосять підозру та обиратимуть міру запобіжного заходу.

Коментар

 Володимир ГАЛЕВИЧ, заступник начальника головного управління Нацполіції в області:

 — Відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено за ч. 4 ст. 296 і ч. 1 ст. 121 Кримінального кодексу України. Перевіряючи одну із версій слідства, оперативники відпрацювали один з будинків, з якого, за версією експертів, ймовірно, було здійснено постріл. У результаті відпрацювання вказаного будинку, в одній з квартир було виявлено гладкоствольну зброю. Її вилучили і призначили всі відповідні експертизи.

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України

Стаття 296. Хуліганство

Ч. 4. Хуліганство, тобто грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом, якщо вони вчинені із застосуванням вогнепальної або холодної зброї чи іншого предмета, спеціально пристосованого або заздалегідь заготовленого для нанесення тілесних ушкоджень, - караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

Стаття 121. Умисне тяжке тілесне ушкодження

Ч. 1. Умисне тяжке тілесне ушкодження, тобто умисне тілесне ушкодження, небезпечне для життя в момент заподіяння, чи таке, що спричинило втрату будь-якого органу або його функцій, каліцтво статевих органів, психічну хворобу або інший розлад здоров’я, поєднаний зі стійкою втратою працездатності не менш як на одну третину, або переривання вагітності чи непоправне знівечення обличчя, - карається позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років.

«20 хвилин» й надалі стежитимуть за цією історією та повідомлятимуть про все читачам.

  

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:02 У Тернополі стартував сезон фонтанів (Фото дня) 15:01 У Бучачі освятили Алею Памяті 25-ти воїнам-героям з громади photo_camera 14:03 Без яєць та молока, з ромом та журавлиною: блогери та господині Тернополя поділилися рецептами пасок 13:03 На Чортківщині жінка впала в 12-метровий колодязь Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 12:03 Молода картопля по 65, а яйця – 23: що та за скільки продають на ярмарках до Великодня 11:03 Чи будуть депортувати з-за кордону чоловіків з простроченими паспортами: пояснює юрист 10:09 У Тернополі чоловік на BMW втікав від поліцейських: чим закінчилась погоня 09:14 Легендарна паска за рецептом Дарії Цвєк: тримайте секретний рецепт play_circle_filled 08:30 Вночі окупанти атакували «Кинджалами» Львівщину та Франківщину, цілились в теплоелектростанції 21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up